Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Θέλουν να βαφτίσουν "έλεγχο" την … περαίωση.!

"Ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες" και πρόστιμα "α λα κάρτ" για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσης της εφορίας, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Βενιζέλου για να πληρώσουν τον οβολό τους, όσοι εξαιρέθηκαν από την περαίωση του 2010, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα  αξίας πάνω από 400.000 αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ.
Για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί σε σχέση με πέρυσι και ότι βάζει "από το παράθυρο" στη ρύθμιση του έχοντες και κατέχοντες, στο υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν να προσπαθήσουν "να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι", στήνοντας μια "άλλου τύπου" διαδικασία περαίωσης, ελαφρώς διαφορετική από την περσινή που αφορούσε τους μικρομεσαίους.
Για να λέγεται "έλεγχος" και όχι "περαίωση", το σχέδιο αυτό ενδέχεται, σύμφωνα με εισηγήσεις, να προβλέπει τα εξής:
  • ο κάθε φορολογούμενος και όχι η ΓΓΠΣ θα συμπληρώνει ένα έντυπο με τα οικονομικά στοιχεία κάθε ανέλεγκτης χρονιάς (τζίρος, κέρδη, παραβάσεις κλπ). Για τους μικρομεσαίους, πέρυσι, αυτό το έντυπο ερχόταν προτυπωμένο από τη ΓΓΠΣ  με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων κάθε χρονιά και, αν ήθελε, ο φορολογούμενος μπορούσε να το αμφισβητήσει.
  • με τα στοιχεία που θα συμπληρώνει ο φορολογούμενος, θα υπολογίζεται και ένας επιπλέον φόρος. Πριν βεβαιωθεί όμως θα δέχεται και την επίσκεψη ενός ελεγκτή από τη ΔΟΥ ή το ελεγκτικό κέντρο, που θα βεβαιώνει με συνοπτικές διαδικασίες (χωρίς δηλαδή να γίνεται έλεγχος σε βάθος) ότι τα στοιχεία είναι ακριβή, όπως προκύπτουν από τα βιβλία κλπ της εταιρίας.
now24
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου