Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να καταργήσει αναδρομικά από φέτος το πλαίσιο των επιστροφών φόρου από αποδείξεις, ζητώντας ακόμα κι από αυτούς που έχουν λάβει τη σχετική επιστροφή, να καταβάλουν στο Δημόσιο τη διαφορά από το πλαφόν των 300 ευρώ, που μόλις σήμερα έθεσε με τον Εφαρμοστικό Νόμο!!!! Οι αντιδράσεις ήταν εκρηκτικές μόλις έγινε γνωστή η είδηση και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας μιλώντας στο MEGA κάλεσε τη Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο.
Από το υπουργείο Οικονομικών, όπου επικράτησε πανικός μόλις έγινε αντιληπτό το μέγεθος και η ένταση των αντιδράσεων, επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται περί... λάθους, διέρρεαν, δε, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που χειρίστηκαν το θέμα υποστήριζαν ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν γίνεται να... επιβραβεύονται οι φορολογούμενοι για κάτι αυτονόητο! Τελικά, μιλώντας στο ΑΛΤΕΡ, ο Ε. Βενιζέλος "μάζεψε" το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη και έκανε λόγο για νομοτεχνική παρεξήγηση!!!
Το... κακό πλανιόταν στον αέρα από το μεσημέρι, όταν κοινοποιήθηκαν οι Πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα. Στο "πακέτο" των φορολογικών μέτρων υπήρχε, λοιπόν, η πρόβλεψη ότι τίθεται πλαφόν 300 ευρώ στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις και κατάργηση του σχετικού μπόνους του 10%- για όσους υποβάλουν αποδείξεις έως 15.000 ευρώ- από 1/1/2012. Όταν δημοσιοποιήθηκε ο Εφαρμοστικός Νόμος, η υποψία έγινε γεγονός, αφού υπάρχει διάταξη που προβλέπει εφαρμογή του πλαφόν από φέτος κιόλας, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν λάβει μεγαλύτερη επιστροφή από 300 ευρώ θα κληθούν να τα επιστρέψουν με το εκκαθαριστικό της έκτακτης εισφοράς!
Ακόμα κι αν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, που αφορά στις φετινές επιστροφές, το υπουργείο Οικονομικών ζητά μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων για τη κάλυψη του αφορολογήτου από την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, αντί συντελεστών 10% και 30% που ίσχυε φέτος (το 30% για εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ), πλέον τίθεται συντελεστής 25% και έως τα εισοδήματα των 60.000 ευρώ αντί των 48.000 ευρώ που ίσχυε φέτος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ζητείται, πλέον ποσό αποδείξεων έως 15.000 ευρώ αντί 12.000 ευρώ που ίσχυε φέτος!!!
Η επίμαχη παράγραφος στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:
«Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».
Σε ό,τι αφορά το ποσό των αποδείξεων για την έκπτωση του αφορολόγητου, το ποσό αυξάνεται από το 10% στο 25%.
Η παράγραφος αναφέρει: «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό(10%)».
Η παράγραφος αναφέρει: «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό(10%)».
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ
Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους». Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις
- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%
- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.
- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.
- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου