Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θέλει ο Παπανδρέου να παραδώσει την εξουσία;

Γράφει ο 29-26
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση απαντά και το κατά πόσο θα πάμε σε εκλογές μέσα στον Δεκέμβριο ή όχι, όπως γράφουν σήμερα "ΤΑ ΝΕΑ".
Σκέψη πρώτη (και πιο λογική) είναι όχι. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και τα γεγονότα δείχνουν ότι γνώριζε την πραγματική εικόνα της οικονομίας και παρά ταύτα κυνήγησε την εξουσία προ ενός έτους. Για ποιο λόγο τώρα να θέλει να την παραδώσει; Μετά από πέντε χρόνια αντιπολίτευση και με 157 βουλευτές δεν παραδίδεις εύκολα τα όπλα. Κάνεις την όποια δουλειά είναι να κάνεις, τέλος πάντων και μετά φεύγεις. Όλο αυτό είναι μάλλον ένα επικοινωνιακό τρικ για να συσπειρωθούν οι όποιοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και να βγει ο Παπανδρέου μετά τις αυτοδιοικητικές και να πει "Ο λαός συμφωνεί με την πολιτική μας και μας στηρίζει". Αν δεν του κάτσουν οι εκλογές θα βγει και θα πει "Για το καλό της χώρας παραμένουμε στο τιμόνι και προχωράμε", κοινώς έπαιξα και έχασα με τον εκβιασμό αλλά συνεχίζω κανονικότατα την δουλειά μου...
Σκέψη δεύτερη: Η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει και ο Παπανδρέου πετά την βόμβα από τα χέρια και τρέχει. Καλή και αυτή ως πιθανότητα που ενισχύεται από έναν Σαμαρά ο οποίος ακόμα δεν έχει ψελλίσει το "θέλω να κυβερνήσω". Έχει ξαναγραφτεί αρκετές φορές σε αυτό το blog πως όταν δεν του βγαίνουν τα νούμερα θα σηκωθεί και θα φύγει. Ενδεχομένως να είμαστε σε αυτό το σημείο και να μην το ξέρουμε.
Σκέψη τρίτη: Σε περίπτωση εθνικών εκλογών δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Αυτό το γνωρίζει και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ θα βγει πάλι πρώτο κόμμα. Οπότε τι γίνεται μετά; Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τον Παπανδρέου πανίσχυρο πρωθυπουργό με 240 βουλευτές και να περνάει ουσιαστικά ότι μέτρα θέλει. Μια διαβολική σκέψη του επιτελείου του ΓΑΠ ώστε και να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να μην εισπράττει όλο το κόστος. Εξάλλου οι αλλαγές θέλουν αποδοχή από το σύνολο των πολιτών και του πολιτικού κόσμου και μια ευρεία συγκυβέρνηση αυτού του τύπου βολεύει τους πάντες.
Στα πλαίσια του τρίτου αυτού σεναρίου, που φαντάζει αρκετά πιθανό στα δικά μου μάτια, ο Σαμαράς θα "πειστεί" να κυβερνήσει με τον φίλο του τον Γιώργο είτε α) υπό την απειλή της ακυβερνησίας που θα προβάλλει ο Παπανδρέου είτε β) έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό και δουλεύουν όλη την κοινωνία ψιλό γαζί.
Συμπερασματικά και επειδή ζούμε στην χώρα της καρέκλας το πιθανότερο είναι να μην γίνουν εκλογές ΕΚΤΟΣ και αν έχει αποφασιστεί ήδη το τρίτο σενάριο και τον Γενάρη έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας.
Αυτό όμως το ξέρουν μόνο ο Γιώργος και ο Αντώνης. Κανείς άλλος.
Bookmark and Share

1 comments: