Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μήπως το πρόβλημα τελικά δεν είναι το Μνημόνιο;

Από τη μέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το Μνημόνιο διαμορφώθηκαν δύο στρατόπεδα σκέψης στο πολιτικό σκηνικό. Αυτοί που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου και αυτοί που τάσσονται κατά. Όσοι εντός του πολιτικού φάσματος υποστηρίζουν το Μνημόνιο, θεωρούν ότι είναι το έσχατο, πικρό και αναγκαίο φάρμακο για να σωθεί η χώρα, να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός ανατροπής διαφόρων αβελτηριών στη δομή του ελληνικού κράτους οι οποίες εμποδίζουν την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Όσοι είναι αντίθετοι, υποστηρίζουν (δικαίως κατά την άποψή μου) ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά, αφού μετά τη λήξη του το Δημόσιο Χρέος θα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο από αυτό που ήταν πριν την εφαρμογή του, ενώ οι επιβαλλόμενες ανατροπές θα οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πυροδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων έχει, πιστεύω, με περιορισμένη οπτική του προβλήματος. Η λύσεις οι οποίες προτείνονται από όσους υποστηρίζουν την μία εκ των δύο απόψεων έχουν ένα εγγενές πρόβλημα το οποίο δεν αναφέρεται ή αποσιωπάται εντέχνως. Οι προτάσεις που γίνονται, εντάσσονται μέσα στη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Είναι ενδοσυστημικές. Μα το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Το ίδιο αυτό πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι ιστορικά θεμελιωμένο από το 1830 και εντεύθεν και το οποίο τελειοποιήθηκε, εξαπλώθηκε και νομιμοποιήθηκε μαζικά μετά το 1974, είναι το πρόβλημα. Και τώρα πως είναι δυνατό να ζητάμε από το ίδιο αυτό σύστημα να δώσει λύση στο πρόβλημα που το ίδιο προκάλεσε. Είναι σαν ένας αλμπάνης γιατρός να προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στην υγεία ενός ασθενούς και να ζητάμε από τον ίδιο να τον θεραπεύσει.
Αυτό το πολιτικό σύστημα διαφεντεύεται μια κάστα πολιτικών, διαπνεόμενων από νεποτισμό, οικογενειοκρατία, αρχομανία και φιλοχρηματία. Αυτοί διαπότισαν διαχρονικά την ελληνική κοινωνία με το δηλητήριο του άκρατου ατομισμού και του ανελέητου κυνηγιού του χρήματος και της μικροεξουσίας ποδοπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, συλλογικότητας και αισθητικής που πρέπει να διέπει μια πολιτεία. Αυτή η κάστα εξοβέλισε τον μετέχοντα πολίτη από τη λειτουργία του μετατρέποντάς στον σε απράγμονα. Και ο πολίτης ως αντιπαροχή αναγνώρισε σε αυτή την κάστα το δικαίωμα το μεσολαβητή για να διεκπεραιώνει τις προσωπικές του υποθέσεις. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι κομματικοί στρατοί των οποίων η πολιτική κάστα έγινε τελικά από δεσπότης και προστάτης, άθυρμα σε μια εξαρτημένη σχέση διπλή συνεπαγωγής. Βέβαια σε αυτό το παίγνιο δε συμμετείχε όλος ο ελληνικός λαός. Ένα πολύ μεγάλο του τμήμα όμως ωφελήθηκε σε οικονομικό επίπεδο από αυτή τη σχέση. Για να μπορέσει να διατηρήσει την ισορροπία του αυτό το κατασκεύασμα λεηλατήθηκε η χώρα σε τέτοιο βαθμό που η κάθοδος των αβαροσλάβων τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ ωχριά μπροστά της.
Όπως ήταν φυσικό το κομματοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την παραγωγή πολιτικής, ούτε για το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Το μόνο που το ενδιέφερε ήταν η αναπαραγωγή του. Όσο διαρκούσε ο ψυχρός πόλεμος, είχε εκχωρήσει στις Η.Π.Α την άμυνα και την ασφάλειά του. Κατόπιν, προσπάθησε να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους του με την είσοδο στην Ε.Ο.Κ. Πραγματικά, τα κατάφερε θαυμάσια για άλλα τριάντα περίπου χρόνια. Και μέσα σε αυτά τα τριάντα χρόνια, με μπροστάρη τον μέγα εκμαυλιστή Ανδρέα Παπανδρέου, γιγαντώθηκε, εκδημοκρατίστηκε, νομιμοποιήθηκε και έγινε ένα αμείλικτο καθεστώς. Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων, η κατάπτωση κάθε έννοιας αρχών, κάθε έννοιας αισθητικής που πραγματοποιήθηκε την τελευταία τριακονταετία, μάλλον δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε πρέπει αναγκαστικά να περνά μέσα από τη διάλυση εις τα εξ ων συνετέθη αυτού του κομματοκρατικού συστήματος. Οι άνθρωποι που το διακονούν, πολιτικοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, κομματικά στελέχη, οργανικοί διανοούμενοι, φανατικοί ψηφοφόροι, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της λύσης. Αυτοί αποτελούν το πρόβλημα. Αυτοί αποτελούν τη μάστιγα η οποία ως παράσιτο κατατρώει τη χώρα. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει πατρίδα παρά μόνο στο μέτρο όπου θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την επόμενη «δουλειά».
Να λοιπόν ποιο είναι το ηράκλειο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας όποιος Ηγέτης θέλει να συντρίψει τη ρίζα του κακού, το πραγματικό αίτιο της νεοελληνικής κακοδαιμονίας. Το Μνημόνιο και η Δανειακή σύμβαση είναι μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με την εξαφάνιση αυτού του αδηφάγου, παρασιτικού, φαυλοκρατικού Λεβιάθαν.
Η ανασυγκρότηση του κράτους και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός τη σχέσης πολίτη-πολιτείας περνάει μέσα τον αγώνα της συντριβής του κομματοκρατικού τέρατος.

Γιάννης Φαίλτωρ
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Τώρα φαντάσου εσύ, τι πλάκα έπαθα, όταν είδα μιά σκηνή, στην ελληνική τηλεόραση, με πρωταγωνιστές τον "Άνθρωπο που ανέβαζε τα σπρεντς" και τη γνωστή μας Χίλαρι.
    Ο πρωθυπουργός μας, λοιπόν είναι στην Ουάσινγκτον, έχει συναντηθεί και συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για φλέγοντα διμερή, εθνικά δικά μας και διεθνή θέματα και τον βλέπω να λέει ξαφνικά, χωρίς κανένας να τον ρωτήσει: "Πριν ένα χρόνο μόλις, εμείς ούτε καν ξέραμε τί είναι τα Σιντιέσες!"
    Η Χίλαρι, τον κοιτάει καλά – καλά για ένα δευτερόλεπτο και μετά βάζει τα γέλια και λέει: "Ούτε εμείς ξέραμε!". Η έκπληξή μου έγινε ντροπή όταν περνούσαν οι ώρες και οι μέρες και κανείς δεν σχολίαζε, ούτε καν ανέφερε αυτό το εκπληκτικό στιγμιότυπο.
    Ίσως να μην ξέρεις τί είναι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Ίσως να μην ξέρεις τί είναι τα Σιντιέσες, δηλαδή τα περίφημα Credit Default Swaps (CDS και στον πληθυντικό, CDSs), στα ελληνικά, ανταλλαγή ρίσκου δανείων. Είναι αυτά που ο Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος σε πλούτο σήμερα άνθρωπος στον κόσμο, χαρακτήρισε "οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής". Στο τέλειο σύστημα που ζούμε, ενημερώνεσαι υποχρεωτικά και δωρεάν για τα νέα προϊόντα της πορνογραφίας, χωρίς να το ζητήσεις, αλλά χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να μάθεις τί είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Οικονομικά και μη.
    Αλλά ο πρωθυπουργός μιας χώρας είναι δυνατόν να λέει ότι πριν ένα χρόνο δεν ήξερε τί είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε την κρίση;
    Όταν γυρίζει στις πρωτεύουσες των ισχυρών χωρών ζητώντας να μας σώσουν;
    Όταν δίνει διαλέξεις σε αμερικανικές δεξαμενές σκέψης για την κρίση; Όταν ενεργεί σαν απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον για να πείσει ότι πρέπει να μπουν κανόνες και περιορισμοί ακριβώς στα CDSs που ...δεν ήξερε πριν ένα χρόνο.
    Του ξέφυγε; Νόμιζε ότι είναι χαριτωμένο;
    Τον κατηγόρησε κανείς ότι έβγαζε λεφτά στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει και ήθελε να δείξει ότι είναι αθώος γιατί δεν ήξερε από τέτοιους τζόγους; Μα κανείς δεν τον κατηγόρησε. Αντίθετα πολλοί εντός και εκτός Ελλάδος, τον κατηγορούν ότι μιλάει πολύ. Και ότι κάθε φορά που μιλάει, τα σπρέντς ανεβαίνουν. Όταν λέμε σπρεντς εδώ, εννούμε τη διαφορά των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων με τα ελληνικά. Χαμηλός ο κίνδυνος να χρεωκοπήσει η Γερμανία, χαμηλό το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων.
    Κάνει λοιπον προγραμματικές δηλώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο ο νικητής των Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και λέει ότι είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Παίρνουν αμπάριζα οι δολοφόνοι με το πριόνι και στέλνουν τα σπρεντς στον ουρανό.
    Και διερωτάται ο καημένος ο ντιβιντομανής αναγνώστης αν έχει καλή μνήμη. Γιατί όταν την πέσανε και επί Καραμανλή στην Ελλάδα οι Γκόλντμανς και οι Μόργκανς, ανέβηκαν τα σπρεντς, είπε μια κουβέντα η Μέρκελ και πέσανε; Και γιατί ενώ τα ίδια χρωστάμε χοντρικά και τώρα, τρέχουμε και δε φτάνουμε;
    Αυτό τον καιρό, όπως και πέρσι, πολλοί στοιχηματίζουν εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας λεφτά με την πίστη ότι θα χρεωκοπήσει. Άλλοι στοιχηματίζουν ότι θα την σκαπουλάρει. Όταν λέμε πολλοί, δεν εννούμε μόνο άτομα, εννοούμε και ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες και πάει λέγοντας, από όλο τον κόσμο. Κάποια εφημερίδα έγραψε ότι εναντίον της Ελλάδας στοιχημάτιζε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κέρδισε φυσικά.
    Αυτό ακριβώς είναι τα Credit Default Swaps. Καταθέτω ένα ποσόν σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα τα πάρω χοντρά αν αυτός που έχω σταμπάρει ως αδύναμο, χρεωκοπήσει, ή έστω κινδυνεύει. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, ή η άλφα εταιρία, τόσο πιο χοντρά θα τα πάρει αυτός που ποντάρει στην χρεωκοπία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα είπε όλα ζιπαρισμένα ο Χάρρυ Κλύν
    " Το μεγάλο και ανυπέρβλητο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η πολτοποίηση της συνείδησης του δηλητηριασμένου με το δηλητήριο του άκρατου ατομισμού και του με κάθε τρόπο ανελέητου κυνηγιού του χρήματος, ελληνικού λαού, που επέβαλε και ανακήρυξε ως κυρίαρχο ήθος ο «Μέγας εκμαυλιστής» του Ελληνικού λαού, Ανδρέας Παπανδρέου…"
    ΒΑΡΒΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή