Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι δικές μας ...ευχές.!

Η πιο εύκολη λύση για έναν γραφιά, αυτές τις Χρονιάρες μέρες, είναι να ευχηθεί στους αναγνώστες "Καλή Χρονιά" και ν’ αραδιάσει και τις συνήθεις για τις περιστάσεις επικουρικές ευχές, περί προσωπικής και οικογενειακής ευτυχίας και περί επαγγελματικής επιτυχίας.
Ο συντάκτης της στήλης δεν θα μπει στον εύκολο αυτό πειρασμό. Διότι ντρέπεται και τον εαυτό του και τους αναγνώστες του, να καταφύγει στα τετριμμένα, ενώ γνωρίζει ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες εγκαταλείπουν ένα άθλιο έτος και μπαίνουν στο πιο τρισάθλιο από καταβολής νεοελληνικού κράτους.
Ολοι το γνωρίζουν: Για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες το 2010 ήταν μια αντιδραστική χρονιά, κατά την οποία τα διεθνή μονοπώλια και οι εγχώριοι συνεργάτες τους, έριξαν στις πλάτες του λαού το όργιο των χρεών που εκείνοι δημιούργησαν - δίνοντας στη χρηματοπιστωτική κρίση και κοινωνική διάσταση, με περιστολή της ρευστότητας, με ασφυξία της πραγματικής οικονομίας, με λουκέτα, με διόγκωσης της ανεργίας και με εξάπλωση της μιζέριας.
Κατά το έτος που έρχεται σε λίγες ώρες, η κρίση θα γενικευθεί μεν στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και θα εξαπλωθεί και σε όλα τα άλλα πεδία: θα γίνει και θεσμική και πολιτική και ιδεολογική και ηθική και εθνική.
Μόνο τυφλοί δεν βλέπουν τα σημεία των καιρών: Νόμοι ψηφίζονται και νόμοι δεν εφαρμόζονται. Παρά τους μηχανισμούς και τους χαλινούς των αρχηγών, σε όλους τους πολιτικούς χώρους παρατηρείται ριζοσπαστικοποίηση πολιτικών στελεχών και προϊούσα αμφισβήτηση του ισχύοντος διεφθαρμένου και αντιδημοκρατικού μοντέλου.
Παράλληλα, παράδοξα ιδεολογήματα διατυπώνονται (τα οποία κινούνται από την αμφισβήτηση μέχρι την ανατροπή), ενώ στη λαϊκή βάση (και όχι μόνο) η πατροπαράδοτη ηθική της κοινωνίας μας μοιράζει ξίφη και καθαρτήριους δαυλούς.
Πάνω απ’ όλα, όμως, και συγχρόνως με όλα, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες κοιτάζουν με αγωνία, αλλά και με οργή, προς την Κύπρο, προς τα Δωδεκάνησα, προς το Αιγαίο, προς τη Θράκη και προς τα Σκόπια και προς κάθε σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου σκοτεινοί έμποροι εθνών και λαών απεργάζονται εφιαλτικά σχέδια για τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας και όπου εξυφαίνονται συνωμοσίες εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Ο Ελληνισμός, δηλαδή, μπαίνει στο νέο έτος βυθισμένος σε μια ολόπλευρη κρίση - κυριότερη συνιστώσα της οποίας είναι η ορατή εθνική κρίση.
Και ένα είναι βέβαιο: Δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ευρωζώνη, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΟΣΑ ή στον ΟΗΕ, που να παρέμβει και να ανακόψει τη διολίσθησή μας στην πολύπλευρη κρίση, δεν υπάρχει.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να παρέμβει και να αντισταθεί στην κατηφόρα, είναι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες.
Αυτοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Γιατί η χώρα είναι δική τους.
Αλλωστε, το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" είναι παλιό. Οσο και η Ελλάδα!

Χρήστος Θεοχαράτος
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου