Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Στο χείλος του γκρεμού

Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται, την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες, να δρομολογήσουν αποφάσεις για την αποτροπή μιας κοινωνικής έκρηξης. Τους τελευταίους 12 μήνες χάθηκαν 5 εκατ. θέσεις απασχόλησης στα κράτη - μέλη, ενώ μέσα στο 2010 εκτιμάται ότι θα προστεθούν στα 23,5 εκατ. ανέργους που μετράει σήμερα η Κοινότητα αλλά 5 εκατ. άτομα.
Σε ορισμένες χώρες η ανεργία είναι εκτός ελέγχου με την Ισπανία να... γράφει 19% του ενεργού πληθυσμού και τις χώρες της Βαλτικής να κινούνται πάνω από το 20%. Ενας στους δύο Ισπανούς, ένας στους τρεις Ελληνες και ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους κάτω των 24 ετών είναι άνεργος. Το περίφημο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο... ξηλώνεται καθημερινά. Στο Βέλγιο οι εργαζόμενοι σε ορισμένες επιχειρήσεις δουλεύουν 48 ώρες την εβδομάδα και πληρώνονται 40 ώρες με την υπόσχεση ότι εάν σωθούν οι επιχειρήσεις θα εργαστούν λιγότερες ώρες στο μέλλον.
Επιχειρήσεις με κέρδη, όπως η μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ευρώπη, η βελγική InBev, επιχειρούν να απολύσουν εργαζομένους εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο επειδή μέσα στην κρίση δίνουν μικρό μέρισμα! Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της δημοσιονομικής κατάρρευσης με τους κερδοσκόπους να επωφελούνται κάνοντας «πάρτι». Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ανακοινώνει πρόγραμμα λιτότητας 50 δισ. ευρώ σε μία τριετία, ενώ προωθεί αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, για να αποφύγει κερδοσκοπική επίθεση στα κρατικά ομόλογα από τις... ύαινες των αγορών.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, τρομοκρατημένοι, παρακολουθούν προς το παρόν έκπληκτοι τις εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ καιρό και, όπως είχε προειδοποιήσει πριν από 12 μήνες ο πρόεδρος της ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, η κρίση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές εάν δεν λάβουμε μέτρα. Η Σύνοδος της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θα έχει ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης, την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Αποφάσεις «εδώ και τώρα» γιατί χανόμαστε…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου