Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Φιλοσοφία Papandreou: Ταξίδευε και ...ερεύνα.!


Της Άννας Παναγιωταρέα...

Η δήλωση "διασώσαμε ό,τι μπορούσαμε" του πρωθυπουργού προς την εφημερίδα "Guardian" του Λονδίνου έχει τη σημασία της.
Να σας θυμίσω μόνον ότι είναι η ίδια εφημερίδα η οποία είχε γράψει, πρωτοσέλιδα, ότι η "ελληνική κυβέρνηση ξεπουλάει τα ελληνικά νησιά".
Επομένως, στο "ό,τι μπορούσαμε" κατ’ αρχήν θα περιλαμβάνεται ότι… διασώσαμε τα νησιά. Αυτό που δεν μπορέσαμε να διασώσουμε, θα πρόσθετα εγώ στην πρωθυπουργική ρήση, είναι η αξιοπρεπής διαβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πολιτών.
Και κυρίως των απόμαχων της ζωής.
Γιατί οι απαιτήσεις του ΔΝΤ εκπληρούνται μέσω των μισθών και των συντάξεων και όχι μέσω της περικοπής των εξόδων του σπάταλου κράτους και των "εχόντων", που καταφέρνουν να ξεφεύγουν μέσα από τα μύρια όσα "παράθυρα" που προσφέρονται στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.
Δεν περιμένετε, υποθέτω, να εισπράττει ο συνταξιούχος μέσω των Virgin Islands, όπως κάνουν οι "σκαφάτοι", για να γλυτώσει το "ΛΑΦΚΑ" που έρχεται πλησίστιο!
Ο κ. πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη είπε ότι γνώριζε μεν το πρόβλημα, αλλά δεν φανταζόταν το βάθος του και το πλάτος του. Αλλά εμείς δεν του ζητήσαμε να δώσει εξετάσεις στη Γεωμετρία. Εκεί άμα δεν γνωρίζεις βάθος και πλάτος δεν λύνεις την άσκηση. Αλλά αν το πρόβλημα περιλαμβάνει δύο άγνωστους παράγοντες, τότε είσαι εξαιρετικά προσεκτικός και δεν βγαίνεις να δηλώσεις "υπάρχουν λεφτά". Ούτε ότι θα δώσεις αυξήσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ούτε ότι εγγυάσαι το εισόδημα των αδυνάτων. Γιατί σημαίνει δύο πράγματα:
Είτε είσαι άσχετος είτε είσαι δημοκόπος.
Και οι δύο χαρακτηρισμοί δεν πρέπει να αποδίδονται σε σοβαρούς πολιτικούς. Ωστόσο, η τρίτη δήλωση του πρωθυπουργού μού αρέσει περισσότερο από τις δύο προηγούμενες.
"…Θα αλλάξει τη νοοτροπία των Ελλήνων προς το καλύτερο...".
Εμείς γιατί να διαφωνήσουμε προς αυτό; Αντίθετα! Θα έλεγα να σπεύσουμε όλοι να προσχωρήσουμε στην πρωθυπουργική νοοτροπία: Μένουμε Ελλάδα στις δέκα μέρες δύο. Τις υπόλοιπες, ως υπουργός Εξωτερικών, βρισκόμαστε στα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου. Συναντάμε τους πιο αξιόλογους ανθρώπους. Συζητάμε για τη σωτηρία του ...πλανήτη (!).
Μετά, επιστρέφουμε στην Ελλάδα, παίρνουμε το κανό μας και πάμε βόλτα στο Αιγαίο, φωνάζοντας και μερικούς κυβερνητικούς για τα επί τόπου προβλήματα:
Από το Καστελλόριζο στον Εβρο, από τον Πόρο Κύριος οίδε πού.
Ευχαρίστως να προσχωρίσουμε, λοιπόν, στην παπανδρεϊκή φιλοσοφία:
"Ταξίδευε και ερεύνα".
Αλλά σε αυτόν τον τόπο, με 120.000 ανέργους μόνο το τελευταίο δεκάμηνο, ποιος να παριστά τον πρωθυπουργό;
Ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος που έχει πρόβλημα πού να δημαρχεύσει η Χριστίνα, ή ο ευγενής Δρούτσας ως αναπληρωτής του υπουργού Εξωτερικών;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου