Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Eν αναμονή της Ανάστασης...

Το "Χριστός Ανέστη" θα ακούσουμε απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και το χαρμόσυνο μήνυμα θα γίνει δεκτό με κωδωνοκρουσίες και βεγγαλικά, ενώ θα ακολουθήσει το εορταστικό δείπνο με τα παραδοσιακά εδέσματα.
Κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, που γίνεται κατά το τυπικό του Μεγάλου Βασιλείου, ο ιερέας θα αναγγείλει το γεγονός λέγοντας «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην», ενώ διαβάζονται οι Προφητείες για την Ανάσταση και ψάλεται ο Ύμνος των Τριών Παίδων («τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας»).
Το πανάχραντο Σώμα του Κυρίου μπορεί να κηδεύτηκε την Μεγάλη Παρασκευή, ο ίδιος όμως, πνευματικά, κατέβηκε στον Άδη και κάλεσε κοντά του όλους τους δίκαιους ώστε να μην λείψει κανείς από το προσκλητήριο για την σωτηρία της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό ακούμε και το «ότε κατήλθες πρός τον θάνατον, η ζωή η αθάνατος, τότε τον Άδην ενέκρωσας τη αστραπή της θεότητος».
Στα νοικοκυριά επικρατεί «πυρετός» προετοιμασιών για το τραπέζι με την μαγειρίτσα, τις γαρδούμπες, τις πίτες, τα τσουρέκια και όλες τις γαστριμαργικές απολαύσεις που συνηθίζονται σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας.
Οι ναοί φορούν τα «καλά» τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τα φώτα σβήνουν και ο ιερέας ψάλλει το «δεύτε λάβετε φως» και, βγαίνοντας στην Ωραία Πύλη, δίνει από την λαμπάδα του το Άγιο Φως.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν στο προαύλιο, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως: «διαγενομένου του Σαββάτου Μαρία η Μαγδαληνή και Μαρία η του Ιακώβου και Σαλώμη ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν», λέει στο ξεκίνημά της η κατά Μάρκον περικοπή και ο άγγελος που βρίσκεται εντός του μνημείου όπου ετάφη ο Ιησούς μεταφέρει στις μυροφόρες το μήνυμα της Ανάστασης.
Έπειτα από το Ευαγγέλιο ακούγεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών», το σωτήριο μήνυμα που γεμίζει τους πιστούς με την ελπίδα.
Το Άγιο Φως μεταφέρεται στα σπίτια, όπου ανάβουν το καντήλι που δεν πρέπει να σβήσει για 40 ημέρες και κάνουν το σχήμα του σταυρού στο κατώφλι.

3 comments:

  1. Καλή Ανάσταση Γιαννιώτη! Η ιστοσελίδα σου είναι από τις καλύτερες και πιο έγκυρες. Να είσαι καλά και να μας κρατάς πάντα ενήμερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ,ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΑΠΗ, ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανταποδίδουμε τις ευχές μας προς όλους τους φίλους.
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή