Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Περί ηρώων και …τάφων

"Μαρτυρίες μιας διαδρομής", φέρει τον τίτλο η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική διαθήκη της Έλλης Παππά, συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη, που κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη.
Η αγωνίστρια της Αριστεράς είχε παραδώσει η ίδια τα κείμενά της στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβορριά με τον όρο, αυτά να δημοσιευτούν μετά το θάνατό της.
Ανάμεσα στα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος κείμενα, η Παππά κεραυνοβολεί τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει την πολιτική ευθύνη για την θυσία του Μπελογιάννη.
Ευθέως κατηγορεί τον κομματικό μηχανισμό ότι δημιουργούσε ήρωες – θύματα που με το αίμα τους θα γραφόταν η ένδοξη ιστορία του κόμματος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι εκείνο στο οποίο ο ίδιος ο Μπελογιάννης τής ομολογεί, όταν πια όλα είχαν δρομολογηθεί: "Και να σκέφτεσαι ότι πάμε να πεθάνουμε για ένα λάθος" πράγμα που σήμαινε, όπως σημειώνει: "Λάθος όλα, όσα έγιναν από την αποχή κι έπειτα". Εδώ εννοείται ως λάθος η απόφαση του Ζαχαριάδη να απέχει το ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946. Το κείμενο …δεν το υπογράφουν ούτε "γκεσταπίτες", ούτε "πληρωμένοι κονδυλοφόροι του καπιταλισμού", αλλά μια εμβληματική μορφή του κόμματος, η Έλλη Παππά που μιλά από μακριά, μέσα από την καρδιά της και τον τάφο της...

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Τα πολιτικά λάθη, σε καμία περίπτωση δεν ειναι ίδια με την εκ προμελέτης δολοφονία. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    Μη μπερδεύουμε ΣΚΟΠΙΜΑ τα γεγονότα, για να καταλήγουμε σε ότι μας βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΚΚΕ φίλε μου είναι πρακτορικός φασιστικός μηχανισμός.Ό,τι πει το κόμμα αλλιώς θάνατος.Όλοι οι γενικοί γραμματείς έχουν διαγραφεί και κατηγορηθεί ως αλήτες και καθάρματα.Μόνοι τους παραδέχονται τί είναι.

    Θυμίζω τους ριζοσπάστηδες που γράφανε ότι επιδιώξανε οι κομμουνιστές την Μικρασιατική καταστροφή και χαρακτήριζε ιμπεριαλισμό την απελευθέρωσι της Ελλάδος, ακόμα και την εκχώρησι τών δωδεκανήσων από τους Ιταλούς.

    Η εν λόγω κυρία έλεγε σε μια συνεντευξι λίγο πριν πεθάνει ότι άμα είχαν νικήσει οι κομμουνισταί θα ήσαν καλύτερα τα πράματα σήμερα. Φαντάζομαι ότι δεν το πίστευε αλλά συνέχιζε την γραμμή τού κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή