Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"Παρέλαβα ...χρέη" δηλώνει η νέα Γ.Γ.Π. Ηπείρου.!

Σε πολλά ...εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οικονομικές εκκρεμότητες της περιφέρειας Ηπείρου, που καλείται να διαχειριστεί η νέα περιφερειάρχης. (φωτο)
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρώην ΓΓΠΗ Δημήτρης Πανοζάχος άφησαν μια βαριά «κληρονομιά» που αγγίζει τα ...30 εκατ. ευρώ (!), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν οι γενικοί γραμματείς Περιφερειών με την Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα όπου συζητήθηκε η επανεκκίνηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Οι γενικοί γραμματείς ενημέρωσαν την υπουργό για τις υποχρεώσεις που βρήκαν από τους προκατόχους τους σε διάφορα προγράμματα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.
"...Την κακή διαχείριση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και τα χρέη που άφησε ο προκάτοχός της Δημ. Πανοζάχος καλείται να διαχειριστεί η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου , Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα...", αναφέρει ανακοίνωση της περιφέρειας και για πρώτη φορά δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη.
Για την περιφέρεια Ηπείρου οι υποχρεώσεις που αφορούν επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εκταμίευση των επιχορηγήσεών, αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ (!). Στο πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ" οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ (!)για έργα που υλοποιούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ενώ αντίστοιχα είναι και τα χρέη από τη ΣΑΕΠ 18/3 ΠΕΠ Ηπείρου.
Οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα παραπάνω προγράμματα και δράσεις σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και "η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκε αντιμέτωπη με όλες αυτές τις υποχρεώσεις και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεμπλοκή των διαδικασιών ώστε να καλυφθούν οι οφειλές το επόμενο διάστημα , όπως δεσμεύτηκε και η υπουργός Λούκα Κατσέλη", υπογραμμίζει η ανακοίνωση της περιφέρειας.

"Πάγωσαν" την αγορά

Τα τεράστια ποσά που θα έπρεπε να έχουν φτάσει εδώ και μήνες στην αγορά της Ηπείρου και δεν έφτασαν ακόμη, έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα. Επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, εργοληπτικές εταιρείες που εκτέλεσαν έργα και δεν είδαν ακόμη το χρώμα του χρήματος, βρίσκονται σε απόγνωση.
Στο συγκεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί πολλές φορές το EpirusVoice, καθώς πέρα από το οικονομικό, έχει προκαλέσει κι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανέργων.
Υπάρχουν εταιρείες που βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφού όχι μόνο εκτέλεσαν το έργο, πλήρωσαν υλικά κι εργαζόμενους, αλλά κι αναγκάστηκαν να κόψουν τιμολόγια για χρήματα που τελικά δεν εισέπραξαν, δηλαδή έχουν πληρώσει κι από πάνω το ΦΠΑ.
Εταιρείες που στην καλύτερη περίπτωση αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους και στην χειρότερη προχωρούν σε απολύσεις.

Προς αναμόρφωση το ΠΕΠ

Με αυτό το απογοητευτικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και το πάγωμα του ΕΣΠΑ, αφού στην κυριολεξία ... δεν κινείται τίποτα.
Η κυβέρνηση με νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή τον Φεβρουάριο στοχεύει στην επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ. Ο νέος νόμος θα απλουστεύει τις διαδικασίες ένταξης των έργων ενώ θα καταργεί το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα.
Η «εντολή» που πήραν από την Υπουργό Οικονομία οι περιφερειάρχες, είναι να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των ΠΕΠ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Να ... ξαναφτιάξουν τα ΠΕΠ (!!!) όπως αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας. Αν και δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες, προφανώς θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να προχωρήσει το νέο ...σχεδιασμό.
Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας δήλωσε, "...Η Υπουργός έθεσε ψηλά τον πήχη και η πρόκληση είναι μεγάλη για να μπούμε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Καλώ σε συστράτευση και συνεργασία όλους, ώστε η Ήπειρος να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ..."
ΕΛΕΝΗ ΡΕΜΠΕΛΟΥ
________
gianniotis: Κα Γενικέ.! Να ποροσέχετε τον ...πήχη, γιατί όσο ψηλότερα είναι, τόσο δυσκολεύουν και τα ...άλματα.!

2 comments:

  1. Ευτυχώς που λέει πως παρέλαβε χρέη γιατί μετά την πενταετή παρουσία του Πανοζάχου, που διέλυσε τη ΝΔ και κυνήγησε τον Γκοντα ως τον μεγαλύτερο εχθρό του, θα μπορούσε να πει την αλήθεια ότι δηλ παρέλαβε χάος.
    Αλήθεια που βρίσκεται τώρα ο κραταιός Πανοζάχος, αφού τον απέπεμψε κι ο Σαμαράς;
    Μηπως θα αρχίσει το παστάλιασμα καπνών;
    Σεραίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pε παιδιά θυμ΄στε να πέρασε και κανένας περιφερειάρχης της προκοπής?
    όλοι φερτικοιί και περαστικοί δεν ήτανε?
    Eυγένιος !!!Kαψοκόλης!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θεέ μου....
    Γιατί περιμένει κανένας τίποτα από το κορίτσι που έφεραν τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή