Η ασύδοτη κερδοσκοπία οδηγεί σε φθηνό και υποβαθμισμένο τουρισμό.
Η δολοφονία ενός νεαρού Βρετανού τουρίστα από Έλληνα οδηγό ταξί στον Λαγανά της Ζακύνθου αναδεικνύει τη στρεβλή τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιείται σε πολλά μέρη της χώρας μας.
Όργιο κερδοσκοπίας
Η Ζάκυνθος με τη φυσική ομορφιά της και την καλής ποιότητας αγροτική παραγωγή που διαθέτει θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης.
Δυστυχώς, όμως, η τοπική ελίτ συνεργάζεται στενά με κερδοσκοπικά κυκλώματα που έχουν καταστρέψει τον τουρισμό του νησιού και την προοπτική του. Τα βασικά έργα υποδομής, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης της Ζακύνθου, μετατρέπονται σε διαχειριστικές μαύρες τρύπες. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η τουριστική υποδομή -από τις μαρίνες μέχρι το ασφαλές οδικό δίκτυο και τα αποτελεσματικά συστήματα βιολογικού καθαρισμού- που εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και κάνει πιο ανταγωνιστική την τοπική οικονομία.
Μέχρι και το δίκτυο ύδρευσης ενός νησιού που καταγράφει ρεκόρ βροχόπτωσης έχει διαλυθεί από τους τοπικούς «άρχοντες», προκειμένου να θησαυρίζει ένα κύκλωμα μεταφοράς νερού με βυτιοφόρα στο οποίο συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα οι ίδιοι. Ακόμη και η χελώνα Caretta caretta αντιμετωπίζεται από τα τοπικά κερδοσκοπικά κυκλώματα σαν επικίνδυνος εχθρός, εφόσον η προστασία της επιβάλλει περιορισμούς στην αυθαίρετη δόμηση στις παραλίες ωοτοκίας της και στη γενικότερη «αξιοποίηση» περιοχών όπως ο Λαγανάς.
Το αποτέλεσμα αυτής της κερδοσκοπικής, ισοπεδωτικής αντίληψης για την τουριστική ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση υπερκερδών στα κυκλώματα των κερδοσκόπων, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
Λιγότερα έσοδα
Η πρόχειρη τουριστική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τη Ζάκυνθο και άλλες περιοχές της χώρας οδηγεί σε ρεκόρ αφίξεων τουριστών με σχετικά λίγες διανυκτερεύσεις και ελάχιστα έσοδα ανά τουρίστα. Οι τιμές που προσφέρονται για τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι συχνά εξευτελιστικές. Δημιουργείται έτσι κίνητρο αύξησης των εσόδων μέσα από τη διάθεση νοθευμένων ποτών στους νεαρούς τουρίστες και τη γενικότερη οικονομική κακομεταχείρισή τους. Ο φαύλος κύκλος χαμηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και οικονομικής υπερεκμετάλλευσης ξένων επισκεπτών, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Το εκπληκτικό είναι ότι οι αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αυτοί που έχουν επενδύσει στην τουριστική υποβάθμιση, στην αυθαίρετη δόμηση, στην καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών κ.λπ.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε να συμβάλει στην πράσινη, ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, έμεινε, όμως, από οικονομικούς πόρους και πολιτική βούληση. Δεν μπόρεσε να χρηματοδοτήσει την αναδιοργάνωση του ελληνικού τουρισμού σε ποιοτική βάση και τώρα επαναλαμβάνει τη γνώριμη ρουτίνα της «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων και της διευκόλυνσης των καταπατητών, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Με την παγκοσμιοποίηση της τουριστικής αγοράς έχουν αναδειχθεί άλλοι τουριστικοί προορισμοί που προσφέρουν περισσότερα στους ξένους επισκέπτες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Όλη αυτή η νεοελληνική διάλυση που αναδεικνύεται με βάση τα θλιβερά γεγονότα του Λαγανά συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας.
Γιώργος Κύρτσος
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου