Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μήπως στήνεται ..."νέο χρηματιστήριο" με την πώληση Αγροτικής και Τ.Τ.;

Η Αγροτική Τράπεζα και το εύρωστο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε χέρια ιδιωτών (Τράπεζα Πειραιώς) και μάλιστα με διακομματική συναίνεση;
Εμείς νομίζαμε ότι υπήρχε διαχρονική συναίνεση για το αντίθετο: η Αγροτική να παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου.
Τελικά σε αυτό τον τόπο, τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα διακρίνονται από μια σχετικότητα.

"Φιλέτα" και ζόρια
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι αναμφισβήτητα "φιλέτο" και είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί να φύγει από τον έλεγχο του Δημοσίου και δη αυτή την εποχή. Έχει μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων και πολύ μεγάλη για τα δεδομένα των ημερών ρευστότητα, που πολλοί την έχουν στο μάτι.
Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μείωση του υφιστάμενου αριθμού των τραπεζών και στην παράλληλη ισχυροποίησή τους και αν αυτό είναι πλέον ο κανόνας, θα παραχωρήσει τον έλεγχο και του ΤΤ στους ιδιώτες, άσχετα από το μέγεθος της κερδοφορίας του. Ακόμα και η ΝΔ στην ανακοίνωσή της λέει ότι "είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις".
Σημειώστε: το σύστημα θεωρεί τις τράπεζες πυλώνες του και τις προστατεύει ποικιλοτρόπως.
ΟΚ. Fair enough, θα αναφωνούσε για όλα αυτά ένας Ευρωπαίος ή κοσμοπολίτης του Κολωνακίου ή ένας από τους κουστουμαρισμένους τύπους που αποκαλούνται "τεχνοκράτες". Όμως, η Αγροτική Τράπεζα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας (και αυτό ίσως ο Κολωνακιώτης να μη το γνωρίζει).
Επί δεκαετίες, είναι ο μόνος στυλοβάτης των αγροτών. Ο μόνος.
Και όταν ο αγρότης "ζοριζόταν" ή "ζορίζεται", ξέρει πώς να "αναμένει" (δεν θέλει πολύ, μια πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, μια φυσικά καταστροφή…), χωρίς να "ρημάζει" ζωές, προσδοκίες και την ελληνική ύπαιθρο. Θα "ανέμενε" ένας ιδιώτης, ή θα έμπαινε στη λογική της εκποίησης, εκμεταλλευόμενος το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο;

Φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία
Όλα γύρω μας αλλάζουν. Πάλαι ποτέ "κοινωφελείς" επιχειρήσεις, (όπως πχ η ΔΕΗ), μετατρέπονται σε ανώνυμες (και απρόσωπες) με πρόσχημα την χρηστή διαχείριση (αλλά στην ουσία, το κέρδος). Αυτό επιτάσσει η σύγχρονη (και νεοφιλελεύθερη) οικονομική αντίληψη. Φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, στην περίπτωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι ούτως ή άλλως η τάση. Σημειωτέον ότι ο όποιος ανθρωποκεντρισμός του παρελθόντος, αποτελεί προ πολλού αναχρονισμό.
Από την άλλη, το μοντέλο των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων-ΔΕΚΟ, που τις διοικούν αναξιοκρατικά πρόσωπα φίλα προσκείμενα στην εκάστοτε κυβέρνηση, πολιτικά φαλίρισε. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός.
Όμως, η λύση, τουλάχιστον όσον αφορά στην Αγροτική Τράπεζα, θα μπορούσε να βρεθεί κάπου στη μέση. Γιατί το όλο σκηνικό, με τη διαδικασία μάλιστα express που όλα δείχνουν ότι επιλέχθηκε, αλλά και με το άρωμα προσυνεννόησης, αφήνει μια "πικρή" γεύση. Και όλα αυτά τα γράφουμε, χωρίς να ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου