Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ποινικές ευθύνες για τα spreads!

Γράφει ο Δημοσθένης Μαρίνος
Σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων κινούνται εδώ και μερικές ημέρες τα spreads, υπονομεύοντας στην πράξη τις προοπτικές εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, μέσω του μνημονίου.
Από τη στιγμή που τα spreads δεν πέφτουν σε επίπεδα κάτω των 600 μονάδων, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν «αστεία» την όποια δημόσια συζήτηση γίνεται, για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, είτε το 2011, είτε ακόμη και το 2012. Ίσως γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι σχετικές αναφορές έχουν απαλειφθεί πλέον από τη ρητορική, όχι μόνο του Πρωθυπουργού αλλά και του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών.
Βέβαια, η πορεία των spreads σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα στα οποία βρίσκονταν την προηγούμενη άνοιξη, και μας οδήγησαν στην προσφυγή στον μηχανισμό του μνημονίου, έχουν την εξήγηση, όπως και τη χρονική αλληλουχία τους. Άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη διακαναλική συνέντευξή του, εκείνη τη «μοιραία Δευτέρα», έθεσε ανοικτά το ζήτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του 2010.
Από τη στιγμή εκείνη και μετά, οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, και μαζί… την ψυχραιμία τους. Τα spreads εκτοξεύτηκαν, και έγινε πολύ πιο έντονο το παρασκήνιο για το ενδεχόμενο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Και, κυρίως, το πώς θα φτάσουμε ως εκεί, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητά πλέον ανοικτά τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού, στους κόλπους της ευρωζώνης.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του statesmen.gr, ομάδα δικηγόρων μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο, μέσω της δικαστικής οδού, να ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό του μνημονίου και μετά. Ειδικότερα δε, να ζητηθούν ευθύνες για τις δηλώσεις περί πρόωρων εκλογών, και τις επιπτώσεις που είχαν στην ισοτιμία του spread των ελληνικών ομολόγων, επομένως, και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Εφόσον μια τέτοια μήνυση κατατεθεί, είναι πολύ πιθανό να φτάσει η υπόθεση στη Βουλή, και να τεθεί ζήτημα Εξεταστικής Επιτροπής, πολύ νωρίτερα από εκείνη που έχει δεσμευτεί να συστήσει ο Αντώνης Σαμαράς, για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό του μνημονίου, με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», και τις μοιραίες επιπτώσεις της καθυστερημένης αφύπνισης της Κυβέρνησης Παπανδρέου να πάρει μέτρα.
Και στις δυο περιπτώσεις ωστόσο, τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών, θα οδεύσουν προς παραγραφή μονάχα στην περίπτωση που έχει διαλυθεί η Βουλή, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών! Σε νομικούς κύκλους μάλιστα, η συζήτηση πηγαίνει ακόμη πιο μακριά: Πριν τη διακαναλική του Πρωθυπουργού, η πορεία των spreads ήταν τόσο καθοδική, ώστε να έφταναν σε επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες. Δηλαδή, κάτω από τα επίπεδα για τα οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει το μνημόνιο με την τρόικα. Μνημόνιο «κλειστό» μέχρι το 2013, ως προς την εφαρμογή των όρων του. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε θέμα απιστίας κατά του δημοσίου, από την πλευρά εκείνων που υπέγραψαν το μνημόνιο!
Bookmark and Share

1 comments:

  1. Επιτέλους κάποτε σ'αυτή τη Μπανανία πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι βλάπτουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
    Πρέπει να λογοδοτούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν στραβά μάτια στην αυθαιρεσία κάποιων, πρέπει να λογοδοτούν οι διευθυντές των ΔΟΥ για τη μή επιβολή και είσπραξη εσόδων, πρέπει να λογοδοτήσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτών, οι υπουργοί και πρωθυπουργοί που με την ανεύθυνη στάση τους και τον παλαιοκoματισμό των Μαυρογιαλούρων έφεραν και φέρνουν την καταστροφή και τον όλεθρο...
    και μετά ξυπνήσαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή