Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

"Φτου" κι' απ΄την αρχή το Ρυθμιστικό σχέδιο Ιωαννίνων

Κάθε άλλο παρά ξεχασμένο είχε το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων η υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, όπως είχε καταγγείλει σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης. Η κα Μπιρμπίλη απέστειλε προχτές σε όλους τους φορείς του λεκανοπεδίου την κανονική μελέτη της β’ φάσης του σχεδίου, τη μελέτη δηλαδή που έκαναν οι μελετητές και η οποία ποτέ δεν παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία.

Κι αυτό επειδή ο κ. Καλογιάννης, όντας τότε υφυπουργός, είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι μια μελέτη, η οποία είχε διαμορφωθεί μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, προκαλώντας μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα.
Η κα Μπιρμπίλη αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, κάνοντας αποδεκτό στην ουσία το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου –κάτι που αναφέρεται και στην επισυναπτόμενη επιστολή της προς τους φορείς. Το υπουργείο δίνει στους φορείς διορία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να γνωμοδοτήσουν επί της μελέτης, δίνοντας στην ουσία στα Γιάννενα την ευκαιρία να φτιάξουν μια πόλη που να σέβεται το πράσινο και να ικανοποιεί παράλληλα τις οικιστικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο τον τελευταίο καιρό με απανωτές επιστολές του προς το υπουργείο ζητούσε να αποσυρθεί η μελέτη του υπουργείου και να γίνει δημόσια συζήτηση.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ρεκατσίνας, μιλώντας στον "Η.Α.", εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. "Έτσι έπρεπε να γίνει προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι λέει η πραγματική μελέτη. Εμείς ως φορέας έχουμε τις απόψεις μας και είναι ξεκάθαρες" τονίζει.
Με την επαναφορά της αρχικής μελέτης των επιστημόνων (οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν προσφύγει κατά του υπουργείου κατηγορώντας το για παραποίηση της μελέτης τους), έρχονται και οι λιγότερες επεκτάσεις. Η «διορθωμένη» μελέτη του υπουργείου κατευθυνόταν προς μια υπέρμετρη οικιστική ανάπτυξη εις βάρους του πρασίνου κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ιωαννιτών. Με τη (νέα) μελέτη, η οικιστική ανάπτυξη μειώνεται και περιορίζεται στις ήδη οριοθετημένες επεκτάσεις.
Μία ακόμα σημαντική πρόβλεψη που επανέρχεται, αφορά τον Μάτσικα.
Οι επιστήμονες προστατεύουν τον Μάτσικα από την οικοπεδοποίηση επιτρέποντας μόνο την τουριστική αξιοποίηση, ενώ το πρώην υπουργείο πρότεινε ήπια οικοδόμηση. Με την απόφαση της υπουργού να ανοίξει τον φάκελο "Ρυθμιστικό Σχέδιο Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων", διαψεύδεται ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος μόλις πριν από δύο ημέρες, απευθυνόμενος στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, είχε δηλώσει:
"...Φοβάμαι ότι οι προτάσεις σας κατατίθενται αργά...".
Ο βουλευτής αναφερόταν στις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου που κατατέθηκαν στο υπουργείο μετά τη σύγκριση των δύο μελετών –των επιστημόνων και του υπουργείου. Μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, λόγω του κλεισίματος του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, από όπου χρηματοδοτείται η μελέτη, στις 31 Δεκεμβρίου. Ευτυχώς, για τη μελέτη, αλλά και για πολλά έργα τα οποία οδεύουν προς ολοκλήρωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ...παράταση.
Βαρβάρα Αγγέλη
________
gianniotis: Μόνο που οι πολλές ...παρατάσεις και οι αλλεπάλληλες ...αλλαγές επί αλλαγών "οδεύουν" με μαθηματική ακρίβεια και στην ακύρωση των έργων.
Το έχουμε ξαναδεί αυτό το ...έργο.!
Μ' άλλα λόγια, οι πολλές ...μαμές - όπως πάντα - βγάζουν το παιδί "στραβό".
'Ετσι ακριβώς γίνεται και τώρα με το ...περιβόητο Ρυθμιστικό της πόλης.
Το ..."ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" της σκοπιμότητος, γίνεται πράξη για την πόλη Ιωαννίνων.
Κι' αυτό επειδή ...έλαχε να εμπλακεί στο ρυθμιστικό, ..."δεξιός" υπουργός.
Ενώ αν είχε εμπλακεί ..."προοδευτικός", όλα τώρα θα ήταν ...καλώς καμωμένα.!
Φτου κι' απ΄την αρχή λοιπόν. Δουλειά δεν είχε ο διάβ............

Bookmark and Share

1 comments: