Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Πωλείται η "Ελευθεροτυπία";

Σε αναβρασμό η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αφού έγινε γνωστό ότι χθες αργά το βράδυ, ο Θανάσης Τεγόπουλος ειδοποίησε τον διευθυντή του κυριακάτικου φύλλου Γιάννη Βλαστάρη να αποχωρήσει από την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο καταγράφονται επιθετικές εξαγορές της μετοχής, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου και φημολογείται ότι πίσω τους κρύβονται οι επιχειρηματίες Λαυρεντιάδης/ Κυριακίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ιδιοκτησίας της εφημερίδας είναι να μειώσει τις δαπάνες για λειτουργικά έξοδα κατά 40%. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η αποχώρηση του Γ. Βλαστάρη αλλά, όπως λέγεται και ολόκληρης της διευθυντικής ομάδας του κυριακάτικου φύλλου, με στόχο να ενοποιηθούν σε μία τις διευθύνσεις των δύο εφημερίδων, καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου. Περικοπές και απολύσεις προσωπικού θεωρούνται βέβαιες, στο πλαίσιο της «ενοποίησης». Εισηγήσεις γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες και για τη μετατροπή της εφημερίδας σε πρωινή.

Ο Γ. Βλαστάρης το πρωί σήμερα, Δευτέρα, πήγε στην εφημερίδα και συμμετείχε σε σύσκεψη στελεχών.
Για τις 5.00 το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η εκλογή επιτροπής εργαζομένων για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και πρόταση για απεργία στο κυριακάτικο φύλλο.

Εν τω μεταξύ, έντονο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της εφημερίδας. Η τιμή της μετοχής παρουσίασε τρία limit up τις τελευταίες ημέρες και αύξηση μέσα στον Δεκέμβριο κατά 100% λόγω της παρουσίας ισχυρού αγοραστή. Ο επενδυτής των μετοχών που άλλαξαν χέρια και αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% αναμένεται να ανακοινωθεί (ως βασικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 5%) άμεσα.

Ο νέος βασικός μέτοχος της εφημερίδας, μπορεί να μην είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις στην εφημερίδα –καθώς στην οικογένεια Τεγοπούλου παραμένει ποσοστό άνω του 75% των μετοχών- όμως μπορεί να γίνει ένας παράγοντας που θα δημιουργήσει ένα νέο, έστω και αδύναμο πόλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης της ΕΣΗΕΑ «Συσπείρωση δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος»:

«Σήμερα, Δευτέρα, 4/1/10, στις 17:00 πραγματοποιείται συνέλευση των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Η συνέλευση διέξαγεται όχι μόνο ως συνέχεια του διαλόγου για την αντιμετώπιση των γνωστών ζητημάτων που έχουν σχέση με τις “δυσλειτουργίες” και την οικονομική βιωσιμότητα της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε, αλλά και ενόψει άμεσων “περικοπών” (δηλαδή απολύσεων) τις οποίες ανακοίνωσε χθες τηλεφωνικώς ο εκδότης Θαν. Τεγόπουλος, ως απόφαση της κ. Μ. Τεγοπούλου , στον διευθυντή της Κυριακάτικης, Γ. Βλαστάρη».

newstime

Bookmark and Share

1 comments:

  1. Μονο οι Ιοι θα μεινουν. Ειναι βλεπεις ανθεκτικοι στην αντιβιωση, και εχουν γερους σπονσορες. Οσο για το βλασταρι μας, αυτο θα παει στην ΕΡΤ οπου δε θα εχει αγχος να πουλησει φυλλα. Και θα πληρωνεται και αδρα... Οι μαλακες να ειμαστε καλα να τους ταιζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή