Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Σταύρος Λάλας: "Κάποτε θα μάθω ποιος με πρόδωσε αλλά δε με νοιάζει, θα το βρει από το Θεό"

Την Κομοτηνή και την κοπή πίτας του σωματείου και εφημερίδας «Αντιφωνητής» τίμησε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου με την παρουσία του ο Σταύρος Λάλας, ο άνθρωπος που χάρισε 13 χρόνια από τη ζωή του τα οποία πέρασε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας.
Εντυπωσιακά σεμνός και ταπεινός, ο ίδιος ο Σταύρος Λάλας δήλωσε για άλλη μια φορά πως παρόλη την ταλαιπωρία που πέρασε ο ίδιος και η οικογένειά του, θα ξανάκανε τα πάντα για την Ελλάδα αν του δινόταν η ευκαιρία.
Τόνισε μάλιστα πως παρόλο που τα αδικήματα που τον βάρυναν στις Η.Π.Α. ήταν βαριά το αμερικανικό κράτος του συμπεριφέρθηκε πολύ δίκαια, όπως άλλωστε και σε κάθε αμερικανό πολίτη ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το ενδιαφέρον που είχε δείξει για τον ίδιο όταν ήταν έγκλειστος στις αμερικανικές φυλακές και την επιστολή που είχε στείλει.
Επίσης δε παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους Ντόρα Μπακογιάννη, Αναστάσιο Παπαληγούρα, Πέτρο Μολυβιάτη, Στέλιο Παπαθεμελή και Θεόδωρο Κασσίμη για το ενδιαφέρον που επίσης έδειξαν αλλά και για την μεταφορά του στην πατρίδα, την Ελλάδα.
Στον Σταύρο Λάλα απονεμήθηκε πλακέτα από τον εκπρόσωπο του σωματείου «Αντιφωνητής», Κώστα Καραΐσκο ο οποίος τόνισε την προσφορά του Σταύρου Λάλα προς την χώρα και υποσχέθηκε εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον.
Εκτός του πλήθους φίλων του σωματείου, στη δεξίωση παρευρέθησαν αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου τους και χαιρέτισαν τον Σταύρο Λάλα και τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην πρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες κ.α.
Σήμερα ο Σταύρος Λάλας ζει με πολλές καθημερινές δυσκολίες στη Χρυσούπολη Καβάλας και τον συντηρεί η σύζυγός του η οποία εργάζεται στην πόλη ως καθηγήτρια αγγλικών και φυσικά χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στις οποίες και διοχέτευε σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας έγγραφα από το 1977.
Η δημοσιογράφος της «Φωνής» Αμαλία Γαρυφαλλίδου συνάντησε αποκλειστικά τον Σταύρο Λάλα με τον οποίο και είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Δημοσιογράφος : Ζείτε πολύ λιτά και σας συντηρεί η γυναίκα σας ενώ εσείς και το μεγαλύτερο παιδί σας αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Δεν σας πειράζει που η ελληνική Πολιτεία σας έχει ξεχάσει;

Σταύρος Λάλας: Δόξα τω Θεώ, έχουμε μάθει να ζούμε και με λίγα και με πολλά.

Δ: Πως σας φέρθηκαν στις φυλακές των ΗΠΑ τα 13 αυτά χρόνια;

Λ: Καλά μου φέρθηκαν οι Αμερικανοί, πάντα σύμφωνα με το Νόμο. Με βάλανε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας γιατί ήμουν κατηγορούμενος για κατασκοπία. Είχα συγκρατούμενούς μου ισοβίτες, ανθρώπους που συμμετείχαν σε διάφορα εγκλήματα.

Δ: Διάβασα κάπου πως μπορεί να βοηθούσατε σημαντικά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλά ποτέ δε κάνατε ζημιά στην χώρα σας, τις ΗΠΑ. Δεν έπρεπε αυτό να το αναγνωρίσουν οι Αμερικανοί;

Λ: Όχι, αυτό που έκανα ήταν εναντίον του Νόμου. Δεν ήταν κατά της Αμερικής αλλά σαν Αμερικανός πολίτης παραβίασα το Νόμο γι’ αυτό και πήγα στη φυλακή.

Δ: Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να ξαναβοηθήσετε την Ελλάδα, παρόλο που η ίδια δε σας φέρθηκε τόσο καλά, θα το ξανακάνατε;

Λ: Είμαι Έλληνας και θα το ξανάκανα.

Δ: Πως βρεθήκατε στις φυλακές, ποιοι σας πρόδωσαν;

Λ: Δεν ξέρω, ότι έγινε έγινε στην Αθήνα, το Μάρτιο ή Απρίλιο του 1993, όταν υπηρετούσα στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Μου ζήτησαν να μεταβώ στην Αμερική και μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο με συλλάβανε.

Δ: Τα συναισθήματά σας εκείνη τη στιγμή;

Λ: Τίποτα, είχαν αποδείξεις, δε μπορούσα να πω τίποτα.

Δ: Υπήρχαν στιγμές που θα θέλατε να σας βοηθήσει περισσότερο η ελληνική Πολιτεία όλο αυτό το διάστημα που ήσασταν στη φυλακή;

Λ: Εγώ δεν έκανα τίποτα σπουδαίο, έκανα αυτό που έπρεπε και πιστεύω πως και η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε γιατί τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά αλλά και επειδή δεν είχα ελληνική υπηκοότητα.

Δ: Το ξέρετε ότι αυτή η χώρα λένε ότι πληγώνει αυτούς που την αγαπούν;

Λ: Εγώ δε ξέρω τη χώρα αυτή γιατί δε την έχω ζήσει, εγώ ξέρω ότι μου μάθανε οι γονείς μου, που ήταν από τη Μικρά Ασία και γι αυτό θα πιστεύω στη γλώσσα, στη θρησκεία και στην κουλτούρα μας, μέχρι να πεθάνω.

Ωστόσο ο κ. Λάλας δε ξεχνά τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος του έστειλε επιστολή όταν ήταν φυλακισμένος και τότε ως υπουργός Εξωτερικών έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την υγεία του και την κατάστασή του στις φυλακές. Πάντως τα τελευταία 2 χρόνια που ζει στην Χρυσούπολη, ο μόνος πολιτικός που τον επισκέφθηκε ήταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης.
Δεν παραλείπει ωστόσο να ευχαριστήσει και τους Έλληνες ομογενείς που όσο αυτό ήταν εφικτό τον επισκεπτόταν στις φυλακές και τον στήριζαν όσο μπορούσαν. Πάντως στην ερώτηση για το ποια ήταν η διαπίστωσή του για τον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική κυβέρνηση, όπως την αντιλήφθηκε κατά τα χρόνια που υπηρετούσε στο αμερικανικό προξενείο στη Σμύρνη, απάντησε πως η τουρκική κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της για να υπερασπιστεί το κράτος της.
Στην ερώτηση για το αν οι ελληνικές υπηρεσίες δε τον προφύλαξαν όσο έπρεπε ο Σταύρος Λάλας λέει πως δε μπορεί να απαντήσει αλλά η αλήθεια μια μέρα θα φανεί κι όποιος τον πρόδωσε θα το βρει από τον Θεό.
Τέλος αναφερόμενους στους Έλληνες είπε ότι είναι ένας λαός φιλότιμος, που βοηθάει, έχει καλοσύνη αλλά δυστυχώς και μεγάλο εγωισμό.
«Πρέπει να αγαπιόμαστε και λίγο μεταξύ μας και να μην υπάρχει αυτός ο εγωισμός» πρόσθεσε.
Για την Αμερική είπε «μου έδειξε σεβασμό για όσο καιρό ήμουν νόμιμος πολίτης ενώ όταν παραβίασα το νόμο με έστειλε στη φυλακή».
Και σε ότι αφορά στη δράση του τα προηγούμενα χρόνια, είπε πως ο Θεός τον προστάτευε παρόλο που οι Αμερικανοί ακόμη απορούν πως δε κατάφεραν να με αντιληφθούν τόσα χρόνια, από το 1977 και μετά.
Στις σκέψεις του πάντως, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε είναι στο μέλλον να ασχοληθεί με τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα αναφέρεται σε όλη αυτή την περιπέτειά του.
Να αναφέρουμε πως ο μεγάλος γιος του Σταύρου Λάλα είναι 24 ετών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο δεύτερος είναι σήμερα 17 ετών, μόλις τελείωσε το Λύκειο και πολύ καλός ποδοσφαιριστής, πιστοποιημένος για τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα και παρόλη την απουσία του πατέρα του είναι ένας εξαιρετικός νέος.
Από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αντιφωνητής» ευχαρίστησε τον Σταύρο Λάλα που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και είπε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουνε ως σωματείο, να βραβεύσουν δηλαδή τον Έλληνα Σταύρο Λάλα για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ήρθαν για να δουν από κοντά τον Σταύρο Λάλα.
Αμαλία Γαρυφαλλίδου

1 comments:

  1. Η πατριδα μας δυστυχως στους ανθρωπους που εχουν προσφερει τους φερεται με τον χειροτερο τροπο.

    Τιμη στον Σταυρο Λαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή