Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Οι αλήθειες του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της κρατικής ΝΕΤ και είπε πολλές αλήθειες γύρω από τη σημερινή κατάσταση της χώρας, με κορυφαία αλήθεια την πεποίθησή του ότι "η Ευρώπη μάς θέλει αιχμαλώτους, προκειμένου να μας βοηθήσει…".
Ο κ. Ιερώνυμος, φυσικά, δεν είναι στέλεχος ή μέλος κανενός (αντιπολιτευόμενου ή μη) κόμματος, δεν ανήκει σε πολιτικές παρατάξεις και δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα.
Αρχηγός της Εκκλησίας είναι, δηλαδή ένας καλόγερος, ο οποίος άσκησε για πολλά χρόνια και το λειτούργημα του δασκάλου.
Ακόμη - ακόμη, δεν τρέφει τις ηγετικές (και διπλωματικές) φιλοδοξίες του προκατόχου του μακαριστού Χριστόδουλου και δεν καταλαμβάνεται από εκρήξεις θυμού, όπως ο ανταρτόπαπας και Αρχιεπίσκοπος μακαριστός Σεραφείμ.
Είναι ένας ήρεμος και νηφάλιος ιεράρχης, ο οποίος παραμένει πιστός στο κοινωνικό και χριστιανικό καθήκον του.
Και το καθήκον αυτό το ασκεί σιωπηλά, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως, άλλωστε, ορίζουν τα πάτρια δόγματα.
Γι’ αυτό και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όσα είπε ο Μακαριότατος. Και είπε αρκετά - όπως:
  • «Δικαιολογώ την αγανάκτηση των πολιτών. Ο καθένας ζει τη δική του αγανάκτηση. Βλέπω και βιώνω τις δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου…».
  • «Δεν μάθαμε τη γλώσσα της αλήθειας στον τόπο μας. Θέλαμε τα ψέματα που μας έλεγαν στα μπαλκόνια…».
  • «Εχω δει τη φτώχεια όσο κανένας άλλος. Βλέπω και ζω καθημερινά την αγωνία των ανθρώπων…».
  • «Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, γιατί φτάσαμε στο σημείο να μην πιστεύει κανείς σήμερα στο δίκαιο…».
  • «Η Εκκλησία έκανε λιγότερα από όσα μπορούσε, γιατί δεν βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση από την Πολιτεία…».
  • «Η Ελλάδα πάντα έβρισκε τρόπους και δύναμη, διαχρονικά, να ξεπερνά τις δυσκολίες της. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει και τώρα…».
  • «Και το 1949 είχαμε μια άλλη τρόικα - τους Αμερικανούς. Την ξεπεράσαμε, όμως…».
Το σημειώνουμε και πάλι: Ένας ορθόδοξος καλόγερος και δάσκαλος είναι ο Αρχηγός της Εκκλησίας - πιστός στους χαμηλούς τόνους, στη μετριοπάθεια και στην ελληνορθόδοξη παράδοση. Γι’ αυτό και όσα είπε στη συνέντευξή του ήταν μετρημένα. Επέλεγε τις λέξεις μία προς μία, σε μια καταφανή προσπάθεια να προβληματίσει και όχι να ενοχλήσει.
Και ήταν απολύτως φυσικό, να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των ακροατών του. Διότι οι πιο μεγάλες και οι πιο πειστικές αλήθειες λέγονται με νηφάλιο τρόπο και διοχετεύονται στις ψυχές των ανθρώπων σαν δροσερό νερό από αμόλυντη πηγή.
Κρίμα που το δελτίο της ΝΕΤ δεν έχει ευρύτερη ακροαματικότητα, ώστε οι αλήθειες του Αρχιεπισκόπου να ακουστούν από περισσότερους Ελληνες και από περισσότερες Ελληνίδες!

Bookmark and Share

2 comments:

  1. O JERONYMO ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΑ @ΡΧΙΔΙ@ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

    ΕΑΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ,ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ "ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΔΕΣ",ΣΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
    Εύλογη είναι η απορία ,πώς η Εκκλησία της Ελλάδος και οι μονές απέκτησαν αυτήν την τεράστια περιουσία, που κατά πολλούς είναι μεγαλύτερη ακόμη και της κρατικής. Η Εκκλησία στα 400 χρόνια του οθωμανικού ζυγού είχε αποκτήσει πολλά προνόμια. Υπήρχαν νόμοι όπως η δεκάτη , που υποχρέωναν τους χωρικούς να παραδίδουν στις μονές το 10% της παραγωγής τους ή των κερδών τους. .Υπήρχε νόμος που υποχρέωνε μετά το θάνατο ενός αγρότη, το 30% της περιουσίας του να περνάει στις μονές. Η συνεργασία με την Πύλη και η απληστία για τα προνόμια της πατριαρχικής έδρας, είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να υπάρχει πλειοδοσία και κολακεία προς τον σουλτάνο για την κατάληψη της θέσης . Το αξίωμα του πατριάρχη ήταν χρυσοφόρο.
    Όλα αυτά προστέθηκαν στις περιουσίες που απέκτησε
    η εκκλησία και οι μονές από τις λεηλασίες των
    ελληνικών ναών, των αρπαγών που έκαναν στον Ελλαδικό χώρο, τις δημεύσεις των περιουσιών των εθνικών
    που δολοφονούσαν, κατά τις γενοκτονίες των χριστιανών εις βάρος των Ελλήνων, επί Βυζαντίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή