Αξιοπερίεργο γεγονός η εμφάνιση μιας γυναικείας μορφής σε πέτρα στην Καταμάχη του Δήμου Σελλών.
Ανεξήγητο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, παραμένει ένα φαινόμενο που απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τη μικρή τοπική κοινωνία της Καταμάχης στο Δήμο Σελλών.
Η μορφή μιας ηλικιωμένης γυναίκας σχηματίστηκε σε μία πλάκα που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας τα τελευταία 15 χρόνια, εντελώς ξαφνικά, χωρίς κανείς να καταλάβει ή να διαπιστώσει κάτι περίεργο.
Η μορφή της γυναίκας είναι ευδιάκριτη και δε χρειάζεται κάποιος να αυθυποβληθεί, για να πειστεί ότι βλέπει πραγματικά μία ανθρώπινη μορφή. Η Καταμάχη, ένα από τα μικρότερα χωριά του Δήμου Σελλών με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, έχει γράψει τη δική της ιστορία στην πορεία των αρχαιολογικών ερευνών και ανακαλύψεων, με το γνωστό «θησαυρό της Καταμάχης» να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Μεταξύ των δύο περιπτώσεων δεν υπάρχει αρχαιολογική και προφανώς και ιστορική σύνδεση. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κοινό στοιχείο, που αναφέρεται στον άνθρωπο που βρήκε και παρέδωσε πριν από 40 χρόνια τον «θησαυρό της Καταμάχης», που είναι ο ίδιος με αυτόν που μαζί με τη γυναίκα του αντίκρισαν πρώτοι την ανθρώπινη μορφή στην πέτρα.
Ο κ. Δονάτος Δούλης και η σύζυγός του Ηλέκτρα μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην δημόσια αναγνώριση του ονόματος της Καταμάχης.
Το εκκλησάκι της Παναγίας βρίσκεται μέσα στο χωριό σε μία μοναδική τοποθεσία, κατάφυτη, σκεπασμένη ολόγυρα από αιωνόβια δένδρα που δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση. Πριν από 15 χρόνια στο εκκλησάκι του 18ου αιώνα έγιναν εργασίες αλλαγής του πλακόστρωτου στον περίβολο. Μία από τις πέτρες που «ξηλώθηκαν», τοποθετήθηκε όρθια στη μία πλευρά της εκκλησίας και έμεινε εκεί μέχρι πριν λίγες εβδομάδες.
Σε μία από τις συχνές της επισκέψεις στο εκκλησάκι η κα Ηλέκτρα αναγνώρισε μία γυναικεία μορφή να έχει σχηματιστεί στη μία πλευρά της πέτρας. Φοβούμενη να πιστέψει πως πρόκειται για κάποιο «θεϊκό σημάδι» ζήτησε από τον άνδρα της να επισκεφθεί το εκκλησάκι και να κοιτάξει την πέτρα. «Ήρθα στο εκκλησάκι και αντίκρισα τη μορφή της γυναίκας και έμεινα εμβρόντητος. Δε σας κρύβω, ότι συγκινήθηκα και ότι προσκύνησα και τη φίλησα. Δεν ξέρω αν είναι θαύμα, δεν ξέρω αν είναι ή αν μοιάζει στην Παναγία, το σίγουρο είναι πως είναι κάτι αξιοπερίεργο», τόνισε ο κ. Δούλης.
Η κα Ηλέκτρα τόνισε, πως σίγουρα πρόκειται για ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που είναι ανεξήγητο, κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως η Παναγία θέλησε να στείλει κάποιο μήνυμα…
Σε ασφαλές μέρος
Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια ένα τέτοιο φαινόμενο θα κινητοποιούσε πιστούς από ολόκληρη τη χώρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία περιοχή εξαιρετικά υποβαθμισμένη. Στην περίπτωση της Καταμάχης όμως οι λιγοστοί κάτοικοι δε θέλησαν να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο, αλλά αφού ενημέρωσαν και πήραν τη γνώμη των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών, μετέφεραν σε ασφαλές μέρος την πέτρα. «Με όσα ακούμε ότι συμβαίνουν στις εκκλησίες της περιοχής, πήραμε και εμείς τα μέτρα μας και μεταφέραμε την πέτρα σε ασφαλές σημείο», σημείωσε ο κ. Δούλης.
Αρχαιολογικό ενδιαφέρον
Ο Δονάτος Δούλης αναφέρθηκε και στην τυχαία ανακάλυψη του «θησαυρού της Καταμάχης» από τον ίδιο, νεαρό γιδοβοσκό το 1970. Ο θησαυρός αποτελείται από πέντε πελέκεις – τσεκούρια με ημικυκλικές κόψεις, που χρησιμοποιούνταν μάλλον ως υλοτομικά εργαλεία.
Επίσης, βρέθηκε μία πυραμιδόσχημη σφύρα και μία σμίλη-κοπίδι, η βάση της οποίας διακοσμείται με ανάγλυφα τρίγωνα. Ο θησαυρός αυτός εντάσσεται χρονολογικά στο τέλος της ύστερης εποχής του Χαλκού, σε περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων, γύρω στο 1200 π.Χ.
Σύμφωνα με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποτελούσε πιθανότατα το εμπόρευμα προς πώληση περιφερόμενου μεταλλοτεχνίτη ή τη χρηματική επένδυση κτηνοτρόφου.
Από την ίδια περιοχή προέρχεται και ένα από τα παλαιότερα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μία χάλκινη φλογόσχημη αιχμή δόρατος που είχε παραδοθεί το 1982 από τον δάσκαλο Π. Παπαζήκο.
ele.gr
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου