Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Είναι γνωστό και είναι γεγονός: Δεν είμαι οικονομολόγος , ούτε "συνάδελφος" του κυρίου Κώνστα. Το θυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου κάθε φορά που κάθομαι να γράψω κάποιο άρθρο, κάποιο σχόλιο, έτσι ώστε να προσέξω και να μη δώσω την εντύπωση ότι ανακατεύομαι σε "ξένα χωράφια". Έλα όμως που τα τελευταία δυο χρόνια ΟΛΑ τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν και αφορούν όλους τους Έλληνες έχουν να κάνουν με την Οικονομία.! Εμείς, οι μη οικονομολόγοι θα αποφύγουμε να τα εξετάσουμε, να τα σχολιάσουμε, να τα εκτιμήσουμε;
Αυτό δεν είναι δυνατόν. Και ως δημοσιογράφος εδώ και 40 χρόνια και ως άνθρωπος που αναμιγνύεται ενεργά με την πολιτική, έχω και δικαίωμα και καθήκον να τα σχολιάσω. Κοινωνικά. Και πολιτικά. Δηλαδή ανθρώπινα. Έτσι όπως τα σχολιάζει ο κάθε καταδιωκόμενος πολίτης όταν του "χτυπούν την πόρτα". Και του τη χτυπούν ΠΟΛΥ συχνά.
Διάβασα λοιπόν σε μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ – και φαντάζομαι ότι αυτά που μελετούν και ανακοινώνουν οι επιστήμονες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων είναι έγκυρα - ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 20% - δηλαδή θα ξεπεράσουν αρκετά το 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στην Ελλάδα- μέχρι το 2012.
Και ότι αυτό θα οφείλεται στις πιέσεις στην αγορά εργασίας που ήδη ασκεί ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τις περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και τις αναμενόμενες απολύσεις στις ΔΕΚΟ.
Τι λέτε ρε παιδιά; Μα το 2012 είναι…αύριο. Μας κοιτάζει απ' τη γωνία. Έρχεται…έρχεται…ήρθε. Κι εμείς διαπιστώνουμε; Και το χειρότερο; Όπως αναφέρει η μελέτη, "Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς. Στις τουριστικές επιχειρήσεις κανένας δεν πληρώνει, όλοι δίνουν στο ΙΚΑ πλασματικά στοιχεία ότι απασχολούν part time τον εργαζόμενο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 10ωρα χωρίς ρεπό με την ελπίδα να πάρει μεγαλύτερες αποδοχές ή τον αφήνουν ανασφάλιστο".
Μήπως χρειάζεται να το ξαναδιαβάσετε; Διότι εγώ χρειάστηκε να το διαβάσω τρεις φορές. Και μετά να χωνέψω την επισήμανση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, στην ετήσια μελέτη του για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, ότι η ΕΠΙΣΗΜΗ ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την "κρυφή" θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Έλληνες έφευγαν μετανάστες.
Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στις 864.000 σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3. 640.000 άτομα. Όσο για το 2012, προβλέπεται ότι η στατιστική ανεργία θα ξεπεράσει το 20% (1.150.000 άτομα). Άλλωστε πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.
Από τους 2.957 ελέγχους που διεξήχθησαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α) σε εστιατόρια - μπαρ - κλαμπ - καφετέριες - μεζεδοπωλεία - νυκτερινά κέντρα - ξενοδοχεία - τουριστικά λεωφορεία - θαλάσσια σπορ - εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων - τουριστικά γραφεία κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο δύο εκατομμύρια διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ (2.293.500,00 ) με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί έως και 8,9% (2009-2011) με αποτέλεσμα ο δείκτης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου των 15 πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί από 84,5% (2009) σε 75,9%. Δηλαδή χάσαμε σε αγοραστική δύναμη ακριβώς ότι κερδίσαμε τα 10 προηγούμενα χρόνια με την ένταξη στην ευρωζώνη.
Υπενθυμίζω: Τα στοιχεία που ανέφερα, δεν τα έβγαλα εγώ. Ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ τα έβγαλαν και θα τα ανακοινώσουν και επίσημα σε λίγες εβδομάδες, στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπου θα βρίσκονται ΚΑΙ όλα τα μέλη της Κυβέρνησης ΚΑΙ όλοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και των υπουργών του ΚΑΙ οι βιομήχανοι / επιχειρηματίες / εκπρόσωποι του εργοδοτικού κόσμου.
Και τι θα γίνει; Θα τα ακούσουν, θα …προβληματιστούν, θα μας πουν ότι θα τα μελετήσουν και μετά θα πάνε για κεφτεδάκια και drinks στο μπουφέ;
Η χώρα τραβάει πρίμα για τη Φαλκονέρα κι εμείς κοιτάζουμε απ΄ την άλλη μεριά, την Πανσέληνο;
Ένα έχω να σας πω, κυρίως διότι δεν είμαι οικονομολόγος, οικονομικός αναλυτής, υπουργός ή εργοδότης:
Η Πανσέληνος εκτός από ρομαντικούς έρωτες και ευαίσθητα τραγουδάκια, γεννάει λυκάνθρωπους και προωθεί βρυκόλακες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου