Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πού το πάει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιος;

Του Χάρη Λεοντάρη 
πρ. Δημ. Συμβούλου Ιωαννίνων.

Πολύ  ακριβά πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός τη διαχρονική διγλωσσία, τον λαϊκισμό και την έλλειψη καθαρού λόγου των πολιτικών της  κεντρικής πολιτικής σκηνής. Κάτι  ανάλογο συμβαίνει και στο χώρο  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου  κάποιοι αιρετοί στο βωμό της καρέκλας και της προσωπικής  κυριαρχίας ακολουθούν τακτικές που προκαλούν και ερωτήματα και προβλήματα στους  δημότες τους.
Σ' αυτή  την κατηγορία εντάσσεται κατά προσωπική εκτίμηση και η διαχείριση του Δήμου Ιωαννίνων από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Θυμούμαστε όλοι τις αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις διαμαρτυρίες συμπολιτών και τα ψηφίσματα φορέων σχετικά με την κατασκευή του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων. Η τότε αντιπολίτευση, στην οποία ο ένας αρχηγός ήταν ο κ. Φίλιος, προσπαθούσε με όλα τα μέσα και με πάθος να δείξει ότι η κεντρική πλατεία πρέπει να παραμείνει ως έχει, λέγοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης είναι λίγοι και πολλά άλλα.
Και όταν  η τότε Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε το έργο, ο κ. Φίλιος μαζί με τον κ. Μελανίδη  χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, πολιτικά και ένδικα, για να αποδείξει σοβαρές παρανομίες τόσο στις συμβάσεις όσο και για την επιδότηση των 4.000.000 € που έλαβε  η κατασκευάστρια  εταιρεία.
Σε κοινή  επιστολή τους προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ανάμεσα στα άλλα έγραφαν: "Πρέπει να επιστραφούν τα  χρήματα της επιδότησης στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η εκμετάλλευση του υπόγειου πάρκινγκ πρέπει να περάσει στο Δήμο Ιωαννίνων που είναι και ο ιδιοκτήτης  του οικοπέδου".
Πολλοί τότε, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος, είχαμε συμπαραταχτεί με αυτή την αντίληψη και αγωνιζόμασταν για την ανατροπή του έργου. Και  κάποιοι συμπολίτες μας, πεπεισμένοι για την ορθότητα της αντιπολίτευσης του  κ. Φίλιου, έβγαιναν με πανώ στους δρόμους και διαμαρτύρονταν με αγωνιστικό σθένος. Και πράγματι η πόλη μας είχε διχαστεί για την αναγκαιότητα κατασκευής ή όχι του πάργινγκ.
Και σήμερα τι κάνει ο κ. Φίλιος ως Δήμαρχος;  
Κάθε λογικός θα περίμενε να  συνεχίσει τον αγώνα του στη βάση της ίδιας λογικής που είχε μέχρι λίγους μήνες πριν, και ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις θα  σχεδίαζε το επόμενο βήμα. Αυτό λέει η λογική και αυτό επιβάλλει η ευθύνη και η αξιοπιστία κάθε πολιτικού άνδρα. Δηλαδή να υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων.
Αμ δε... Ο κ. Φίλιος μεταμορφώθηκε και τώρα ως δήμαρχος βλέπει το πράγμα από άλλη  σκοπιά. Μάλλον εφαρμόζει σχετικό γεωμετρικό νόμο που ορίζει ότι τα αντικείμενα έχουν  διαφορετική σχέση με τον χώρο ανάλογα  από τη θέση που τα παρατηρεί κάποιος.
Στα απλά ελληνικά αυτό εννοούμε με τη φράση: "είπα – ξείπα".
Γίνομαι σαφέστερος: Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί σε αίτημα της εταιρείας που έχει το πάρκινγκ να το αγοράσει ο Δήμος ύστερα από εκτίμηση ορκωτών  λογιστών. Ο ίδιος μάλιστα προσδιόρισε ως λογική και συμφέρουσα σε τιμή αγοράς το 1,4 εκ..
Δύσκολα μπορεί ο καθένας μας να κατανοήσει τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα αυτής της πολιτικής πράξης του Δημάρχου. Άλλωστε δεν αμφισβητείται από κανένα η εξυπνάδα, η εμπειρία και η πολιτική ωριμότητα του κ. Φίλιου. Επομένως κάτι  συμβαίνει και άλλαξε ριζικά ο δήμαρχος σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα. Ίσως κάποιος να  υποστηρίζει ότι ξύπνησε στη συνείδηση του δημάρχου το παλιό κομμουνιστικό  θεώρημα που ήθελε το Δήμο να  έχει  και τον κεντρικό σχεδιασμό και την ιδιοκτησία σε δημοτικές επιχειρήσεις. Όμως θεωρώ πως ο Φίλιος έχει αποτοξινωθεί πλήρως από τις αριστερές  του καταβολές και βλέπει τον κόσμο με άλλη θεώρηση σήμερα.
Ίσως κάποια απάντηση στα παρακάτω  ερωτήματα να βοηθήσει στην ερμηνεία αυτής της οβιδιακής μεταμόρφωσης:
  1. Πώς εξηγείται ένας  αρχηγός ως δήμαρχος να παίρνει στροφή 180ο σε ένα σοβαρό  ζήτημα της πόλης;
  2. Πώς μπόρεσε ο δήμαρχος να  κοστολογίσει την αξία του πάρκινγκ σε 1,4 εκ. €, όταν δεν υπάρχει κάποια μελέτη και ούτε έγινε κάποιος δημόσιος διάλογος;
  3. Έπρεπε ή όχι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές σε  Δικαστήρια κατά της εταιρείας και ύστερα ο δήμαρχος να  σκεφτεί το επόμενο βήμα;
  4. Είναι λογικό σήμερα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης ένα χρεωμένος Δήμος, όπως ο δικός μας, να σκέφτεται να αγοράσει μια επιχείρηση μάλλον προβληματική;
  5. Γιατί μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου υποστήριξαν την απόφαση;
  6. Τελικά τι να αγοράσει ο Δήμος; Τον δικό του χώρο;
Εκτιμώ ότι παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά και τα επιχειρήματα των δύο συμβούλων ότι τάχα  με την αγορά  θα λυθεί το κυκλοφοριακό και δεν θα γίνει ένα φάντασμα στο κέντρο της πόλης, δημιουργούν ένα περιβάλλον  με υποψία σκοπιμοτήτων και ποικίλλων επιδιώξεων.
Άρα χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους πολίτες ώστε να  μην  λειτουργεί ο δήμαρχος της πόλης σαν να του έδωσαν οι πολίτες  λευκή επιταγή.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου