Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δελτίο Τύπου ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων

Ιωάννινα, 24 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: "ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνέντευξη τύπου στο πλάισιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών – Ενημέρωση εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Απολογιστικά στοιχεία 2009 "

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου και ώρα 12:00π.μ. δόθηκε συνέντευξη τύπου στο κτίριο της Κοραή 11, από τον Υπεύθυνο της Μονάδας κ. Γιάννη Παπαχρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής:

"Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σε ένα ιδιαίτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, να ενισχύσει την εξάρτηση και την παραβατική συμπεριφορά και να εντείνει την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς σε όσους βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμα και για αυτούς που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία.

Στο πλαίσιο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης ο στόχος του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων είναι:

Ενίσχυση στην τοπική κοινωνία της αλληλεγγύης και συνοχής.

Δικτύωση με εργοδοτικούς φορείς και τις επιχειρήσεις και δημιουργία ενός συστήματος άμεσης πληροφόρησης και συνεργασίας για νέες θέσεις εργασίας με στόχο την υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα εντατικοποιήσει τις συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την οικονομική και κοινωνική στήριξη νέων μονάδων. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού Θεσπρωτίας παραχωρούν χώρο στο ΚΕΘΕΑ για την δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών.

Τα όραμά μας είναι να υπάρξει ένα Δίκτυο Απεξάρτησης , Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ήπειρο, με έδρα τα Ιωάννινα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει η πολιτεία να άρει το πάγωμα των προσλήψεων που ισχύει στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία 4 χρόνια.

Ήδη στα Ιωάννινα λειτουργούν τέσσερις δομές: Συμβουλευτικός Σταθμός, Βραδινή Κοινότητα για εργαζόμενους, φοιτητές, σπουδαστές, Κοινωνική Επανένταξη και Πρόγραμμα Οικογένειας. Οι ανάγκες της περιοχής δείχνουν επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής που να καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας.

Ήδη έχει προταθεί ο χώρος όπου θα στεγαστεί Θεραπευτική Κοινότητα. Συνεχίζεται όμως η γραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης από το Υπουργείο".

Στην συνέχεια έγινε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ γιορτάζοντας αυτή την ημέρα με το μήνυμα: Χρέος μας… η ζωή και με ενημερωτικά περίπτερα στα Ιωάννινα και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με επίκεντρο το Τουρνουά 5Χ5 στα γήπεδα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο Σταυράκι στις 25 & 26 Ιουνίου. Την Παρασκευή στις 20:00μ.μ θα πραγματοποιηθούν οι ημιτελικοί με ομάδες των μελών της Επανένταξης και της Ανοιχτής Δομής Απεξάρτησης με ομάδες τοπικών φορέων (Δίωξη Ναρκωτικών, ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ, ΟΤΕ).

"Το Σάββατο στις 17:00μ.μ. θα γίνει ο τελικός. Το Κύπελλο θα το απονείμει εκπρόσωπος από την Νομαρχία Ιωαννίνων.
Στόχος μας είναι να σταλεί προς την τοπική κοινωνία ένα μήνυμα κοινής προσπάθειας και συνεργασίας με Συλλόγους, Φορείς αλλά και απλούς πολίτες ευαισθητοποιημένους απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές για την δυναμικότατη παρουσία και την συνεχή προσφορά, που διέθεσαν χρόνο, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για να υποστηρίξουν μέσα στη χρονιά διάφορες λειτουργίες της Μονάδας, στην θεραπεία, την πρόληψη την εκπαίδευση μελών και την διοικητική υποστήριξη. Τους φορείς και τις επιχειρήσεις που στάθηκαν στο πλευρό της Μονάδας με τις χρηματικές και εμπράγματες δωρεές τους. Την Νομαρχία και την Εκκλησία με την παραχώρηση χώρων όπου εγκαταστάθηκαν οι Μονάδες".

Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου έγινε παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων του έτους 2009 καθώς και τα χαρακτηριστικά των ατόμων που προσήλθαν στο ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από το προσωπικό του Τμήματος Έρευνας κ. Κωνσταντίνο Μάντζο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου