Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Χιλή και ...Ελλάδα.!

Γράφει ο Χρήστος Θεοχαράτος
Η Ελλάδα, με τους βασικούς Δείκτες του συστήματος, θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα. Με 11.500.000 κατοίκους και με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 240 δισ. ευρώ, περίπου, έχει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά τα 20.900 ευρώ.
Η Χιλή, με τους ίδιους Δείκτες, θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Διότι, τα 13.500.000 των κατοίκων της συγκεντρώνουν ένα ΑΕΠ 202,5 δισ. δολάρια (ή 141,8 δισ. ευρώ) και έχουν μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 15.000 δολάρια ή, περίπου 10.800 ευρώ.
Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά;
Διότι μια χώρα, κατά πολύ φτωχότερη από την Ελλάδα -σύμφωνα με τους καπιταλιστικούς Δείκτες- έδωσε ένα παγκόσμιο ρεσιτάλ ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, δαπανώντας τεράστια ποσά -αντιστρόφως ανάλογα των δυνατοτήτων της- προκειμένου να διασώσει 33 εργάτες της - μεταλλωρύχους.
Ετσι, όχι μόνο διέσωσε 33 φτωχούς πολίτες της -παραγωγούς εθνικού πλούτου- όχι μόνο έδωσε μαθήματα ευαισθησίας σε σύμπασα την οικουμένη, παραμένοντας στα διεθνή κανάλια επί 70 μέρες, αλλά και εμφύσησε αυτοπεποίθηση στον χιλιανό λαό, δείχνοντάς του εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται πράγματι για όλους τους πολίτες της.
Φυσικά, δεν είναι Λαϊκή Δημοκρατία η Χιλή, αλλά αστική. Και η αστική κυβέρνησή της είναι, μάλιστα, συντηρητική. Επραξε, όμως, στο ακέραιο το αυτονόητο καθήκον της έναντι 33 Χιλιανών πολιτών. Διότι, τα ορυχεία της Χιλής είναι η καρδιά της οικονομίας της. και προσέχει και αυτά και τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτά ως κόρες οφθαλμών.
Και τώρα στα καθ’ ημάς:
Ποια είναι η καρδιά της οικονομίας μας, μετά την αποσάθρωση της βιομηχανίας, της γεωργίας και την, οιονεί, αποξένωση της εμπορικής Ναυτιλίας; Ο τουρισμός, φυσικά. Και ποια είναι η καρδιά του ελληνικού τουρισμού; Οι Αρχαιότητές μας και οι ακρογιαλιές μας, βεβαίως – από τις διασημότερες της υδρογείου.
Ο αρχαιότητές μας, όμως, έχουν καταντήσει σχεδόν απροσπέλαστες. Αρχαιολογικοί χώροι μας, πανανθρώπινης σημασίας -μηδέ και του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών εξαιρουμένου!- όπως και δεκάδες Μουσεία μας στα οποία εκτίθενται μοναδικές στον κόσμο αρχαιότητες, είναι συνήθως κλειστά για τους επισκέπτες.
Γιατί; Διότι, τα αρμόδια όργανα του κράτους, τα οποία εργάζονται ως φύλακες και ξεναγοί στους χώρους αυτούς, έχουν μήνες ή και χρόνια να πληρωθούν και στην απελπισία τους κηρύσσουν απεργίες και κλείνουν τους χώρους – και ας περιμένουν στην ουρά να τους περιηγηθούν τουρίστες από την Ιαπωνία, την Αυστραλία ή τη Λατινική Αμερική και από κάθε γωνιά της Γης.
Και ξέρετε για τι ποσά ο λόγος;
Μια «μίζα» από τα «παράσιτα» και τους «αλιτήριους» των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, υπερεπαρκούσε να πληρώνονται ανελλιπώς οι μισθοί του προσωπικού των Αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων επί χρόνια!
Είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Και οι πολιτικές επιλογές στον τουρισμό (και τη Ναυτιλία), φαίνονται να είναι συνειδητά καταστροφικές!
Bookmark and Share

1 comments:

  1. http://news.yahoo.com/s/
    yblog_upshot/20101014/en_yblog_upshot/goldberg-behar-walk-of-view-set-during-oreilly-interview

    δειτε αυτο το χαρακτηριστικο βιντεακι με τις κυρατσες της πολιτικης ορθοτητας να κονιορτοποιουνται απο τον γνωστο οραιλι του φοξ νιους σχετικα με το μιναρε που οι αθεοφοβοι θελουν να σηκωσουν στο χωρο που ισοπεδωσε το ισλαμ!!!

    τι "φοβερο" τους ειπε ο κακος συντηρητικος;


    οτι το ισλαμ μας κατεδαφισε με μισος και εμεις θα χτισουμε προς τιμην του;(ασχετα τι πιστευει κανεις βεβαια για την συμπεριφορα ηπα-ισλαμ αμφοτερων)

    βλεπετε αυτα τα φρουτα ερχονται απο τις πολυεθνικες ηπα στην καημενη ελλαδιτσα μας,και αποτελουν αυτο το εμετικο ΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ δογμα
    των τελευταιων 30 χρονων

    ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ Η ΑΔΥΝΑΜΩΝ (ΦΥΛΟ.ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΦΥΛΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΠ ΚΛΠ.)

    ετσι αυτες εχουν ουσια μονο δικαιωματα,με δυσαναλογες υποχρεωσεις,κανεις δε δεν τολμα να τους τις υπενθυμισει με βαση το δογμα αυτο ορθοτητας δηθεν, με αποτελεσμα να πατανε οι ιδιες πανω σε αυτες τις θετικες διακρισεις και να εχουν γινει σχεδον καταπιεστες της υπολοιπης κοινωνιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή