Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ουροβόρος όφις

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά τους συνήθεις «αποδιοπομπαίους τράγους», που θα πρέπει να επωμισθούν όλες τις ευθύνες της δικής μας πολυετούς πολιτικής αφροσύνης στην διαχείριση των κοινών. Ο λόγος και πάλι για τους «Εβραίους» τοκογλύφους και τα «καταχθόνια σχέδια» του Σιωνισμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο διεθνές στερέωμα υπάρχουν Εβραίοι τοκογλύφοι, όπως υπάρχουν και Έλληνες λαθρέμποροι. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι οι Εβραίοι και οι Έλληνες αλλά οι τοκογλύφοι και οι λαθρέμποροι.
Η αναγωγή άνομων και ανήθικων δραστηριοτήτων συγκεκριμένων ατόμων ή συμμοριών σε εθνικά, φυλετικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά στερεότυπα, στα οποία προσάπτεται το στίγμα της συλλογικής ευθύνης και ενοχής, αποτελεί ίδιον της ψυχολογίας των μαζών που αναζητούν άκριτα και μονοδιάστατα ευκρινείς στόχους για να αποσείσουν τις δικές τους πολυμορφικές ευθύνες και πολυεπίπεδες υποχρεώσεις έναντι μιας κοινωνίας που οι ίδιες εν πολλοίς διαμορφώνουν.
Καλό είναι από καιρού εις καιρόν να θυμίζει κανείς σ’ αυτές ότι, πριν να προβαίνουν σε εύκολους σαρωτικούς αφορισμούς, θα πρέπει να ρίχνουν πρώτα μια ματιά στον καθρέφτη. Ακόμα κι αν χρειαστεί να τρομάξουν γι’ αυτό που θα δουν μέσα του και που δεν θα είναι παρά το είδωλό τους. Όμως, για να αναφερθώ σημειολογικά στον Νίτσε, το «λυκόφως των ειδώλων» είναι προϋπόθεση «πέραν του καλού και του κακού» για να αποκτήσει και πάλι η κοινωνία μας το «ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο» πρόσωπό της.

Χρίστος Γούδης
30 Δεκεμβρίου 2010
Bookmark and Share

3 comments:

  1. Πάντως, να είμαστε ειλικρινείς :

    1. Θαυμάζω την ομοψυχία που έχουν οι Εβραίοι σαν Εθνος ! μακάρι να την είχαμε κι εμείς .....

    2. Θαυμάζω επίσης τον πατριωτισμό και τίς ικανότητες των Τούρκων ηγετών. Ούτε κι οι Αμερικάνοι δεν τούς ελέγχουν, - τιμή τους....

    Σύγκρινε τώρα τον Γιωργάκη με τον Νταβίτογλου.... τουλάχιστον το μάγουλο θα του πιάσει ο Τούρκος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν του Γιωργάκη του πιάσει το μάγουλο, τότε του Δρούτσα τι θα του πιάσει; χεχχεχχεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ'εντολη του Ραφαηλ Ντε Σιγουρα γραψατε το κειμενο σας κυριε Γουδη μου η αυτενεργησατε;

    Ο Χιραμ να σας εχει καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή