Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Δηλώσεις ηλιθίων: "Μειώσαμε το ...έλλειμμα".!

Ενώ απ' άκρου εις άκρον της χώρας έχει εξαπλωθεί η ..."επιδημία" της αύξησης των πωλήσεων των ...λουκέτων που βάζουν τα πάσης φύσεως καταστήματα, κάποιοι ηλίθιοι ζητοκραυγάζουν ότι: ..."μειώσαμε το έλλειμμα".

Τα έσοδα καταγράφουν μείωση 10% στο εξάμηνο, ενώ άμα υπολογιστούν με βάση τον ετήσιο στόχο τότε έχουμε το απόλυτο χάος. Η κυβέρνηση μιλά για 13,7% το 2011 και στο εξάμηνο κινήθηκαν μόλις με 7,2%.
Η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 12% συνεχίζοντας για έναν ακόμη μήνα την κατρακύλα ενός κλάδου με ήδη μεγάλη ανεργία.
Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 5%, δείγμα ότι δεν γίνονται εισπράξεις εξαιτίας της κρίσης αλλά και δεν καταναλώνουν οι πολίτες, οπότε δεν αποδίδουν ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις.
Ο φόρος εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα βούτηξε κατά 15%, επομένως τα έσοδα για φέτος θα είναι πολύ μικρότερα.
Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 4,5% τον Ιούνιο, ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ζήτηση για προϊόντα. Επίσης, αν και κατ’ αρχήν θετικό, μειώθηκαν οι εισαγωγές 25% και αυξήθηκαν 10,6% οι εξαγωγές τον Ιούνιο. Όμως, δεν γίναμε ξαφνικά αυτάρκεις, απλά εφόσον μειώθηκε η κατανάλωση προϊόντων είναι επόμενο να μη γίνονται εισαγωγές. Και σε είδη διατροφής ο κόσμος επιλέγει ακόμη και κατώτερης ποιότητας προϊόντα, αρκεί να είναι φθηνότερα.
Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε εντυπωσιακά στο επτάμηνο 2010, από 21,4 δις πέρυσι σε 14,4 δις φέτος.
Γιατί;
Όταν τα έσοδα είναι ελάχιστα, 27,8 δις από 26,7 δις πέρυσι, τι μένει;
Μα φυσικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού που μειώθηκαν στα 37 δις από 42 δις πέρυσι.
Εεε, βέβαια.! Όταν κόβεις από παντού, από υγεία, παιδεία, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φυσικά από μισθούς και συντάξεις, όταν διαλύεις τον κοινωνικό ιστό της χώρας αντί να βρεις από αλλού τα χρήματα τότε μπορείς να καυχιέσαι ότι έχεις αποτελέσματα. Διότι, εφόσον τα έσοδα από φόρους δεν αυξάνονται σημαντικά αυτό σημαίνει ότι για ακόμη μια φορά μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν και την πληρώνουν οι μη έχοντες.
Τέλος, πάντων, μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα ..."εύσημα της Τρόϊκας", όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Κι αν δε βελτιωθούν τους επόμενους μήνες τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου