Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Τα ακίνητα και η φούσκα

Παραδοσιακά η οικοδομή λειτουργούσε ως κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο μπουμ στις κατασκευές σημειώθηκε την περίοδο 2002-2008 όταν η έλευση του ευρώ μείωσε τα επιτόκια και έκανε πιο εύκολη τη δανειοδότηση για αγορά ακινήτων.
Οι προσφορές των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια και οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργούσαν μέχρι το 2008 εισοδήματα και θέσεις εργασίας έδωσαν μία παραμορφωτική εικόνα στην κτηματαγορά. Οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που δεν βασίζονταν σε αντικειμενικά χαρακτηριστικά όπως η περιοχή της κατοικίας ή η ποιότητα της κατασκευής.
Όμως η κρίση δημιούργησε μία νέα κατάσταση στην κτηματαγορά. Χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν σε αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων τους στις τράπεζες, πάνω από 150.000 ακίνητα έμειναν χωρίς αγοραστές, ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας παρέλυσε τις συναλλαγές.
Εύλογο είναι να πέσουν οι τιμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί έως και 10% ενώ δεν αποκλείεται και περαιτέρω διόρθωση.
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι η τιμή με την οποία αγόρασαν την κατοικία τους είναι μικρότερη από την τρέχουσα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική κτηματαγορά βασίσθηκε πάνω σε μία φούσκα. Η αποκλιμάκωση των τιμών είναι μία αναγκαία διαδικασία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αναθέρμανση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων. Σε αντίθετη περίπτωση η μείωση θα είναι μεγάλη και η οικονομία θα δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα, όπως καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία από την κατάρρευση της βρετανικής ή αμερικανικής κτηματαγοράς.

1 comments:

  1. ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΥ ΤΟΞΟΥ

    Ο πατέρας Βοσκόπουλος εξαπάτησε μερικούς πελάτες του, ο γιός Βοσκόπουλος εξαπάτησε ολόκληρο λαό. Για τους μπίζνεσμεν Ανσατσιάδη, Παρίση, Ιωάννου κλπ. τα έγραψα στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης «Κοινή Γλώσσα – Σχόλια για Ουράνιο Τόξο», που θα βρείτε στην ετικέτα «Ουράνιο Τόξο», στη διπλανή στήλη.

    http://iliden.blogspot.com/2010/08/to.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή