Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου *
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας την Κυριακή (10/10), τα στοιχεία που έρχονται από έρευνες είναι αποκαλυπτικά: Πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ στη χώρα μας 10 με 12% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως το 2020 η κατάθλιψη θα γίνει η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Από την άλλη, 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σχιζοφρένεια ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά την χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού.
Οι σωματικές ασθένειες συνδέονται άμεσα με τις ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τέσσερις σοβαρότερες σωματικές παθήσεις (καρκίνος, καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και αναπνευστικά) φαίνεται ότι ενισχύονται κατʼαρχάς από μια ψυχική διαταραχή, και κυρίως οι ίδιες προκαλούν τις ψυχικές διαταραχές.
Πραγματικά, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που έχουν δείξει συν-νοσηρότητα (συνύπαρξη) σωματικών και ψυχικών νοσημάτων σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο καθώς και άλλα δεδομένα που έχουν δείξει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τα χρόνια σωματικά νοσήματα (χρόνιο άγχος, κατάθλιψη, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, παραμέληση εαυτού κλπ).
Η πιθανότητα να υπάρχει κατάθλιψη σε έναν ασθενή με χρόνιο σωματικό νόσημα αυξάνεται από 10-25% στις γυναίκες και 5-12% στους άνδρες (ποσοστά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό), σε 25-33% όταν πάσχει κανείς από ένα χρόνιο σωματικό νόσημα.
Ότι ισχύει για την κατάθλιψη, ισχύει σε ορισμένο βαθμό και για το χρόνιο άγχος που συνοδεύει συχνά τα χρόνια σωματικά νοσήματα.
Το άγχος αυτό μπορεί να εκφράζεται με επίμονα ψυχολογικά συμπτώματα (αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, ποιο βαθμό αναπηρίας θα προκαλέσει, πώς θα ανταπεξέλθει ο ασθενής στις οικονομικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η πάθησή του, τι επιπτώσεις θα έχει στα συγγενικά του πρόσωπα κλπ) μπορεί όμως να εκφράζεται και με σωματικά συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη, κεφαλαλγία κλπ).
_____________________________________________
* Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, έχει διατελέσει, Άμισθος συνεργάτης του Παν/μιου Αθηνών, προπονητής του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τον συνδυασμό "ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ", του Λουκά Τζανή.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου