Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ξεγλίστρησε το ΠΑΣΟΚ από τα σχοινιά...

Του Αντώνη Αναστασάκη
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έδινε, όπως πάντα, ένα ξεχωριστό μήνυμα στα πολιτικά κόμματα. Και κάθε ένα από αυτά καλούνταν να το αναγνώσει σωστά, ώστε, είτε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να περιορίσει αντίστοιχα τις ζημίες του στον δεύτερο γύρο, είτε, κυρίως, να επανακαθορίσει τις σχέσεις του με την κοινωνία.
Για το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα έλεγε περιληπτικά "προσωρινώς σας ανεχόμαστε, καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα των μέτρων που παίρνετε, αλλά τα περιθώρια της υπομονής και των αντοχών μας εξαντλούνται".
Για την Νέα Δημοκρατία μεταφραζόταν περίπου ως "καλή η κριτική, αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο να ξεχάσουμε τη διακυβέρνησή σας".
Το ΚΚΕ επιβραβεύτηκε για τη σταθερότητα της στάσης του και την επικαιρότητα που απέκτησαν ίσως κάποια από τα πιστεύω του, ενώ τα μικρότερα κόμματα δεν μπορούν να περηφανεύονται καθόλου για τις επιδόσεις και την απήχησή τους, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλης φθοράς του δικομματισμού.
Ενόψει της δεύτερης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ διάλεξε ορθώς να παίξει τον ρόλο του μποξέρ, που στριμώχνεται στα σχοινιά. Κούρνιασε, έπαιξε άμυνα και περίμενε να βρει τον αντίπαλο εκτεθειμένο. Και προς μεγάλη του χαρά, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επιτεθεί χωρίς να καλύψει τα νώτα του. Μίλησε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για εκμηδένιση της διαφοράς, για ολική επαναφορά της ΝΔ, ωσάν το τέλος της διακυβέρνησής της να απείχε πολλά και όχι μόνο έναν χρόνο από το σήμερα.
Η ηχηρή αποτυχία του δεύτερου γύρου οφείλεται λοιπόν, ακριβώς στην λανθασμένη ανάγνωση του μηνύματος των εκλογών. Ο Αντώνης Σαμαράς παρέβλεψε, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εξαγνιστεί ακόμα στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων, που κρίνουν τις εκλογές, και ενδεχομένως να περάσει πολύς καιρός ώσπου να συμβεί αυτό. Μέχρι τότε, θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις αυτοκριτικής και ανανέωσης και πάνω από όλα η παρουσίαση μιας εφικτής και εφαρμόσιμης εναλλακτικής πρότασης.
Το βέβαιο είναι πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, κρατώντας χαμηλούς τόνους, να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ, και να κερδίσει και τις εντυπώσεις, στον δεύτερο γύρο. Μεταφέροντας έτσι την εσωστρέφεια στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες, μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, η εσωστρέφεια… βολτάρει στη γειτονιά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου