Όπως ακριβώς συνηθίζουμε στην Ελλάδα, ο θάνατος κάποιου σημαντικού ανθρώπου, πολύ περισσότερο πολιτικού, λειτούργησε ως εφαλτήριο… λήθης. Οι πιο πολλοί από τους «τρίτους» που μίλησαν για τον Μιλτιάδη Έβερτ, επένδυσαν στη κοντή μνήμη μιας ολόκληρης κοινωνίας, για να προσθέσουν και τη δική τους φιγούρα σε όσους αφιέρωσαν μια καλή κουβέντα, στον πολιτικό ηγέτη ο οποίος δεν κράτησε κακία σε κανέναν. Ούτε καν… σε εκείνους.
Τον Μιλτιάδη Έβερτ τον πολέμησε το «σύστημα». Το ίδιο «σύστημα» που οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του υποστήριζαν ότι του έβαζε πλάτη, για να τον οδηγήσει στην κορυφή. Το «σύστημα» βρήκε τον Ιανουάριο του 1996, στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, τον «Chosen One». Εκείνον που θα αναλάμβανε να συνεχίσει την πρόθυμη συνδρομή του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, στο να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους Έλληνες. Να συντελεστεί η πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου, που επέτεινε το χάσμα. Να εξελιχθεί η χώρα σε ένα απέραντο… εργοτάξιο, που έμελλε να βγάλει όνειρα χτισμένα από… μπετό.
Από τη στιγμή που ο «εκσυγχρονισμός» κατάφερε να πάρει το «μαγαζί» του ΠΑΣΟΚ, ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν χαμένος από χέρι. Τον λοιδώρησαν. Τον υποτίμησαν. Τον υπονόμευσαν. Έφτασαν στο σημείο ακόμη και βιβλίο να εκδοθεί, με τα φραστικά λάθη του! Την ώρα που ο αντίπαλός του, ο… καταλληλότερος για πρωθυπουργός, μας μιλούσε για έργα… μακέτο, και μετέτρεπε τα πολλαπλά σαρδάμ στην ίδια φράση, σε βίωμα με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές. Καημένη Μαλβίνα, πόσο δίκιο είχες.
Το «γιατί» συνέβησαν όλα τα παραπάνω, είναι μάλλον προφανές. Τόσο από την εξέλιξη της ιστορίας, και της πολιτικής ζωής, όσο και από τα όσα λένε σήμερα για τον Μιλτιάδη Έβερτ, εκείνοι που τότε τον λοιδωρούσαν: Ο «μπουλντόζας» ήταν έντιμος. Και όπως έχουμε μάθει πια, το «σύστημα» δεν αντέχει πολύ τέτοιες αρετές.
Επειδή μάλιστα, πολλές φορές, μια μικρή λεπτομέρεια… γερνάει και εξελίσσεται σε μεγάλη αλήθεια, θυμηθείτε το σκηνικό του πρώτου debate πολιτικών αρχηγών. Είναι Σεπτέμβριος του 1996, λίγο πριν τις εκλογές. Ο Κώστας Σημίτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ προσέρχονται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για μια «τηλεμαχία» που θα περνούσε στην ιστορία. Τις ερωτήσεις απευθύνουν ο Παύλος Τσίμας, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Παπουτσάνης. Τον ρόλο του «διαιτητή» όμως, εκείνου δηλαδή που συντονίζει τη συζήτηση και επηρεάζει την έκβαση της μονομαχίας έχει ο… Πέτρος Ευθυμίου. Μετέπειτα θεματοφύλακας του «εκσυγχρονισμού». Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή…
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Καλα τα ανεκδοτα αλλο ο μακαριτης ηταν ενας αχρηστος πολιτικαντης οπως ολοι οι σημερινοι πολιτικοι. Κανενα συστημα δεν τον πολεμησε, το συστημα τον στηριξε και τον ανεδειξε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κατι ακόμα χειρότερο .Ηταν ο εμπνευστής της απόφασης για την απελευθέρωση των επιτοκίων (τα γνωστά "πανωτόκια" ),που οδήγησε στο ξεχαρβάλωμα όλων των μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά τα λέει ο κος. Οικονομίδης μπορεί να ήταν τεράστιο λάθος του η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη αλλά ήταν ευφυής και έντιμος πολιτικός που δέν τον ήθελε το σύστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντιμος πολιτικός, καλός άνθρωπος, αλλα ¨παιδι του σωλήνα¨, του κομματος δηλαδή. Με αγκυλ΄ωσεις και χωρίς έμπνευση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρις Υπουργός Εσωτερικών, μέχρις εκεί !
ΥΓ Προτιμιτέος απειρες φορές από τουύς Σκανδαλίδιδες, τούς παπουτσίδες και τις Μπιρμπίλιδες...
ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πολύ καλύτερος από τούς Αρούλιδες / Σπηλιοτόπουλους και τούς Αλογοσκούφιδες.....
Το ακρον αωτον της υποκρισιας και της ψευτιας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μητσοτακης ..λυπηθηκε για τον θανατον του Εβερτ!!
Και το θεμα δεν ειναι αν πιστευει κανεις αυτο το σουργελο ..
Το ερωτημα τιθεται ως εξης:
Σταληθεια πιστευει οτι τον πιστευει κανεις??
Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου..
Μητσωτε: Αντε και στα δικα σου συντομα.
6:13...Γουφ...εισαι αρρωστος...Γουφ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη για την παρέμβαση φίλε 6:13 μμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ιδίως εκείνου που εύχεται τον "θάνατο" του συνανθρώπου του, έστω και του συγκεκριμένου.!
Τουλάχιστον δεν σέβεσαι το γεγονός ότι η Ελληνική κοινωνία του έδωσε (και μάλιστα δυο φορές) το εκλογικό ποσοστό του 47% και δεν μπόρεσε να κυβερνήσει ελέω Κουτσονόμου, όταν ο ...σοσιαλιστής Γκονζάλες κυβερνούσε με 38%;
Όχι έτσι ρε φίλε...
gianniotis
Ο μητσοτακης εγινε προεδρος απο σποντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρηθηκε ικανο καθικι να αντιμετωπισει το πραγματικο καθικι ελληνοπολωνο μινεικο.
Και αποδειχτηκε φελος!
Λαπας! Αχρηστος!!
Καλλιτερη πορεια θα ειχε η Ν.Δ με τον Στεφανοπουλο..
Οσο για την ευχη?
Καλα ντε. Ας βρυκολακιασει,σκασιλα μου..
==
6:38 μ.μ.
Γουφ!
Δεν σε παει βολτα το αφεντικο??
Γουφ. Το λουρακι ..
Θαυμαστε αυτο που λεμε "ηθος" των σκληρων και καρατσεκαρισμενων Δεξιών. Παω στοιχημα οτι αυτος ο συγκεκριμενος γουσταρει Ψωμιάδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το καταντημα του σκληρου Δεξιου φίλου που ευχεται τον Θανατο αλλων, πρωην αρχηγων του για την ακρβεια:
Δε σε μισώ, κατέχεις το μα σουφχομαι μια μέρα,
ότι αγαπήσεις πιο πολύ να σε πετάξει πέρα
Η μαντιναδα προφανως δεν ειναι δικια μου.
6:13
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος τα βάζει με τον ψηλό μαύρο φίδι που τον έφαγε, πρόσεχε λοιπόν πολύ καλά τα λόγια σου λαμόγιο.
7:24 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή=
Ναι μολις γυρισε απο Σιγκαπουρη.
Δεν προλαβε την κηδεια.
Και αφου θα κατσει καμποσο θα ηθελε να παρεβρεθει σε καμμια.
Αν τυχει λεει,οπως λεει.
Αφεντικα:
Αγαπατε τα σκυλακια. Να τα πηγαινετε βολτα να κανουν πιπι.
Γιατι γαυγιζουν αλλιως και ενοχλουνε τους γειτονες.
Και βρωμιζουν τα παλιοσκυλα.
Γουφ.
Η σιγκαπουρη πως φυτρωσε; παραδινομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφή7:36 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαραδινομαι...
==
Ορθως εποιησεν ο παικτης.
Παραδους! Παρα-διδων.
Νανακι τωρα. Και ονειρα γλυκα.
Αααα..πας για υπνο..μην ξεχασεις τα χαπακια που σου συνταγογραφησαν ηλεκτρονικα...αντε παικταρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή7:43 μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφή==
Θα σου λειψω αλλα τι να γινει?
Παω στο αντινιουζ.
πιο φραμπαλα εχει εκει περα.
Και καθολου ..φιλοζωους!
Μην ξεχασεις να βγαλεις το λουρακι.
Ναξερες ποσα σκυλακια ψοφησαν ετσι!
Πνιγηκαν τα κακομοιρα.
Φονιαδες αφεντικα..
Μπραβο..Μπραβο...αντινιουζ..ετσι...φαρμακειο πρεπει να ειναι αυτό. Όποτε περασα απ'εξω ειδα πολλους που καναν καταναλωση στα χαπακια μέσα. Δεν μου λες ειδικε στα γουφ (γουφ-ιάρης μηπως;) το αντινιουζ ειναι διημερευον, διανυκτερευον ή 24/7 που λενε οι πολυταξιδεμενοι ναυτικοί;
ΑπάντησηΔιαγραφή7:54 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή==
24 Hours a day.
No warranty, i think so anyway.
Να σου πω καμμια φορα οταν ειμαι νυχτερινος και ανοιγω στις 7 το πρωι ολο και καποιος "ξενυχτης" θα ειναι εκει.
Και εσυ?
Περασες και δεν σου δωσανε σημασια??
Α! τα γαιδουρια..
Πες μου πως σε λενε και θα δεις τι θα τους κανω..