Ακόμα μια χώρα, η Συρία, αναγνώρισε τα Σκόπια ως η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ακόμα μια φορά δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι προσβάλουν την χώρα μας.
Το θέμα της ονομασίας ξεκινάει από πολύ παλιά, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου γεννήθηκε το θέμα "συνένωσης" των δύο Μακεδονιών, της Σλαβικής και της Ελληνικής.
Στο συμφωνητικό που υπέγραψαν στο Πετρίτσι στις 12 Ιουλίου 1943, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας δήλωσαν ότι προτίθενται να εργασθούν από κοινού για ..."την εγκαθίδρυση της Βαλκανικής Ένωσης Σοβιετικών Δημοκρατιών που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Μακεδονία και την Σερβία" και περιγράφει (στην έκτη παράγραφο) την Μακεδονία σαν χώρα "ελληνική, σερβική και βουλγαρική".
Και το 1948 ο Τίτο ονόμασε για πρώτη φορά την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. , υπογράφεται η Ενδιάμεση Συμφωνία από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Παπούλια και τον τότε υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ κ. Τσερβενκόφσκι.
Και στις 12 Οκτωβρίου, το Μόνιμο Συμβούλιο του Ο.Α.Σ.E. αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, την ένταξη των Σκοπίων με την αγγλική ονομασία Former Yugoslav Republic of Macedonia ή με τη συντομογραφία FYROM .
Τι περιμένουμε λοιπόν τώρα πια; Αφού από τότε δεν κάναμε σαν χώρα και σαν κράτος τίποτα εκτός από το εμπάργκο το 1994, τι προσπαθούμε τώρα; Ήδη 129 χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία, αλήθεια πιστεύουμε ότι θα το αλλάξουμε αυτό;
Δυστυχώς όσο και αν φωνάζουμε δεν πιστεύω ότι πλέον έχουμε την πυγμή και το κύρος για να ακουστούμε. Ακόμα μία φορά νιώθω προδομένη από τους πολιτικούς που με αντιπροσωπεύουν σαν χώρα. Μια χώρα με μεγάλο και ένδοξο παρελθόν, αλλά χωρίς σοβαρό παρών και μέλλον (τουλάχιστον με την πολιτική συνείδηση που έχουμε τώρα).
Το μόνο που ελπίζω είναι οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην Ελλάδα της ιστορίας και του πολιτισμού. Στην Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μέχρι τότε απλά καταπίνουμε το χάπι της ονομασίας αμάσητο…
Himaira
Συγνωμη για την ερωτηση αλλα ο Γιωργακης και ο Δρουτσας εχουν πειστει πως δεν πρεπει τα σκοπια να ονομαζονται Μακεδονια; Αμφιβαλλω. Ας πεισουμε αυτους πρωτα και μετα τα βαζουμε με τη Συρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ προδοτικός ρόλος του ΚΚΕ στην υπόθεση της Μακεδονίας είναι γνωστός και έχει αποσιωπηθεί από τα θολοκουλτουριάρικα και φιλοσοφοσαλιάρικα ΜΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς όψονται...
Επί της ουσίας όμως νομίζω οτι εκτός από τα κομμούνια εποχής συμμοριτοπολέμου ευθύνονται και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις των δεκαετιών του 50 και του 60 και του 70 και του 80 οι οποίες αφησαν το θέμα να υφίσταται και να γιγαντώνεται εντός της ομοσπονδιακής Γιουγκσλαβίας. ΟΛΕΣ οι Ελληνικές κυβερνήσεις του 50 και του 60 και του 70 και του 80 γνώριζαν το πρόβλημα αλλά δεν έκαναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ και λόγω Ψυχρού Πολέμου και πιέσεων απο τους "Συμμάχους" του ΝΑΤΟ και λόγω του ήδη ανοικτού θέματος της Κύπρου. Κατά συνέπεια ευθύνονται Πλαστήρας (λίγο είναι η αλήθεια), Παπάγος, προδικτατορικός Κ.Καραμανλής, Γ.Παπανδρέου, Στεφανόπουλος, Χούντα, μεταπολιτευτικός Κ.Καραμανλής και Μαλαλαντρέας. Το πόσο στρουθοκάμηλοι ήμασταν με το πρόβλημα υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι θυμάμαι να ακούω ως έφηβος τον Παπαθεμελή σε ρόλο ΥΜΑΘ να επιχειρηματολογεί οτι "το Μακεδονικό είναι ένα ανύπαρκτο Θέμα"!! εν ετει 85-89. Τόσο ανύπαρκτο που από το 1991 τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
Σε έγγραφα της Διεύθυνσης Ιστορίας Σταρτού (ΔΙΣ) που αφορύν στον συμορριτοπόλεμο οι Σκοπιανοί και οι συμπαθούντες αυτούς αναφέρονται ως Σλαβομακεδόνες. Εάν "δεχόμασταν"το Σλαβομακεδονία το 46-49 όταν σφαζόμασταν μεταξύ μας γιατι δεν θα μπορούσαμε να το δεχτούμε το 91-93 όταν και μπορούσαμε να το επιβάλλλουμε παρά της αντιρρήσεις των Αλβανών των Σκοπίων και των Σκοπιανών(που στην ουσία ειναι Βούλγαροι);
Ας όψονται όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλησαν να χτίσουν πολιτική καρριέρα επί των αγνών πατριωτικών αισθημάτων όλων των Ελλήνων για την Μακεδονία μας.
Το αποτέλεσμα γνωστό: γύρω στα 130 κράτη σήμερα αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Δυστυχώς.
ΝΕΑΡΧΟς