Οι κινητοποιήσεις των αγροτών βαίνουν προς εκτόνωση, ωστόσο το βασικό πρόβλημα παραμένει για το σύνολο των παραγωγών. Το 2013 λήγει το σημερινό καθεστώς των επιδοτήσεων βάσει των στρεμματικών εκτάσεων και εάν οι αγρότες δεν έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα που θα βασίζονται στην ποιότητα και όχι στην κοινοτική ενίσχυση, τότε ο πρωτογενής τομέας της χώρας απειλείται με αφανισμό.
Το αγροτικό πρόβλημα αναδεικνύει τις παθογένειες που έχει συνολικά η χώρα.
Ο δημόσιος τομέας είναι προβληματικός, οι υπηρεσίες του κράτους κακές και η μισθολογική ισοπέδωση των υπαλλήλων λειτουργεί ως αντικίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας.
Oμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το Δημόσιο παλεύει σχεδόν κάθε μήνα να καλύψει τις υποχρεώσεις του λαμβάνοντας δάνεια με πανωτόκια από τις διεθνείς αγορές. Οι συντάξεις επαρκούν μέχρι το 2014, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού και εάν δεν υλοποιηθεί άμεσα ένα σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης οι σημερινές παροχές θα ακυρωθούν στην πράξη.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όχι γιατί δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους των αγορών αλλά κυρίως γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει ανισορροπίες και χρόνιες αδυναμίες. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση στέκεται σε εισπρακτικές λογικές ενώ πολλές από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει, όπως το νομοσχέδιο για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, δεν δίνουν αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματα. Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις γιατί πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα.
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου