Η υπερπροβεβλημένη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, τείνει να εξελιχθεί σε πολιτικό κόλαφο και απόδειξη προχειρότητας και, πιθανώς, διαπλοκής και συγκάλυψης.
Κι αυτό δεν αφορά ούτε τις αναγκαίες ούτε τις μη αναγκαίες, αλλά «αναγκαστικές» πολιτικές που απορρέουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Επ’ αυτού, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών έχασαν την τελευταία ευκαιρία που είχαν, να αρθούν υπεράνω των εντολών της τρόικας, και να εξισορροπήσουν τις τεράστιες κοινωνικές αδικίες που διέπραξαν με την εξολόθρευση των χαμηλόμισθων.
Η ανικανότητα -στην επιεικέστερη περίπτωση- της Κυβέρνησης διαπιστώθηκε στην υπόθεση των 24 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών που επρόκειτο να διαγραφούν με ειδική ρύθμιση ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να αναγκάστηκε να αποσύρει τη ρύθμιση, το βασικό όμως ερώτημα παραμένει: υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά;
Και προεκλογικά και μετεκλογικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργόςδιατεινόταν πως μία από τις πηγές άντλησης εσόδων για κοινωνικές δαπάνες ήταν τα 31 (τότε) δισ. οφειλών προς το Δημόσιο. Τα 31 δισ. έγιναν, τώρα, 24, για να εξαφανιστούν κι αυτά επειδή τα 16 δισ. προέρχονται -όπως μάθαμε- από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα υπόλοιπα 8 από ιδιωτικές εταιρείες που ως επί το πλείστον έχουν πτωχεύσει.
Μεγάλο ψέμα. Οι «Α» δημοσίευσαν ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τις λίστες που έχει στα χέρια του ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον Μάρτιο του 2010. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες εν λειτουργία και φυσικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Πρόσωπα με μεγάλες περιουσίες, με δημόσια παρουσία και εμφανείς επιδείξεις προσωπικού πλούτου.
Τις λίστες αυτές ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε (;) να δώσει στη δημοσιότητα. Οπως απέφυγε προ μηνών να δώσει ο υπουργός Υγείας ανάλογες λίστες με τις οφειλές προς το ΙΚΑ.
Πώς, λοιπόν, θεωρούνται «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές εταιρειών που έχουν πλήρη επιχειρηματική δραστηριότητα και οι ιδιοκτήτες τους απολαμβάνουν τα πλούτη τους με βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα και θαλαμηγούς;
Τι ακριβώς δεν μπορεί να καταλάβει η Κυβέρνηση που το κατανοούν με ευκολία ακόμα και τα στελέχη της τρόικας -ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος Καν το είπε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα- όταν επισημαίνουν πως δεν μπορεί να συνεχισθεί η υπερφορολόγηση των πολιτώνκαι πως πρέπει να στιγματισθούν παραδειγματικά οι φοροφυγάδες;
Ενοχλεί, μήπως, κάποιους ότι πολλές από τις «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές χτυπούν επάνω σε επιχειρηματίες που εξακολουθούν να δουλεύουν με το Δημόσιο, ακόμα και μετόχους τηλεοπτικών σταθμών ή εκδότες εφημερίδων;
Ελπίζουμε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου θα κάνει πράξη τη δημόσια δέσμευσή του -μετά την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης- και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες, μέρος των οποίων παραθέτουμε εμείς σήμερα. Και θα το πράξει χωρίς… μπλάνκο.
Αλλά ακόμα περισσότερο πως δεν θα τολμήσει να επαναφέρει τη ρύθμιση περί διαγραφής. Γιατί οι οφειλές αυτές πρέπει να εισπραχθούν. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για πρακτικούς λόγους συγκέντρωσης εσόδων που τόσο ανάγκη έχει το Δημόσιο.
Οι δε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εύκολα διαφωνούν στις επιτροπές αλλά ακόμα ευκολότερα συμφωνούν στην ψήφιση των νομοσχεδίων, οφείλουν να απαιτήσουν να δημοσιοποιηθούν γρήγορα οι λίστες αλλά και να μην επιτρέψουν τη διαγραφή.
Διότι, εν κατακλείδι, «θα τους φτύνουν», όπως εύστοχα είπε εις εκ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου