Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

21η Απριλίου: Η μετά θάνατον δικαίωση.!

Οι λίγοι ακόμη εν ζωή και οι πολλοί περισσότεροι νεκροί πρωταγωνιστές του στρατιωτικού καθεστώτος δεν θα μπορούν παρά να γελούν χαιρέκακα, βλέποντας την αυτοκατάργηση του συστήματος που τους οδήγησε σε πολιτικό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις φυσικό θάνατο. Η μεταπολίτευση με την είσοδο των ελεγκτών του ΔΝΤ, ανήμερα κιόλας της 21ης Απριλίου, δείχνει την ανικανότητα και την αδυναμία της να χειρισθεί πλέον την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Μία κατάσταση που δημιούργησαν, έθρεψαν και άφησαν να εξελιχθεί οι ίδιοι οι δημιουργοί της μεταπολίτευσης, δηλαδή τα δύο κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονται σε αυτήν από το 1974 και μετά.
Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που δεν περίμεναν την έλευση των εκπροσώπων του ΔΝΤ για να καταδείξουν την χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού συστήματος, καθώς δεν έχουν λείψει οι φωνές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων αυτού του συστήματος που εδώ και καιρό έχουν σημάνει τον κίνδυνο της απότομης κατάρρευσης αυτού του οικοδομήματος.
Πολύ περισσότερο όμως, από τις όποιες "άνωθεν" φωνές και διαμαρτυρίες, η μεταπολίτευση έχει καταρρεύσει στην συνείδηση του απλού ανθρώπου, καθώς καταδεικνύεται τραγικά ανίκανη να δώσει λύσεις στην καθημερινότητά του.
Η όποια σύγκριση των σημερινών δεδομένων με αυτά της περιόδου της 21ης Απριλίου του 1967 είναι συντριπτικά υπέρ της διακυβέρνησης των στρατιωτικών.
Με το δημόσιο χρέος στα όρια της χρεοκοπίας, την ανεργία στο 11,3% και την κατάργηση συμβάσεων, η οικονομική κληρονομιά που άφησε η ..."χούντα" το 1974 μοιάζει πράγματι με χαμένο παράδεισο. Όσο για το ζήτημα των έξωθεν εξαρτήσεων, η πορεία των εθνικών θεμάτων με την πλήρη υποταγή στον υπερατλαντικό παράγοντα, δείχνει τελικά, ποια από τις δύο περιόδους, η στρατιωτική ή η μεταπολίτευση, ήταν περισσότερο ξενοκίνητη.
Εκεί όμως όπου η όποια σύγκριση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως... ύβρις, είναι το ζήτημα της ασφαλείας του πολίτη.
Γιατί μπορεί τα τελευταία χρόνια τα αστικά κέντρα τουλάχιστον να έχουν πλημμυρίσει από αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση, πλην όμως η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με τις ληστείες μόνο να συμβαίνουν μία κάθε επτά λεπτά. Και μπορεί η στατιστική να είναι τρομακτική, αλλά περισσότερο τρομακτικό είναι το αίσθημα ανασφαλείας που έχει κυριαρχήσει στην συνείδηση του πολίτη, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλα τα γεωγραφικά δεδομένα.
Όσο για την τρομοκρατία, με την δημοσιότητα που έχει λάβει, δεν είναι και αυτή παρά ένα ιδεολογικό παιδί της μεταπολίτευσης.
Η απόλυτη ιδεολογική ασυδοσία της αριστεράς και η κατάπνιξη - θεωρητικά και πρακτικά - κάθε αντίθετης απόψεως, έθρεψε τις ..."αντιεξουσιαστικές" ομάδες που όπως συχνά στη ζωή συμβαίνει, στράφηκαν κατά του δημιουργού τους.
Η 21η Απριλίου 1967 πέθανε πολιτικά όταν αφέθηκαν να συλληφθούν οι πρωταγωνιστές της από τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Αυτό που έμεινε σήμερα είναι οι θύμησες μίας πραγματικά καλύτερης ζωής στους μεγαλύτερους ηλικιακά και ένα ιστοριογραφικό ενδιαφέρον σε πολλούς νεώτερους. Ένα ενδιαφέρον που γεννάται από την συνειδητοποίηση της χρεοκοπίας ενός συστήματος που στηρίχθηκε ιδεολογικά και νομιμοποιήθηκε πολιτικά στην αντίσταση κατά των στρατιωτικών.
Αυτοί ακριβώς οι ...αντιστασιακοί που ανασύρονται από την σκόνη σε κάθε επέτειο και αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, θα ήταν ίσως οι καλύτεροι διαφημιστές της επταετίας. Υπάρχει όμως και η ..."γενιά του Πολυτεχνείου", η γενιά των εξουσιαστών της εποχής μας, για να τους ξεπερνά ως προς την αποστροφή που δημιουργούν.
Όταν τελικά σε κάποια χρόνια θα γραφτεί η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών από τον ιστορικό που, ίσως και λόγω χρόνου, δεν θα έχει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του σήμερα, τότε η σύγκριση μεταξύ του μεταπολιτευτικού σήμερα και του στρατιωτικού χθες θα είναι κατά πολύ υπέρ του δευτέρου.
elkosmos

21 comments:

  1. Οταν ο αυτοσεβασμός πάει περίπατο, ζητάμε συνταγματάρχες να μας "καβαλήσουν"
    σημ. 1η : η χούντα ήταν ξενοκίνητη
    σημ. 2η : αν δεν γινόταν απ αυτούς θα γινόταν απο τους άλλους.(βασιλιάς)
    σημ. 3η : ο λόγος; ..η αντιμετόπιση του "κομουνιστικού κινδύνου"
    .....α π λ έ ς ιστορικές αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανωνυμε...
    Και η απλη καταγραφη/διαπιστωση της ιστορικης "ταμπακιερας" σου,ομως αποδεικνυει την τραγικα Ιστορικη Αληθεια του Σημερα....
    Ποσοι απ αυτους πεθαναν ζαπλουτοι?..
    Ο δικος σου αυτοσεβασμος δεχεται να σε καβαλανε πουλημενοι πολιτικοι?Με κουστουμια για στολη?
    Δεν ειμαι θιασωτης της χουντας...αλλα η αληθεια να λεγεται!!!Τοτε τουλαχιστον ξεραμε..ειχαμε χουντα..φωναζαμε,μας πιαναν και μας στελναν στα ξερονησια με βασανισμους και ειχαμε Ηρωες αγωνιστες ενθεν και κειθεν..τωρα εχουμε ξεφτιλες,απαξιωση,πουλημενους,βολεμενους..και πεινα οσονουπω...αλλα εχουμε "Δημοκρατια".Δε λεω ειμαστε ελευθεροι με Δημοκρατια.........?
    Οπως το 1829 με το Πειραια πολιορκημενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την δικτατορια συνεβαιναν τα εξης
    φοβερα...
    1. Εγκληματικοτητα περιπου στο μηδεν (αν ειναι δυνατον)
    2. Εμπρησμοι δασων μηδεν!
    3. Ηλεκτροδοτηθηκε ολη η επαρχια και τα χωρια
    4. Γιναν δρομοι με συνοπτικες διαδικασιες
    5. Χαριστηκαν τα χρεη των αγροτων!
    6. Πετυχε κινεζικους ρυθμους αναπτυξης!
    7. Ανεργια μηδεν!
    8. Ορθωσε αναστηνα στο αμερικανοσιωνιστικο μπλοκ!
    9. Δημοσιο χρεος μηδεν!
    10. Τα κομπλεξικα των εξαρχειων ανυπαρκτα.
    11. Οι τρομοκρατες του κωλου ανυπαρκτοι
    12. Η λαθρομεταναστευση αγνωστη!
    Συμπερασμα: Σας γαμω την δημοκρατια κωλογυφτοι κουρελαριες, γαμω τον σοσιαλισμο σας..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αδερφια την κυπρο την προδωσα η οικογενια καραμανλη και παπανδρεου γιαυτο δεν ανογει ο φακελος οχι οι στρατιωτικοι περισσοτερα μετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φτωχιές μανάδες κάνανε τους τοσο πολη μεγάλους το Γιώργο Παπαδόπουλο τον Παττακό και άλλους

    Γκρεμίσανε κάθε κακό τη δύσκολη την ώρα, γι' αυτό πρέπει παντοτινά να τους τιμά η Χώρα!!

    Ζητω η 21 Απριλιου 1967!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητω η 21 Απριλιου 1967!

    Ζητω ο εθναρχης Γεωργιος Παπαδοπουλος!

    Ζητω ο Εθνοσωτηρας Γεωργιος Παπαδοπουλος!

    Ζητω ο χρυσους αιων του Παπαδοπουλου, 1967 1972!

    Ζητω το Ελληνικων εθνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΩΛΟς ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...
    Αν δεν κουνουσε τη Μεραρχια απ κει ισως λεμε ισως, να ισχυαν αυτα που λες....Αν δε πηγαινε και ο αλλος αρχιμαλακας της ΕΣΑ να σκοτωσει το Μακαριο..πολυ που θα κουνιοταν οι μεμετηδες..Ακου Εθναρχης...μη χεσω ..κανενας δεν αξιζει αυτο το τιτλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιοπα
    Τα σκατα στην Κυπρο τα εφαγε και τα εφερε ο Μακαριος,οταν προσκαλουσε τους Τουρκους να επεμβουν στα εσωτερικα του νησιου.
    Το "η Κυπρος πεφτει μακρια" δεν το ειπε ο Παπαδοπουλος,ο Καραμανλης το ειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι κι αν αφηνε τη μεραρχια στη θεση της ο Παπαδοπουλος δεν θα καναν κιχ οι τουρκοι...ειπαμε το Εθναρχης δεν ειναι για κανεναν απ αυτους...Εθναρχη εχουμε να δουμε απο το 1860...Μονο οι αγωνιστες του 21 σαν το Κολοκοτρωνη το Καραισκακη κλπ...μπορουν να λεγονται ετσι...
    ο Μακαριος δεν εφαγε σκατα...απλα το κωλοχαρτο πουχε διαθεσιμο χρησιμοποιησε...οι προηγουμενοι και ο Καραμανλης τα καναν σκατα...
    Οσο ξενοκινητοι ειναι ολοι μετα την μεταπολιτευση ,αλλο τοσο ξενοκινητοι ειναι και ολοι τοτε..Το προβλημα ξεκινα απ την απελευθερωση δυστυχως...για να μην πω και απο πιο παλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΕΣΑ ΣΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    << ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ>>
    ΕΚΛΨΑΝ-ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ
    ΤΟΥΣ ΕΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ
    αλλα Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
    και το Τ Ο Ξ Ο του θα ειναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η μεραρχια εφυγεν οτα οι πολιτικοι με μακαριο εδημιουργησα την κριση της κοφινου οπως το 1974 με την επιστολη προς γκιζικη με την διαφορα οτι ο ιωαννιδης την πατησε ενω ο παπαδοπουλος προτιμησε την αποσυρση παρα την κριση με την τουρκια για να επανελθουν οι πολιτικοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @sotos sotos
    Ναι αγορι εχεις δικιο..απ το Σεπτεβρη του 67 την τραβηξε τοτε με τον Ντεμιρελ για να μην εχουμε κριση...χμμμ..μπραβο του ...αρα απο τοτε παμε συνεχεια πισω πισω εε?Και τους βγαλανε νυχτα στο Βολο για να μην παρει κανεις ειδηση και τους κραξουν...Ωρε κατι εθνοσωτηρες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δια τα περι ξενοκινητου παρακλω την προσοχη του κου Ανωνυμου 21 Απριλίου 2010 4:47 μ.μ.

    στο λατωτερω:


    "Όσον αφορά στην παραμυθολογία της αναμείξεως των ΗΠΑ για την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος, η απάντησις εδόθη δια στόματος του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε Υπουργού Εξωτερικών της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, όταν επεσκέφθη επισήμως τας ΗΠΑ , σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ακρόπολις» την 23/11/1986 με τίτλο «ΗΠΑ και 21η Απριλίου»
    «Δόξα τω Θεώ» γράφει η Ακρόπολις, «που επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος – ο Υπουργός Εξωτερικών Καρ. Παπούλιας - να πεί την αλήθεια για το ρόλο που έπαιξαν δήθεν (στην πραγματικότητα, που δεν έπαιξαν) οι ΗΠΑ στην επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλιου 1967, στην Ελλάδα. Διότι μέχρι τώρα, προεξάρχοντος του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, οι πάντες απέδιδαν την ευθύνη της 21ης Απριλίου στους Αμερικανούς ..Ευτυχώς για πρώτη φορά ακούστηκε μια επίσημη ελληνική φωνή, για να αποκαταστήση τα πράγματα ... Και πράγματι ο κος Παπούλιας ξεκαθάρισε την υπόθεση, εμφανίζοντας την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος ως εσωτερικό θέμα. « Εκείνη την εποχή η Ελλάς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα που τελικά οδήγησαν στην 21ην Απριλίου». Εδήλωσεν ο Κάρολος Παπούλιας."

    Εν συνεχεια επειδη φαιβετι οτι ειναι ευαισθητος στους "ξενοκονητους"[οαι ειναι η αποψις του γαια τα δισεκατομμυρι απου εισεπραξε το?ΚΚΕ απο την Κα Γκε Μπε μεπε μπε μπε!!!!!!
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδη η αληθεια πρεπει να λεγεται...και οντως εγινε αναπτυξη υποδομων στη χωρα μας τοτε,αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να αναθαρρεψουν τα παλαι ποτε χουντακια τωρα και να καμουμε και τους κολονελους Ηρωες...για λογικευτειτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. φιλε περιοπα πολυ εξυπνα ο παπαδοπουλος δεν επεσε στην παγιδα του μακαριου βασιλια και πολιτικων που θα οδηγουσεν σε εθνικη τραγωδια οπως στο 1974...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δηστυχως οιωαννιδης επεσε στην παγιδα μακαριου βασιλια καραμανλη και απαντησεν ενοπλως στην προκλητικη επιστολη μακαριου στον γκιζικη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ζητωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωη τρελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητε 9:34 αγραμματος εισαι; Ξεχασες ενα ω στο τελος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΟΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΕΒΑΛΛΑΝ ΕΠΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.ΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ 73 ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΑΡΧΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή