Να λαχταρούν στους πόνους μας τα φλογερά σου στήθια,
Νάχεις στα χείλη την καρδιά, στο στόμα την αλήθεια,
Να γίνει το Παλάτι σου του κόσμου το καμάρι,
Να μπαίνει λεβεντιά με νου, με αρετή και χάρη
Και τους προμάχους γύρω σου να έχης της πατρίδος,
Κι όχι Εβραίους βρωμερούς στο γένος και στο είδος.
Το ποίημα αυτό αφιέρωσε ο μεγάλος ποιητής Γεώργιος Σουρής στον Διάδοχο Κωνσταντίνο με αφορμή την ενηλικίωση του το 1886. Μετέπειτα ο διάδοχος θα μετατραπεί σε Στρατηλάτη, προφανώς ακούγοντας τις «συμβουλές» του Σουρή.
Σήμερα συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σατιρικού ποιητή, στις 26 Αυγούστου του 1919.
Γεννημένος το 1853 στην Ερμούπολη Σύρου, τις γυμνασιακές σπουδές του τις τέλειωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να γίνει ιερέας, αλλά ο Σουρής αποφάσισε να φύγει στην Ρωσία προκειμένου να «γλιτώσει», και να μάθει το εμπόριο κοντά σε έναν συγγενή του. Φυσικά ο Σουρής δεν μπορούσε ένα γίνει έμπορος, και έτσι επιστρέφει στην Αθήνα όπου και σπουδάζει στην Φιλοσοφικη Σχόλη από την οποία αργότερα τον απορρίπτουν εγγονός που ο ίδιος διακωμωδεί με ποίημα του. Έγραφε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής (Ραμπαγάς, Μην χάνεσαι, Άστυ, κτλ).
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΑΤΥΡΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΨΨΨΨΨΚΑΙ ΕΓΡΑΦΕ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΕΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΟΙΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΣΚΑΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΣΥΖΗΤΩΝΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ....ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ....ΕΛΛΗΝ
ΑπάντησηΔιαγραφή