Το υπερόπλο της ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ρίχνει η Κύπρος στη μάχη για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει έναν παλαιότερο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου σύμφωνα με τον οποίο όποιος καταθέτει μεγάλα ποσά σε κυπριακές τράπεζες ή επενδύει στην Κύπρο για έργα, πέραν των υπολοίπων φορολογικών ευκαιριών που έχει, θα μπορεί να αποκτά αυτομάτως και την κυπριακή υπηκοότητα, δηλαδή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως τώρα έκαναν χρήση αυτής της ευεργετικής διάταξης δεκάδες ρώσοι, ουκρανοί και άραβες μεγιστάνες, σύμφωνα με στοιχεία από τραπεζικές πηγές, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στα κυπριακά ΜΜΕ.
Η έκπληξη όμως ήρθε από αλλού, και συγκεκριμένα από σκανδιναβική χώρα, τη Νορβηγία, όπου ο πλουσιότερος κάτοικός της έγινε ξαφνικά κύπριος υπήκοος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αftenposten», ο πλουσιότερος Νορβηγός είναι πλέον κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και δηλώνει υπερήφανος γι΄ αυτό. Πώς να μην είναι υπερήφανος, αφού με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους...
Ο μεγιστάνας των τάνκερ, Νορβηγός κ. Τζον Φρέντρικσεν απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία της πατρίδας του. Ο εφοπλιστής πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη νορβηγική υπηκοότητα, όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια», μετά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία της Νορβηγίας, με τις οποίες μειώνεται από έξι μήνες σε 90 ημέρες ο χρόνος που είχε τη δυνατότητα να μένει στη γενέτειρά του χωρίς να πληρώνει φόρους.
Ο κ. Φρέντρικσεν ζει σήμερα με την οικογένειά του στην αριστοκρατική περιοχή του Τσέλσι στο Λονδίνο και στη ναυτιλιακή παγκόσμια κοινότητα κυριαρχεί με την «πληθωρική» παρουσία του, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την αγορά ποσοστών σε ανταγωνίστριες εταιρείες. Ο ίδιος ελέγχει τις ναυτιλιακές εταιρείες Sea Τankers και Geveran Τrading, μέσω της οποίας προσπάθησε τον Απρίλιο να μεθοδεύσει την εξαγορά της Ηyundai Ηeavy Ιndustries, που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία παγκοσμίως. Το όνομά του έγινε όμως γνωστό και στην Ελλάδα όταν αγόρασε την κατοικία στο Λονδίνο γνωστής ελληνικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής οικογένειας. Λέγεται ότι η κατοικία αυτή στοίχισε το 2001 στον νορβηγό μεγιστάνα περισσότερα από 52 εκατ. δολάρια ή 500 εκατ. νορβηγικές κορόνες.
Κ ατέθεσε στην Κύπρο ένα σεβαστό ποσό και απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα. Αγόρασε και ένα σπίτι στη Λεμεσό, το οποίο παρουσιάζει ως μόνιμη κατοικία. Στην Κύπρο πληρώνει ένα ασήμαντο ποσό σε φόρους, τη στιγμή που σύμφωνα με οικονομικά περιοδικά κατέχει την όγδοη θέση, με 2,7 δισ. ευρώ, ανάμεσα στους πιο πλούσιους του κόσμου. Οι δίδυμες κόρες του Κάθριν και Σεσίλ , 25 ετών, ετοιμάζονται τώρα να αγοράσουν άλλο ένα σπίτι ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας στο Τσέλσι, την ώρα που οι εκατομμυριούχοι της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται κατά 61% το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Εμ έτσι ναι, δίνεις υπηκοότητα …. Και ο νοών νοείτε
ΑπάντησηΔιαγραφή