Η υπογράφουσα ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν… σαγηνεύτηκαν από τον Ανδρέα. Και θεωρεί ότι το πέρασμά του από την πολιτική ζωή του τόπου, έθεσε τις βάσεις για την αποσύνθεση του συνεκτικού ιστού της κοινωνίας μας, με την εισαγωγή αξιών, δογμάτων και αντιλήψεων, ξένων προς την ιστορική κουλτούρα του Έλληνα.
Στα χέρια του Ανδρέα και της "Αλλαγής" του, διαμορφώθηκε η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Μιας Ελλάδος που προοριζόταν να "ανήκει στους Έλληνες", και κατάντησε να ανήκει στο ΔΝΤ. Σε σημείο μάλιστα που να μεσολαβούμε σε μεσιτικό γραφείο, για να βρουν ο κ. Τόμσεν και οι συν αυτώ, γραφείο με θέα, στο κέντρο της Αθήνας.
Πολλοί λένε ότι ο Ανδρέας υπήρξε αναγκαίο κακό, για να αποκατασταθεί στην Ελλάδα η κοινωνική και πολιτική ισορροπία του Κέντρου και της Αριστεράς, απέναντι στην "επάρατο" Δεξιά. Δεν έχουν και πολύ άδικο. Ούτε για το σκέλος του «αναγκαίου», ούτε για εκείνο του "κακού".
Στην πραγματικότητα όμως, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, οφείλεται στην Αριστερά. Παρόλο που ιστορικά ήταν κυνηγημένη, η Αριστερά δεν οσφρίστηκε νωρίς τον κίνδυνο. Και η οκνηρία της είχε ως αποτέλεσμα να την αφοπλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου από συνθήματα με βαθιές κοινωνικές ρίζες, που επηρέαζαν και μεθούσαν τις μάζες.
Η 18η Οκτωβρίου 1981, υπήρξε ιστορικά η "2η Βάρκιζα" για την Αριστερά, και πιο συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα. Πήρε ποσοστό 10%, ήλπιζε ωστόσο ότι ο Ανδρέας θα μοιραζόταν μαζί τους την εξουσία.
Πόσο ξεγελάστηκαν και εκείνοι…
ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Άψογο! Με μία διαφορά όμως: ήταν το Φιλελεύθερο Κέντρο (Σοφούλης) μαζί με την Λαική Δεξιά (Τσαλδάρης) που κράτησαν την Ελλάδα στο Δυτικό στρατόπεδο και δεν γίναμε Αλβανία (γίναμε όμως δυστυχώς Αλαβανία!).Οι Βενιζελικοί/Πλαστηρικοί Φιλελεύθεροι και οι Παπανδρεικοί (το άγος του παλιού Κέντρου) δεν διώχθηκαν από καμμία Δεξιά. Επί Πλαστήρα εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης. Αυτοί που ήρθαν στην εξουσία το 81 με την βοήθεια της τουλάχιστον αφελούς αριστεράς ήταν "του Κουτσόγιωργα οι δασύτριχοι πολίτες" που λέει και το τραγούδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΕΑΡΧΟς
Μια επισήμανση ακόμη.Έχει αναρωτηθεί κάποιος την πορεία που θα είχε το ΚΚΕ εκείνα τα χρόνια ('80s) εάν δεν υπήρχε ο Αντρέας;Πιθανότατα θα είχε μια ανευ προηγουμένου εκλογική επιτυχία.Το ότι βρέθηκε ο Αντρέας (Αμερικανοτραφής πρέπει να σημειώσουμε) την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να λειτουργήσει ως δεξαμενή άντλησης ψήφων των φίλα προσκείμενων προς τον αριστεροσοσιαλισμό ψηφοφόρων ομολογώ πως ήταν ότι καλλίτερο μπορούσε να συμβεί και να τύχει στην Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.Ήταν το τέλειο άλλοθι έτσι ώστε να μην έρθει εκείνο τον καιρό στην καρδιά των βαλκανίων ένα Σοβιετικόφιλο κόμμα, στην εξουσία.Διότι οι τάσεις και τα σημεία των καιρών αυτό έδειχναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια αυτό που θα άλλαζε σήμερα είναι ότι θα γινόμασταν Αλβανία μέσω ενός άλλου δρόμου.Του δρόμου του ΚΚΕ.Τελικά είτε έτσι είτε αλλιώς το Αλβανικό πρότυπο δεν το γλιτώσαμε.Το δίκιο όμως το έχουν οι αριστεροί διότι αφού ήταν γραφτό ούτως ή άλλως να Αλβανοποιηθούμε αυτό έπρεπε να το αναλάβουν οι απολύτως ειδικοί στα θέματα αυτά του ΚΚΕ και όχι ερασιτέχνες και ίσως καθοδηγούμενοι εκούσια ή ακούσια από τα αμερικανικά συμφέροντα παπανδρεικοί.
ΙΙΤ