Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σε πανικό ο Παπανδρέου

Της Σοφίας Καραγιάννη
Το εκβιαστικό δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία» θα επιχειρήσει να περάσει στους πολίτες αύριο ο Γ. Παπανδρέου, με τη διακαναλική συνέντευξη που αποφάσισε να παραχωρήσει σε μία απέλπιδα προσπάθεια να προλάβει τη διαφαινόμενη πανωλεθρία του κόμματός του στις εκλογές.
Η απόφαση για τη συνέντευξη αυτή, της οποίας το πλαίσιο θα ορίσει με αυστηρούς όρους το Μέγαρο Μαξίμου, ελήφθη εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης, όταν στο πρωθυπουργικό επιτελείο κατέφθασαν τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κατάσταση για το κυβερνών κόμμα να οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Εκεί όλοι αντιλήφθηκαν πλέον τον κίνδυνο ενός εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο όχι μόνο δεν θα νομιμοποιεί την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία, αλλά θα μεταφράζεται και σε ένα ηχηρό μήνυμα που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη πορεία για την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να τονίσει, κατά την αυριανή του συνέντευξη, ότι σημασία δεν έχει πώς το ΠΑΣΟΚ θα ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά πώς αυτό θα ερμηνευθεί εκτός των συνόρων της χώρας. Ουσιαστικά, θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι αν δεν υποστηριχθούν οι επιλογές της κυβέρνησης, οι «δανειστές» μας θα εμφανιστούν ακόμα πιο επιφυλακτικοί και εμμέσως πλην σαφώς θα διαμηνύσει πως σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα μπει σε τροχιά χρεοκοπίας.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να λειτουργήσει τόσο απροκάλυπτα υπό το κράτος πανικού που έχει αρχίσει να τον διακατέχει δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με πολύ σημαντικό αυτόν της επιτυχημένης προεκλογικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που έχει αναδείξει τις επικείμενες εκλογές σε «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο… Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταφέρει να επιβάλει την «ατζέντα» της αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο, παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει άλλα θέματα σε αντιπερισπασμό, όπως αυτό του Βατοπεδίου.
Πέραν, όμως, της επιτυχούς επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον έναν κατήφορο, στον οποίο την σπρώχνουν όλο και πιο πολύ τα «βαρίδια» που συνεχώς βρίσκει στον δρόμο της.
Την προηγούμενη εβδομάδα την ταρακούνησε συθέμελα το μεγάλο «φιάσκο» της επένδυσης στον Αστακό, από το οποίο αποχώρησαν οι επενδυτές από το Κατάρ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη μεγάλη εθνική σημασία του έργου! Η αποτυχία αυτή, σε συνδυασμό με το όλο και δυσμενέστερο κλίμα για επενδύσεις που δημιουργείται στην Ελλάδα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και… έβγαλε τα μαχαίρια των εμπλεκόμενων υπουργών, που έριχναν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο.
Το θέμα κρίθηκε ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την εικόνα της χώρας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε συμβολικό - επικοινωνιακό επίπεδο. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης της επένδυσης άρχισαν να διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις και για τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Κατάρ για την επενδυτική αξιοποίηση του Ελληνικού. Οσο και αν η κυβερνητική πλευρά προσπάθησε να προλάβει τα σχόλια, δηλώνοντας πως δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη του Αστακού, το κακό, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, είχε ήδη γίνει.
Πέραν αυτού, μέσα στην εβδομάδα προέκυψαν προβλήματα και στη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίστηκε και πάλι να καθυστερεί τη δρομολόγηση απαραίτητων ενεργειών ώστε η συμφωνία οριστικά να ισχύσει!
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη λήψη των νέων μέτρων που αναμένεται να ληφθούν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου κι έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον Ολι Ρεν, έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσφορίας σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος και κάνουν απρόβλεπτες γι’ αυτό τις συνέπειες μετά την 7η Νοεμβρίου.
Bookmark and Share

4 comments:

  1. Να πας στο διαολο Γιωργακη μου κι ας χρεοκοπησουμε. Αρκει να μη σε βλεπουμε και να μη σε ακουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΟΡΑΚΙΑ,ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ.ΠΑΡΕ ΤΟ ΡΑΜΟΛΙ ΤΗΝ ΜΙΝΕΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΠΑΤΩΘΗΤΕ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑ ΜΕΡΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ,ΜΕΓΑΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΗ.ΟΥΣΤ ΞΕΠΟΥΛΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.ΟΥΣΤ.---ΥΓ---.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΤΟΤΟΥΡΚΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ,ΘΑ ΓΥΜΝΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΣΑΣ??????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ακόμα πιστεύει το ΠΑΙΝΤΙ ότι υπάρχουν έστω και ΤΟΥΒΛΑ που μπορεί να πιστεύουν στον ίδιο και στα παπαγαλάκια δημοσιογραφάκια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβια και ΔΝΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή