Στις 7.1.2011, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας και θα μιλεί στη μεγάλη σύναξη των ανά τον κόσμο διαπιστευμένων Τούρκων διπλωματών που θα είναι συγκεντρωμένοι εκεί.
Από την πλευρά της η Αγκυρα φρόντισε -πότε με τις δηλώσεις του υπουργού της επί των Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου ότι "ήδη κάνουμε μπίζνες στο Αιγαίο" και πότε με τις "διαρροές" προς τα τουρκικά ΜΜΕ ότι "επίκειται συμφωνία για το Αιγαίο"- το Αρχιπέλαγος να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα στην Ανατολία.
Διπλωματικοί παρατηρητές, μάλιστα, σε αρκετές πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην Ουάσιγκτον, πιστεύουν ότι το σκηνικό στο Ερζερούμ αποτελεί μια καλοσχεδιασμένη επικοινωνιακή κίνηση, η οποία ανοίγει δρόμους για οριστικές λύσεις από τον ερχόμενο Μάιο και ύστερα - όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τα εκλογικά πράγματα στην Τουρκία (ενδεχομένως, δε, και στην Ελλάδα!).
Από την πλευρά της, όμως, η Αθήνα -και επειδή η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στα μείζονα θέματα παραμένει κλειστή σαν στρείδι και επειδή φοβάται μήπως φορτωθεί το βάρος ενός ενδοτισμού- παραμένει σιωπηλή και αδιευκρίνιστη. Ακόμη και οι διπλωματικοί αναλυτές εικασίες επιχειρούν.
Παρατηρούν, δηλαδή, ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους Τούρκους διπλωμάτες θα φροντίσει να είναι ουδέτερος (ούτε επικριτικός, ούτε επαινετικός για το έργο τους), αλλά πιστεύουν ότι θα υπογραμμίσει με έμφαση τις κοινές προσπάθειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας να δρομολογήσουν την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων -αρχίζοντας από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Οι ίδιοι αναλυτές, φυσικά, με τη δέουσα στην περίσταση προσοχή, προσθέτουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί ένα κινδυνώδες έως ατελέσφορο εγχείρημα αν δεν αποσαφηνιστεί από την πλευρά της Αγκυρας:
- Οτι, δέχεται, πως και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
- Οτι, οι ακατοίκητες νησίδες δεν είναι "γκρίζες ζώνες" αλλά τμήματα της ελληνικής επικράτειας.
- Οτι, η επέκταση των χωρικών υδάτων, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν μπορεί να αποτελεί "αιτία πολέμου".
- Ότι, αν δεν προηγηθεί οριστική ρύθμιση του εύρους των χωρικών υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο, όλες οι επόμενες οριοθετήσεις (υφαλοκρηπίδας, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, εναέριου χώρου κ.λπ.) θα στρεβλωθούν υπέρ της Τουρκίας και εις βάρος της Ελλάδας. Και,
- Οτι, οποιαδήποτε αλληλοδέσμευση ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου, αν δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα κυριαρχίας, θα είναι χωρίς περιεχόμενο. Και τους μόνους που θα συγκινήσει θα είναι οι πολυεθνικές των πετρελαιοειδών, οι οποίες θα σπεύσουν στο ψητό.
Χρήστος Θεοχαράτος
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου