Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Νέο μαχαίρι σε επιδόματα το 2011

Περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο από το 2011, καθώς στόχος είναι να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, όπως και το επίδομα θέσης (θα το λαμβάνουν οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων).

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται η "κυβέρνηση" - Τρόικα, πλήθος επιδομάτων θα καταργηθεί, ενώ κάποια επιδόματα όπως είναι το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό.
Και όπως προβλέπει το μνημόνιο η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ένα στόχο, να επιτευχθεί ισότητα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να απαλειφθούν κραυγαλέες ανισότητες, δηλαδή οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας να έχουν περίπου τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα που υπηρετούν, εν αντιθέσει με τώρα που σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδοχές -λόγω ειδικών επιδομάτων- είναι διπλάσιες.
Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα καταγράψει όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητά τους και θα υποβάλει προτάσεις για το ποια πρέπει να διατηρηθούν και ποια να καταργηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το Δημόσιο πληρώνει 40 διαφορετικά επιδόματα σε 26 γενικές κατηγορίες υπαλλήλων, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, την ώρα που για τον βασικό τους μισθό καταβάλλει 6,9 δισ. ευρώ.
Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων να υποστούν σημαντικές περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ μειωμένες θα είναι οι αποδοχές και για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.
Η απογραφήΤο πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και την πληρωμή τους μέσω της ενιαίας αρχής, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα της μισθολογικής κατάστασης του κάθε υπαλλήλου.Και θα εντοπισθούν οι έκτακτες αμοιβές που λαμβάνουν κάποιοι ως έξοδα κίνησης, παράστασης κ.λπ.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η δαπάνη του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 και από τα 29,46 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 να έχει μειωθεί στα 23,13 δισ. ευρώ το 2014. Μόνο από τις περικοπές στους μισθούς την περίοδο 2011-2013 η μείωση θα είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Eφη Καραγεώργου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου