Πατήστε για μεγέθυνση |
Ο διοικητής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου τον είχε πλησιάσει για να προετοιμάσει την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2009. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του κ. Στρος-Καν, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.
Τι έλεγαν
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 μοιράζοντας διαβεβαιώσεις για τα λεφτά που υπήρχαν και τις δυνατότητες άσκησης μιας φιλολαϊκής εισοδηματικής πολιτικής. Στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου προσποιείτο ότι μπορούσε να εκπληρώσει τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και έφτασε στο σημείο να μοιράσει ειδικό χριστουγεννιάτικο εισοδηματικό επίδομα σε μη προνομιούχους συμπολίτες μας.
Την ώρα που δημιουργούσε την εντύπωση ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με μια πολιτική ήπιας προσαρμογής, προετοίμαζε την προσφυγή στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2009 ο κ. Παπανδρέου έχασε εντυπωσιακές ευκαιρίες να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με ευνοϊκούς όρους. Οι αγορές δεν είχαν βάλει ακόμη στο στόχαστρο το ελληνικό δημόσιο και χρειάστηκε ο συνδυασμός της αδράνειας της κυβέρνησης Παπανδρέου με τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για "διεφθαρμένη χώρα", "οικονομικό Τιτανικό" για να πάρουν τα spreads την ανηφόρα στα τέλη του 2009, αρχές του 2010.
Ατλαντιστής
Με τον τρόπο που κινήθηκε ο κ. Παπανδρέου έβαλε τέλος στον παραδοσιακό ευρωπαϊσμό της ελληνικής πολιτικής τάξης. Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις επένδυσαν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου της Ελλάδας και σε ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιρροή των ΗΠΑ και των μηχανισμών που ελέγχονται παραδοσιακά από αυτές, όπως το ΔΝΤ. Προετοιμάζοντας την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 και "απειλώντας" τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προτιμήσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από μία αμιγώς ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου ανέτρεψε την ευρωπαϊκή στρατηγική της Ελλάδας. Απάλλαξε τους Ευρωπαίους εταίρους από την υποχρέωση της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το υπερχρεωμένο ελληνικό δημόσιο και δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στην διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ελληνική κυβέρνηση η οποία χρειαζόταν, περισσότερο απ' όλους τους άλλους, μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημά της, έκανε ότι μπορούσε για να επενδύσει σε έναν ξεπερασμένο από τις εξελίξεις ατλαντισμό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου