Μερικές φορές στην Ελλάδα, εκείνοι που θεωρούνται ηγέτες είναι στην ουσία ισάξιοι με ένα προικισμένο υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ας πούμε, με ποιόν Έλληνα θα συγκρίνατε τον Μίλιμπαντ (τον έμπειρο) ή τον Όσμπορν; Δύσκολη ερώτηση, ακόμη πιο δύσκολη είναι η απάντηση. Συνήθως καταφεύγουμε σε υπεκφυγές περί διαφορετικών συνθηκών, κουλτούρας αλλά και τρόπου σκέψης των πολιτών.
Όταν οι συνθήκες οδηγούν σε αλλαγές, η διάδοχη κατάσταση διέρχεται περίοδο χάριτος. Για όλους. Κόμματα, αρχηγούς, ακόμη και απλούς υπουργούς, οι οποίοι είθισται στη χώρα μας να παραλαμβάνουν απλώς τα έπιπλα του ορόφου τους (μερικές φορές λείπουν κι αυτά), και να αρχίζουν τα τηλέφωνα, μπας και προσπαθήσουν να ξεφυτρώσουν κανένα ξέμπαρκο στέλεχος στον τομέα που ανέλαβαν.
Η περίοδος αυτή έχει τελειώσει προ πολλού, παρά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνει έναν χρόνο στο Μαξίμου (αν και μερικοί ορκίζονται ότι οι συνεχόμενες ημέρες παρουσίας είναι ελάχιστες), ο Αντώνης Σαμαράς συμπληρώνει σχεδόν το ίδιο διάστημα στα ηνία της ΝΔ. Κάποτε και οι δύο θα πρέπει να δείξουν τι αξίζουν. Ο πρώτος, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, μετά «τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία», ο δεύτερος, να σταθεροποιηθεί από τις ταλαντεύσεις που προκάλεσε η άνοδος στην κομματική κορυφή.
Αυτό είναι το λογικό, το αναμενόμενο, για τους πολιτικούς που επιθυμούν να γίνουν ηγέτες σε καιρούς δύσκολους. Θα πρέπει να αναδειχθούν μέσα από μικρές νίκες, κεκτημένα της πολιτικής καθημερινότητας, αλλά και να ανταποκριθούν σε εθνικές ευθύνες, ισορροπώντας μεταξύ εφηρμοσμένης πολιτικής και επικοινωνίας, κάτω από το μικροσκόπιο των περιστάσεων. Ιδιαίτερα όταν θεωρούνται υπεύθυνοι για το χάλι των ημερών.
Στην Ισλανδία, την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τη Σκανδιναβία, ο πολιτικός που θα πιαστεί να χρηματίζεται οδηγείται στη φυλακή. Στην Κίνα μπορεί και να τον εκτελούν, χρεώνοντας τη σφαίρα στην οικογένεια. Στην Αγγλία παραιτούνται για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Αν είναι υπεύθυνος για την καταστροφή της εθνικής οικονομίας, λόγω ανικανότητας ή οκνηρίας, διαπομπεύεται και η πολιτική του καριέρα τελειώνει. Στην Ιαπωνία θα αυτοκτονούσε, για να αποσυμπιέσει τον λαό του.
Στην Ελλάδα υπάρχει η παραγραφή για όλες τις περιπτώσεις. Ο αυτοματισμός που δημιουργεί τις δικαιολογίες, τα «πειστικά» επιχειρήματα, που συμμερίζεται, ή όχι, το ακροατήριο, ανάλογα με το κομματικό «πιστεύω». Το «έσχες», που σπάνια συνοδεύεται από το «πόθεν», το «ηθικό», που στηρίζει την ύπαρξή του στο ορισμό του «νόμιμου».
Ο χρηματισμός, η ανικανότητα, ακόμη και η οκνηρία είναι φαινόμενα παρακμής. Ιδιαίτερα όταν διαχειρίζεσαι τον «δημόσιο κορβανά». Αν πιαστείς πασαλειμένος στο μέλι, το σίγουρο είναι ότι το έγλυψες με λαιμαργία. Το πιθανότερο είναι ότι το έχεις απολαύσει και στο παρελθόν, χωρίς να σε ανακαλύψουν.
Αν δεν προλάβεις να κυβερνήσεις ή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό στον ορίζοντα, το μέλι βρίσκεται μακρυά. Σε περιπτώσεις δε, λιτότητας και έκτακτων μέτρων είναι τόσο λιγοστό, που δεν επαρκεί ούτε για τις ίδιες τις μέλισσες. Το πιθανότερο είναι όταν αναλάβεις, να βρεις άδεια τα βάζα. Άρα, παραμένεις καθαρός και χρησιμοποιείς τις ικανότητές του να «προσβάλεις» όπου μπορείς το αντίπαλο στρατόπεδο, προκειμένου να γλυτώσεις από το κρύο και να καταλάβεις τα ζεστά καταλύματα.
Αυτή είναι η λειτουργία της πολιτικής. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες της χώρας. Επικρατεί η ανάγκη του επαγγέλματος, το οποίο διατηρεί στον αφρό ανεκδιήγητους τύπους, οι οποίοι περνούν από την ανυπαρξία στη δόξα και πίσω πάλι, ανασυντάσσονται, και από απομεινάρια ενός συστήματος ευδοκιμούν σε στελέχη έτοιμα για διακυβέρνηση. Πέριξ του νέου αρχηγού, ο οποίος έχει να αποδείξει πολλά. Ακόμη. Προτού οι παρατηρητές αποφανθούν ότι πραγματοποίησε το peak της πολιτικής απόδοσης και ευρεσιτεχνίας. Όπως για παράδειγμα με τη χρήση της γκρίζας διαφήμισης σε καιρό ειρήνης.
Παράξενα πράγματα. Για τον μέσο πολίτη. Διότι για τους επικοινωνιολόγους ίσως να θεωρήθηκε και επιτυχία…
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
KΑΘΑΡΜΑΤΑΑΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ,ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ,ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΕΟΝ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίδοξοι τρομοκράτες και πράκτορες της ΜΙΤ εισβάλλουν στην Ελλάδα
Mε έντονο προβληματισμό, αλλά και έκδηλη ανησυχία, παρακολουθούν οι ελληνικές Αρχές την ανάπτυξη μιας διευρυμένης μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονται στην πλειονότητά τους από χώρες με έντονη τη δράση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και το Πακιστάν. Πρόκειται για χιλιάδες άτομα που έχουν καταφθάσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, χωρίς κανείς να μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει εάν ανήκουν σε κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, τις σχέσεις τους με ξένες υπηρεσίες και το ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσουν στο ενδεχόμενο μιας προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σταλεί σχετική έκθεση με την οποία αναλύονται οι κίνδυνοι που ενέχουν για την Ελλάδα μια σειρά από ακραία μουσουλμανικά στοιχεία που διαβιούν στη χώρα μας και τα οποία, όπως επισημαίνεται, «τελούν εν υπνώσει». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, ακόμη και για το ρόλο του αλβανικού παράγοντα, στο μέτρο που το 1/3 των Αλβανών που διαβιεί στη χώρα μας είναι μουσουλμάνοι, με έντονη μάλιστα την εχθρότητα προς τους χριστιανούς συμπατριώτες τους.
Ακραία στοιχεία
Τον επικίνδυνο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στο εσωτερικό της χώρας ακραία στοιχεία του Ισλάμ είχε εξάλλου επισημάνει πριν από μερικά χρόνια σε «ανάλυσή» του το αμερικανικό ινστιτούτο «TCS TECH CENTRAL STATION», υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ακραία μουσουλμανικά στοιχεία που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη ανάλυση έκανε αναφορά και στον ύποπτο ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσει η δημιουργία ενός ισλαμικού τεμένους στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο «θα εξυπηρετεί τους 120 χιλιάδες πιστούς μουσουλμάνους της πρωτεύουσας», για την υπόθαλψη και κατήχηση μελλοντικών πυρήνων της Αλ Κάιντα που θα μπορούσαν εν συνεχεία να αναλάβουν δράση στην Ευρώπη. Όπως υποστήριζε τότε το ινστιτούτο, οι μουσουλμάνοι της Αθήνας «συναντώνται και προσεύχονται σε δεκάδες αυτοσχέδια τεμένη, σε γκαράζ και ιδιωτικά σπίτια. Η κυβέρνηση το θεωρεί αυτό πρόβλημα, διότι αυτές οι μη τυπικές συγκεντρώσεις σε τέτοια μέρη τροφοδοτούν αναπόφευκτα το έδαφος του ισλαμικού φανατισμού. Μη μουσουλμανικά στοιχεία θεωρούν ότι αυτά τα αυτοσχέδια τεμένη, βαθμιαίως, θα τεθούν υπό τον έλεγχο δημαγωγικών στοιχείων και στρατευμένων της Αλ Κάιντα». Συμπληρωματικά προς αυτά, να επισημάνουμε ότι, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Επίκαιρα» Έλληνας στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στο Αφγανιστάν, «η πλειονότητα των Αφγανών υιοθετεί πλήρως τις θέσεις, τις αρχές και τις απόψεις των Ταλιμπάν». Συμπλήρωνε, δε, με νόημα πως το γεγονός αυτό «δεν αλλάζει ούτε και με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, παραμένοντας έτσι ένας ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει κίνδυνος για την πραγματοποίηση μιας τρομοκρατικής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας». Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των μουσουλμάνων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε πάνω από 500 χιλιάδες και καθημερινά αυξάνεται, εξαιτίας και των καραβιών από λαθρομετανάστες που φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς από τα μικρασιατικά παράλια.
Μουσουλμανικό κύμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία η οποία ανέχεται, εάν δεν υποδαυλίζει κιόλας, όλο αυτό το μουσουλμανικό κύμα προς τη χώρα μας. Παίζοντας όλο και πιο δυνατά το «χαρτί του Ισλάμ», η Άγκυρα επιθυμεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, πατρονάροντας κατά το δοκούν μεγάλο αριθμό από αυτούς. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για το ρόλο των Τούρκων διακινητών που, δρώντας υπό την ανοχή των επίσημων τουρκικών Αρχών, «φορτώνουν» τα ελληνικά νησιά με ολοένα και περισσότερο μουσουλμάνους μετανάστες, κινδυνεύοντας να αλλοιώσουν ακόμη και τη σύσταση του τοπικού πληθυσμού. Επίσης, κατ’ αυτό τον τρόπο και με τη διασπορά του μουσουλμανικού πληθυσμού σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι Τούρκοι χτίζουν μακροπρόθεσμα μια εκτεταμένη μουσουλμανική μειονότητα η οποία θα ξεφεύγει από τα όρια της Θράκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις ελληνικές Αρχές προβληματίζουν επίσης δύο παράμετροι της εξ Ανατολών προερχόμενης λαθρομετανάστευσης: πρώτον, το γεγονός ότι αρκετοί από τους λαθρομετανάστες είναι «στρατολογημένοι» από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) προκειμένου να διενεργούν κατασκοπία στα νησιά που αποβιβάζονται. Δεύτερον, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους λαθρομετανάστες προκειμένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τεστάρει τις ελληνικές αντιστάσεις και την όλη εγρήγορση, κυρίως το πόσο «γρήγορα» αντιδρούν το ελληνικό Ναυτικό και Αεροπορία. Δίπλα σε αυτό να προσθέσουμε και την πτυχή που αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει τον πρώτο λόγο στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, «σκηνοθετώντας» περιστατικά διάσωσης λαθρομεταναστών που εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ: http://m-epikaira.gr/2010/09/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84/
Μιλιμπαντ, Οσμπορν, Σαμαρας και Τζεφρι εχουν κατι κοινο. Οποιος το βρει κερδιζει επιμορφωτικο ταξιδι σε χωρα της μεσης ανατολης, με αστερακι στη σημαια αποτελουμενο απο δυο ισοπλευρα τριγωνα. Ονοματα δε λεμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή