Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συμπεράσματα από την εκλογή Σαμαρά...


Γεια σας,

η ΝΔ έχει καινούριο αρχηγό και δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν ξαφνιάστηκε... Όλοι μας νομίζαμε ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όχι μόνο θα ήταν η αρχηγός της ΝΔ, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας...
Όταν ο κ. Καραμανλής ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την προεδρία της ΝΔ, όλοι κοιτάξαμε την κ. Μπακογιάννη στο πλάνο της τηλεόρασης και όλοι πέσαμε έξω...
Μάλλον αυτή η εντύπωση που είχαμε όλοι μας, πήγαζε από την εμπειρία των μηχανισμών, της οικογενειοκρατίας και των ομάδων, που είναι ισχυρά φαινόμενα και όλοι καταδικάζουμε μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έκανε την έκπληξη και κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά.
Αν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα, η διαφορά του κ. Σαμαρά από την κ. Μπακογιάννη είναι περίπου 10%. Πολύ όμοιο ποσοστό με την διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές... Έχει λέτε κάποιο νόημα, ή είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός?
Αισθάνομαι ότι μέσα σε αυτό το 10%, υπάρχουν πολλοί που έφυγαν από την ΝΔ στις εκλογές.
Αν θυμηθούμε την διακυβέρνηση Καραμανλή, θα δούμε ότι ο κόσμος της ΝΔ πληγώθηκε.
Ο λόγος ήταν η υπεροψία, η αλαζονεία και η ειρωνεία με την οποία αντιμετώπιζε η ΝΔ και ο πρόεδρος της τον κόσμο και τους πολιτικούς του αντιπάλους. "Εγώ είμαι και κανένας άλλος", έμοιαζαν να φωνάζουν Πρόεδρος και κόμμα - κυβέρνηση.
Η κ. Μπακογιάννη, εκτός των άλλων, πλήρωσε αρχικά το τίμημα της υποστήριξης αυτής της πολιτικής. Πλήρωσε ακριβώς τα ίδια λάθη που πλήρωσε ο κ. Καραμανλής. Θεωρούσε πολιτικό της προτέρημα ότι ποτέ δεν αντέδρασε και πάντα στήριζε όλες τις αποφάσεις, όσο λανθασμένες και αν ήταν! Αντάλλασσε την πολιτική της ανικανότητα και ανυπαρξία στο υπουργείο εξωτερικών, με την σιωπή που προσέφερε σε εμφανή λάθη!
Πέρα από αυτό όμως, η κ. Μπακογιάννη πλήρωσε την οικογενειακή κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς είχε το θάρρος να πει την γνώμη του και να ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα της. Όσο όμως εκείνη προσπαθούμε να εισπράξει από αυτή την κίνηση, τόσο πλήρωνε... Τελικά, όμως, ο κόσμος εκτίμησε το θάρρος της γνώμης, με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό δεν είναι άλλωστε που ζητάμε από όλους τους πολιτικούς?
Νομίζω όμως ότι από την εκλογή Σαμαρά, ο κόσμος έστειλε και ένα άλλο ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς: "Δεν τους ακολουθούμε πια με κλειστά μάτια!". Απόδειξη είναι ότι ενώ η κ. Μπακογιάννη είχε την στήριξη των πιο ισχυρών ονομάτων, έχασε. Έχασε ακόμα και σε μονοεδρικές περιφέρειες της ΝΔ (π. χ. Κιλκίς), όπου ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, την υποστήριζε! Έχασε και στην Αττική, όπου η υποστήριξη στο πρόσωπό της ήταν σχεδόν καθολική από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος!
Ο κ. Σαμαράς, χωρίς να έχει τόσο μεγάλη πολιτική παρουσία, όσο η κ. Μπακογιάννη, κατάφερε να γίνει Πρόεδρος απλά φωνάζοντας για όραμα ενός μεγάλου κόμματος και για μία ενωμένη δεξιά οικογένεια. Δεν ακούσαμε καμία πολιτική θέση, απλά πολιτική ρητορεία. Κέρδισε όμως, απλά επειδή δεν είναι από τζάκι και δεν θυμίζει τόσο πολύ την τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή...
Οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν χάσει την επαφή με τον κόσμο και πρέπει να δράσουν άμεσα για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση... Ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν ακολουθεί αλλά θέλει να ηγηθεί...
Ας ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στον κ. Σαμαρά. Χρειάζεται επιτυχία για να ηγηθεί ενός κόμματος που έχει διαιρεθεί.
Οφείλει η ΝΔ να βρει τον βηματισμό της και να λειτουργήσει σωστά στο καθήκον της.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
Αυτό που έχεις γίνει είναι το τίμημα που πλήρωσες για να πάρεις αυτά που ήθελες.
Mignon McLaughlin 1913-1983, Αμερικανίδα αρθρογράφος

9 comments:

  1. O "κύβος ερρίφθη".
    Η κυρία Μπακογιάννη από την στιγμή που ο κ. Καραμανλής ανακοίνωση την παραίτησή του από την ηγεσία της Ν.Δ. έκανε τρία λάθη.

    1ο Αντέδρασε σθεναρά στην πρόταση Αβραμόπουλου, όσον αφορά την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. από την βάση, επιμένοντας στην εκλογή από τους συνέδρους, όπου στην περίπτωση αυτή, την εκλογή, την είχε στο ...τσεπάκι.
    Η αντίδρασή της υπήρξε απαξιωτική καθόσον δήλωσε ότι το καταστατικό "δεν είναι κουρελόχαρτο". Δεν είναι όμως και το ..."Ιερό Ευαγγέλιο των κομμάτων". Ωστόσο, έμμεσα έδειξε πως δεν ήθελε την συμμετοχή της βάσης σ' αυτή τη διαδικασία, κάτι που μεταφράζεται ως ...περιφρόνηση.!

    2ο Συνέχιζε μέχρι τελαυταίας στιγμής να στηρίζει τον Καραμανλή, χωρίς να θέλει επ' ουδενί να ...απογαλακτισθεί από την πολιτική του, αφού ένεκα αυτής η Ν.Δ. υπέστη τραγική ήττα.

    3ο Ενώ είναι πασιφανές ότι τόσο η ιδία, όσο και ο κ. Σουφλιάς, αλλά και άλλοι, αποτελούσαν τον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης της Ν.Δ., οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Η ιδία ουδέποτε ωστότο το παραδέχθηκε, ενώ η βάση γνωρίζει μετά πλήρους βεβαιότητος ότι αποκρύπτει την αλήθεια.

    Το ...πατρογονικό "Μητσοτακεϊκο", ουδόλως επηρέασε τους ψηφοφόρους, διότι όλοι γνωρίζουν ότι στην πολιτική, οι αμαρτίες των γονέων δεν ...παιδεύουσι τέκνα.
    Το αντίθετο μάλιστα.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα κ. Γιαννιώτη αλλά έπρεπε αυτά να τα ξεκαθαρίζατε πριν από τις εκλογές. Από τη μια καλό βέβαια δεν λέω δεν θέλατε να πάρετε ξεκάθαρη θέση αφου μιλάμε για το ίδιο κόμα και όχι για αντίπαλο να μην επηρεάσετε τις διαδικασίες αλλά και απο την άλλη δεν θα δεχόσαστε εχθρικά σχόλια από ορισμένους όπως και δυστυχώς έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την απορια μπορει να σας την λυσει καποιος που την καταψηφισε, οπως εγω..

    Ακουστε λοιπον τους λογους..

    Δεν επεισε η Ντορα περι 'αποστασιας' του Αντωνη το 1993 πρωτον γιατι αυτο ηδη ειχε παραγραφει απο την μεγαλη πλειοψηφια των νεοδημοκρατων ΚΑΙ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ αφου το ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ στην ομαδα της ηταν Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ που ηταν απο τους πρωταγωνιστες της Πολιτικης ανοιξεως το 1993..

    Διοτι η Ντορα με τον υπερμετρο ατλαντισμο της , τις βαθειες υποκλισεις σε οποιονδηποτε ειχε αμερικανικο διαβατηριο , με την ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗ πολιτικη της ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΥΝΑΝ εθεσε εαυτον εκτος ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ..

    Διοτι οι νεοδημοκρατες ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΜΟΣΤΡΑΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΑΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΡΧΗΓΟΣ.. εκνευριστηκαν τα μαλλα ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ απο την δηλωση της οτι κατεβαινει υποψηφια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ καταλογο 1000 υπογραφων που την 'στηριζαν' αποδεικνυοντας οτι οταν η ΝΔ εδινε τον υπερ παντων αγωνα μην διαλυθει ΑΥΤΗ ΚΟΙΤΑΖΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ..

    Διοτι δεν ηλεγξε εμετικα στελεχη της να βγαζουν αφρους και να πυρπολουν την ενοτητα του κομματος προκειμενου να παρουν την προεδρια (σκυλακακης - κασιμης - μειμαρακης) ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ που εκανε τον απλο νεοδημοκρατη να αποστρεψει το προσωπο του απο την Ντορα..

    Διοτι το ονομα της καθως και της οικογενειας της ΜΠΛΕΧΤΗΚΕ αγριως με την siemens...

    Διοτι προκλητικα προσελαβε τον γιο της με δεκαδες χιλιαδες ευρω αμοιβη στο ΥΠΕΞ... ενω τον ετοιμαζε και για βουλευτη Ευρυτανιας..

    Διοτι ολα τα πασοκοκαναλα ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΧΟΝΤΡΑ ..

    Διοτι η προτασις της ηταν να κανει (οπως σχεδον ηδη ειχε ο Καραμανλης μετατρεψει) την ΝΔ ενα ΠΑΣΟΚ με μπλε χρωμα..

    Διοτι κανεις δεν ξεχασε τον ενδοτισμο του πατερα της ΕΝΑΝΤΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΤΟΥΡΚΩΝ - ΕΒΡΑΙΩΝ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ...

    αν προσθεσετε κιολας οτι αγκαλιασε οτι χειροτερο ειχε η ΝΔ σαν στελεχιακο δυναμικο ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ - ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ..

    ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕ Η ΝΤΟΡΑ... μπορει να κερδιζε ακομη και ο βουλγαρακης ΑΛΛΑ Η ΝΤΟΡΑ ποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας λέτε οτι η Ντόρα δέν αντέδρασε καθόλου στην καταστροφική πολιτική των 5,5 χρόνων του Καραμανλή που ήταν πρωτοκλασσάτο στέλεχος σε αντίθεση με τον Σαμαρά που είχε ελάχιστη συμμετοχή. Αυτό ήταν το βασικό πονηρό σύνθημα που βασίστηκε ολόκληρη η προεκλογική πορεία του Σαμαρά.
    Πώς να αντιδράσει, τολμούσε να πεί κουβέντα; Θα πέφτατε όλοι πάνω της να την κατασπαράξετε οτι θέλει να σαμποτάρει τον Καραμανλή να τον ρίξει για να του πάρει την καρέκλα, ακόμα και όπως ήρθαν τα πράγματα που συμφωνούσε σε όλα μαζί του πάλι εξακολουθείτε να βλέπετε φαντάσματα οτι αυτή σαμπόταρε τον Καραμανλή. Μιά κουβέντα είπε κάποτε ο πατέρας της κάνοντας αρνητική κριτική και πέσατε όλοι πάνω του ο γκαντέμης, ο εφιάλτης, ο δράκουλας θέλει να ρίξει τον Καραμανλή δέν θα του περάσει. Φανταστείτε η Ντόρα να έλεγε η ίδια καμιά κουβέντα για να κάνει κριτική τί θα γινόταν.
    Είναι γελοιότητες τέτοιοι ισχυρισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικό συμπέρασμα.
    Μην εμπιστεύεστε ποτέ γυναίκα.
    Θα σας τη φέρει!

    Φεμινιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιά γυναίκα είπε μιά φορά να γίνει και στην Ελλάδα όπως σε όλο τον κόσμο αρχηγός μεγάλου κόμματος και έπεσε όλο το διαδίκτιο πάνω της να την κατασπαράξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα περί αντιφεμινιστικού μένους των νεοδημοκρατών ανήκουν στη σφαίρα της φαιδρότητας. Νομίζω πως ο ανώνυμος 11:46 θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Όσοι γνωστοί μου ψήφισαν Σαμαρά, αυτά συζητούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O ανώνυμος 11:46 πέφτει σε χοντρές ανακρίβειες.
    Ο Κακλαμάνης στάθηκε πιστός στο κόμμα του και στον αρχηγό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τέλους το τί έκανε μετά είναι άλλο θέμα. Την κυβέρνηση δέν την έριξε ο Κακλαμάνης αλλά τα δύο όργανα βουλευτές του Σαμαρά ο αείμνηστος Στέφανος Στεφανόπουλος και ο γνωστός Συμπιλίδης.
    Το σχέδιο Αυνάν δέν το υποστήριξε μόνο η Ντόρα αλλά όλοι ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής με την διαφορά οτι το "Ναί μέν αλλά περιμένετε θα το ξαναδούμε" που είπε ο Καραμανλής μεταφράστηκε αργότερα σε όχι.
    Η Ντόρα όσο ήταν ο Καραμανλής στα πάνω του ποτέ δέν τόλμησε να μοστράρει για επόμενη αρχηγός, δέν το έκανε ούτε μετά την κατάρευση του στην ΔΕΘ 2008 αντίθετα τα παπαγαλάκια που ήταν παντοτε εναντίον της κατάφεραν να περάσουν αυτή την εικόνα για την Ντόρα κοροιδεύοντας τον κόσμο.
    Την ενότητα του κόμματος κανένα στέλεχος της Ντόρας Μειμαράκης ή Κασσίμης δέν την πυρπόλισε αυτά ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, τα στελέχη της Ντόρας στάθηκαν τόσο πιστά στον Καραμανλή που έφτασαν στο σημείο να βρεθούν κατηγορούμενα γιατί δέν αντέδρασαν καθόλου στην καταστρεπτική πολιτική του.
    Για την Siemens όσες αποδείξεις υπάρχουν για την Ντόρα άλλες τόσες υπάρχουν για τον Λιάπη και τον θείο Αχιλλέα που φιλοξένησε τον Σαμαρά στην Πρώτη Σερρών και τον παρουσίασε σάν διάδοχο του Καραμανλισμού.
    Τέλος το στελεχιακό δυναμικό που αγκάλιασε άρθε απο μόνο του σε αυτήν δέν το αγκάλιασε αυτή, οι Έβερτ, οι Κεφαλογιάννηδες και οι Βαρβιτσιώτηδες ήταν μέχρι προ λίγων μηνών οι σημαντικότεροι αντίπαλοι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο μακιαβελισμός ανέκαθεν ήταν το δόγμα του μητσοτακισμού Ας θυμηθούμε την περίφημη δήλωση του επίτιμου στην περίφημη συγκυβέρνηση με τον Φλωράκη "και με τον διάβολο θα συνεργαζόμουν προκειμένου να σχηματίσω κυβέρνηση " Και πως άλλωστε θα μπορούσε να αποκλίνει η κόρη Την ίδια τακτική που ακολούθησε επί Καραμανλή θα συνεχίσει και επί Σαμαρά. Η Ντόρα δεν έχει θέση στην παράταξη της Νεας Δημοκρατίας Είναι ο δούρειος ίππος της Οσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτή , τόσο το καλύτερο
    ΑΚΡΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή