Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα δεν είναι καν χώρα της Λατινικής Αμερικής


Του Γρηγόρη Ρουμπάνη 

Η εθνική επέτειος έληξε. Μαζί και η ημέρα της (ελληνικής) ανεξαρτησίας. Όση αποδοκιμασία ήταν να εισπράξουν οι εκλεκτοί υπουργοί και υφυπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου με την έκθεσή τους στο λαϊκό συναίσθημα, την εισέπραξαν. Και τώρα έχουν επιστρέψει στον κρυστάλλινο κόσμο τους.
Είναι ακριβός και όμορφος ο κρυστάλλινος κόσμος. Είναι όμως και εύθραυστος. Γι’ αυτό και η επανεμφάνιση του στελεχικού δυναμικού της κυβέρνησης θα συζητηθεί στο μέλλον. Μπορεί ο πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ενεθάρρυνε τους υπουργούς του να βγουν μπροστά στον κόσμο παρά τις αποδοκιμασίες που δέχονται, αλλά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο απειλητικά.
Το νέο κύμα των μέτρων, αυτό το οποίο διέψευσε ο Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, έρχεται. Αυτή τη φορά πιο καταστροφικό. Χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες άνθρωποι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο. Ο δημόσιος πλούτος σε λίγο δεν θα είναι δημόσιος, παρά μόνο πλούτος στα χέρια των επιτηδείων. Και η εθνική αξιοπρέπεια κενό γράμμα.
Ο νέος γύρος δοκιμασίας του ΠΑΣΟΚ μόλις τώρα αρχίζει. Οι καταλήψεις δημόσιων επιχειρήσεων, πιθανόν οι καταλήψεις αεροδρομίων, οι καταλήψεις σχολείων, πανεπιστημίων, οι καταλήψεις δρόμων, απειλούν… να καταλάβουν τα βραδινά δελτία ειδήσεων και να φέρουν σε δύσκολη θέση όχι μόνο τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, αλλά και τους δημοσιογράφους που-άλλοι εκόντες και άλλοι άκοντες-επιχειρούν να εξηγήσουν στους πολίτες ότι όλα όσα γίνονται εξ ονόματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι για το καλό τους.
Για το καλό και της Αργεντινής ήταν η υποταγή στο ΔΝΤ και έχει καταστεί το παράδειγμα προς αποφυγή. «Εμείς δεν είμαστε Αργεντινή», διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη. Σωστά. Η Αργεντινή πήρε πολύ λιγότερα από το ΔΝΤ, καταστράφηκε, αλλά τελικά είχε τη δύναμη, ανασυντάχθηκε και απαλλάχτηκε από τα δεσμά. Η Ελλάδα δεν είναι καν χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου