Της Ιουλίας Μαρκούλα...
Νομαρχιακής Συμβούλου Ιωαννίνων...
Όποιος προσπαθήσει να εμβαθύνει στο θέμα Ήπειρος, είναι σίγουρο ότι, σύντομα, θα μεταφερθεί σε μια νέα ... ήπειρο!
Θα ανακαλύψει έναν καινούργιο κόσμο.
Η συγκομιδή, να είστε σίγουροι, ότι θα δικαιώσει την όποια προσπάθεια. Η οικονομική καθυστέρηση, που για δεκαετίες ταλαιπώρησε την Ήπειρο, άφησε ανέπαφη τη φύση της και ζωντανά τα σημάδια της ιστορίας. Η ξεχωριστή ομορφιά της με τις περιοχές φυσικού κάλλους, τους εθνικούς δρυμούς, τις καθαρές ακτές του Ιονίου, τα ποικίλα αρχαιολογικά μνημεία καθίστανται τώρα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την τουριστική ανάπτυξη της.
Η Ήπειρος οφείλει και έχει τη δυνατότητα να θέσει τον τουρισμό υψηλά στην αναπτυξιακή της ατζέντα. Το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου περιλαμβάνει περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας: η λίμνη Παμβώτιδα, το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, το δέλτα του Καλαμά και του Αχέροντα, ο υγρότοπος Αμβρακικού, τα Τζουμέρκα, η κοιλάδα του Αράχθου και του Καλαμά, η περιοχή της Ντουσκάρας και της Ρίζας, της Λάκκας Σουλίου, των Κουρεντοχωρίων και των Δωδωνοχωρίων, της Κόνιτσας, του Πωγωνίου, του Δελβινακίου και του Μετσόβου και σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προστεθούν πάρα πολλές ακόμη.
Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου περιλαμβάνει φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία όλων των εποχών. Οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι τής, το Μαντείο της Δωδώνης με το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, η αρχαία Νικόπολη, τα κάστρο των Ιωαννίνων, ο Αχέροντας, τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας, τα μνημεία της Θεσπρωτίας και της περιόδου των Μολοσσών, να συμπληρώνονται από πολλούς μικρότερους και λιγότερο γνωστούς άλλους χώρους καθώς και από πλήθος ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων, μάρτυρες όλα τους ενός ιδιαίτερα σημαντικού πολιτισμού.
Τα οικιστικά σύνολα των διατηρητέων ηπειρωτικών χωριών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Συρράκο, τους Καλαρρύτες, τα Ζαγοροχώρια, το Πωγώνι, το Μέτσοβο είναι ζωντανά συμπλέγματα ιστορίας, αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς.
Η διάσπαρτη, λοιπόν, από ιστορικά, πολιτιστικά και φυσικά μνημεία Ήπειρος, έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί τουρισμό με προτίμηση στην ορειβασία, στη θρησκευτική παράδοση, στην εξερεύνηση της παρθένας φύσης και στα άφθονα ορεινά μονοπάτια που ξεκινούν από τις πανέμορφες ακτές και οδηγούν στις εντυπωσιακές κορυφές βουνών όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουράσει το βλέμμα του στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.
Ο Άραχθος, ο Καλαμάς και ο Βοϊδομάτης, τα ορμητικά και ατίθασα ποτάμια, σε προκαλούν και σε προσκαλούν να τα κυριεύσεις με κανό, ράφτιγκ ή καγιάκ και να μαγευτείς στο διάβα τους ανάμεσα σε χαράδρες, φαράγγια και καταρράκτες. Ο Αμβρακικός, ο παράδεισος των πουλιών και των ψαριών, ενδείκνυται όχι μόνο για ψάρεμα αλλά και για κατασκήνωση, για βόλτα και περιήγηση στις λιμνοθάλασσες, για παρατήρηση του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος και φυσικά για περίπατο σε μια από τις πολλές ειδυλλιακές πραγματικά περιπατητικές διαδρομές.
Τα Τζουμερκοχώρια, τα Ζαγοροχώρια, το Πωγώνι και η Κόνιτσα, αγνά και αυθεντικά ακόμη, αφού η μαζική τουριστική ανάπτυξη που φέρει φθορά και καταστροφή δεν τα έχει αγγίξει ακόμη, περιμένουν τον επισκέπτη να τον οδηγήσουν μέσα από κρυφά ανεξερεύνητα μονοπάτια, σε ελατόφυτα δάση, σε καταπράσινα βοσκοτόπια, σε απάτητες βουνοκορφές, σε πέτρινες βρύσες, σε πανέμορφα ποτάμια και ρυάκια, σε μαγευτικούς καταρράκτες, σε γραφικούς νερόμυλους και σε σπουδαία μοναστήρια.
Η Ήπειρος, λοιπόν, προσφέρεται, ως χαρισματικός και ευλογημένος τόπος, για όσους αναζητούν με πάθος τον εναλλακτικό τουρισμό, τον τουρισμό δηλαδή που φέρνει τον άνθρωπο στην αγκαλιά της φύσης, τον μυεί στα μυστικά και στα κρυφά θέλγητρά της, τον ψυχαγωγεί, τον ξεκουράζει, τον συναρπάζει, τον τονώνει, τον απελευθερώνει.
Μπράβο κ.Ιουλία που διαφημίζεται τον τόπο μας. Λάμπρος Καισαριανή
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου δεν πάτησε άνθρωπος, η φύση είναι μαγευτική πράγματι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου υπήρξε ανθρώπινη παρουσία η κατάσταση είναι φρικτή.
Και ο τουρισμός είναι μια καταστροφική οικονομική λύση.
Δεν βλέπετε τι συνέβη σε περιοχές που ανέπτυξαν τον τουρισμό;
1) Καταστράφηκε το περιβάλλον
2) Καταστράφηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις
3) Καταστράφηκαν οικογένειες είτε γιατί έχασαν το μυαλό τους επειδή έβγαλαν χρήμα χωρίς πολύ κόπο, είτε γιατί ασχολήθηκαν με τα εισαγόμενα τεκνά
4) Πούλησαν τη γη τους σε ξένους
5) Όση περίσσεψε έμεινε
ακαλλιέργητη
6) Δημιουργήθηκε εποχική ανεργία αφού ο τουρισμός δεν είναι μόνιμη δραστηριότητα αλλά εποχική
7) Οι άνθρωποι συνηθίζουν να δουλεύουν 3 -4 μήνες το χρόνο και να ξύνονται τον υπόλοιπο χρόνο.
Χρειάζονται κι άλλα;
Ο τουρισμός ξεκίνησε σαν ευχή για την Ελλάδα και εξελίχθηκε σε κατάρα.
Μπράβο σου Ιουλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το κείμενό σου και η άποψή σου όπως την αποτυπώνεις.
Γρ.Σ.