Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Ευρώπη κατά των κερδοσκόπων

Το ευρώ πέφτει και η Μέρκελ αναζητά την χαμένη τιμή της Γερμανίας


Όπως αναμενόταν, αποφασίστηκε στο Γιουρογκρούπ τα μέλη της ευρωζώνης πρώτα να υποβάλλουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς στις Βρυξέλλες και μετά από έγκριση να τα εισάγουν στα Κοινοβούλια τους, συμμορφούμενα προς τις υποδείξεις. Όμως την επομένη η μέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος πήγε πιο πέρα. Ζήτησε τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών να τον πραγματοποιήσουν ανεξάρτητοι ελεγκτές. Δηλαδή πρότεινε μια καθαρά τεχνοκρατική αντίληψη και θέλησε να αποκλείσει κάθε πολιτική παράμετρο στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι οι τεχνοκράτες δεν εμφορούνται από τον παραμικρό ανθρωπισμό. Είναι κοινό μυστικό ότι αδιαφορούν, αν καταδικαστούν στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα πληθυσμού. Ήδη κι εδώ γευόμαστε αυτή την τεχνοκρατική αντίληψη με τις περικοπές και την αύξηση του πληθωρισμού. Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε πολύ περισσότερο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την μετατροπή κρατών σε χώρες δουλοπάροικων των ισχυρών της ΕΕ. Ζήτησε οι χώρες που παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στις διάφορες επιτροπές και στα συμβούλια. Με άλλα λόγια να υπακούουν στις αποφάσεις του διευθυντηρίου, χωρίς να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν με την ψήφο τους σε αποφάσεις που τις αφορούν. Ακόμα ζήτησε να στερηθούν σε μόνιμη βάση τις χορηγίες κοινοτικών κονδυλίων, σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο στο γκρεμό τις χώρες που θα βρεθούν σε αδυναμία. Ζήτησε επίσης, να κηρύσσονται σε πτώχευση τα κράτη που δεν θα είναι σε θέση να δανειστούν. Με άλλα λόγια κάλεσε τους σιδεράδες να ετοιμάσουν χαλκάδες για τις μύτες των αδύναμων κρατών. Παράλληλα, χωρίς να ενημερώσει τα άλλα μέλη, απεφάσισε την απαγόρευση ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (βλέπε ομόλογα ελληνικού δημοσίου).
.
Οι αγορές έχουν όνομα
Το Γιουρογκρούπ εξετάζει την εφαρμογή μηχανισμού στήριξης του ευρώ ύψους 750 δις ευρώ και παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους να εφαρμοστούν κανόνες στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ώστε να αποτραπούν οι τάσεις για υποτίμηση με σκοπό την κερδοσκοπία. Όμως οι κερδοσκόποι και οι αγορές έχουν όνομα. Πίσω από τις ανώνυμες εταιρείες αξιολόγησης και πίσω από την άνοδο των επιτοκίων κρύβονται πρόσωπα. Δεν είναι μόνον ο Σόρος. Εδώ δεν είμαστε σίγουροι, αν ο Σόρος ενεργεί για δικό του λογαριασμό ή είναι η βιτρίνα άλλων επενδυτών τοκογλύφων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυριαρχία των Ροκφέλερς και των Ρότσιλντς δεν αφήνει περιθώρια σε ανεξάρτητα πρόσωπα. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ, αυτές που χρηματοδοτήθηκαν για να σωθούν, εξαρτώνται άμεσα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), όπου κυριαρχούν Ρότσιλντ και Ροκφέλερ. Όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ οφείλουν μέρος του αποθεματικού τους να το καταθέτουν στην FED. Έτσι στο βάθος, ωφελημένες από τα μέτρα δεν είναι οι τράπεζες που ενισχύθηκαν, αλλά τα υψηλά αφεντικά τους. Είναι πικρή αλήθεια ότι η FED βγήκε ωφελημένη από την κρίση και σε αυτήν οι ΗΠΑ οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου χρέους τους. Όμως η FED, που ενεργεί για λογαριασμό του Ρότσιλντ και του Ροκφέλερ, έχει απλώσει τα πλοκάμια της μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν είναι μόνον ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ισχυρά καταστήματα των τραπεζών τους, αλλά και η εξάρτηση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών από αυτά. Δηλαδή ακόμα και στην Ευρώπη Ρότσιλντ και Ροκφέλερ έχουν ισχυρά ερείσματα, για να επιβάλουν τις εξελίξεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία των δηλώσεων Μέρκελ.
.
Οδηγούν τους λαούς στην ύφεση
Είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό, η πορεία των οικονομιών βαίνει προς βαθειά ύφεση, σε αντίθεση με την οικονομία των ΗΠΑ, που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά και αυτής ελεγχόμενης. Απεγνωσμένα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν τρόπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους απέναντι στις επιθέσεις του διεθνούς κεφαλαίου. Μόνον που έχουν επιλέξει στραβό γιαλό και στραβά αρμενίζουν. Αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστατευτισμό. Η υποτίμηση του ευρώ, όταν θα υπάρξει προστατευτισμός της ευρωπαϊκής παραγωγής, δεν θα είναι συμφορά, αλλά ευλογία. Αν η Ευρώπη κινηθεί μακριά από την ελεύθερη αγορά και επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές της, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή, θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και με το υποτιμημένο ευρώ θα πολλαπλασιάσει τις εξαγωγές της. Η Ευρώπη είναι αυτάρκης σε παραγωγή προϊόντων που μπορούν να της επιτρέψουν υγιή επιβίωση. Αρκεί να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και όχι να ακολουθεί την εγκληματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 3% του συνολικού. Απέναντι στις ορέξεις των τραπεζιτών έχει το όπλο της εθνικοποίησης των τραπεζών και την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν ανήκει σε ιδιώτες όπως η FED. Ανοικτή για ισότιμη συνεργασία είναι η Ρωσία, για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα οποία η Ευρώπη έχει έλλειμμα. Απέναντι στους τοκογλύφους τραπεζίτες της Δύσης στάθηκε ο Πούτιν, που είτε εθνικοποίησε εταιρείες είτε ανάγκασε σε εξορία εβραίους κεφαλαιούχους είτε τους έστειλε διακοπές στη Σιβηρία. Έτσι ανάκαμψε η ρωσική οικονομία. Η Ευρώπη έχει την δύναμη να επιβάλει ισότιμους όρους συνεργασίας με τον άλλον οικονομικό γίγαντα, την Κίνα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Κίνα κρατά στα χέρια της μεγάλο χρέος των ΗΠΑ και ότι, αν αλλάξει το νόμισμα των αποθεματικών της, η οικονομία των ΗΠΑ θα πιάσει πάτο.
.
Η κρίση δημιουργεί ευκαιρία
Έχει λεχθεί ότι η κρίση για την Ελλάδα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη. Η κρίση προσφέρεται για θεσμικές αλλαγές. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αλλάξουν και οι προσανατολισμοί της. Πρέπει το αίσθημα ελευθερίας και ανεξαρτησίας να διέπει αυτές τις αλλαγές. Στην ουσία πρέπει να προωθηθεί μια νέα διευρυμένη εθνική συνείδηση, η συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη. Το ιδεολογικό υπόβαθρο υπάρχει, ο ελληνικός πολιτισμός. Όμως για την δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης χρειάζεται απόλυτη ισότητα συμμετοχής των κρατών και όχι ανακοινώσεις σαν αυτή της Μέρκελ, που θέλει κυρίως τις χώρες του Νότου υποτελείς. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν κάνει από καιρό την υπέρβασή τους. Δεν πάνε πολλά χρόνια, στην μοναδική δημοσκόπηση που τόλμησαν μέχρι σήμερα, να χαρακτηρίσουν σαν κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη πρώτο το Ισραήλ και δεύτερες τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν σταθεί απέναντι σε αυτούς τους δύο κινδύνους. Ήλθε η ώρα να σταθούν και οι ηγέτες τους στο ύψος των περιστάσεων, αν δεν θέλουν να χαρακτηριστούν καμαριέρες των ΗΠΑ, όπως ο αλήστου μνήμης Τόνι Μπλερ. Με μια ισότιμη συμμαχία με την Ρωσία και την Κίνα είναι σε θέση να γονατίσουν το εβραϊκό τραπεζικό κεφάλαιο και να επιβάλουν τη σιγή στα αμερικανικά όπλα. Την δύναμη την έχουν οι λαοί που έχουν πολιτιστικό υπόβαθρο και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Οι δήθεν ομοσπονδιακές αστικές λύσεις πρέπει να αντικατασταθούν με τον χαρακτήρα ισότιμης εκπροσώπησης κρατών μελών, κατά το παράδειγμα των πόλεων- κρατών της αρχαίας Ελλάδας. Δηλαδή με αναπτυγμένο το εθνικό φρόνημα. Ο εθνικισμός δεν είναι αρρώστια, αλλά πανάκεια εναντίον της βαρυτάτης νόσου της παγκοσμιοποίησης.
Θάνος Κώστας- Καλοσκοπίτης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου