Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Guardian: Στα όρια της καταστροφής τo ελληνικό σύστημα υγείας.!

Με ένα άρθρο γύρω από τη γνωστή στους Έλληνες κατάσταση του συστήματος υγείας, η Guardian κάνει λόγο για την εξαθλίωσή του λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέροντας μάλιστα και αρκετά παραδείγματα της οδύσσειας που ζούν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας.
Με συνεντεύξεις από ασθενείς αλλά και γιατρούς η βρετανική Guardian περιγράφει τον πραγματικό ''εφιάλτη της γραφειοκρατίας'' που επικρατεί στα νοσοκομεία, την έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τα ''ατέλειωτα έντυπα τα οποία πρέπει να συμπληρώσει κανείς'', όπως αναφέρει το ρεπορτάζ χαρακτηριστικά.
Στον χώρο που έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί του Κόσμου στο Πέραμα για να υποδέχονται ξένους μετανάστες, ο νεαρός Έλληνας γιατρός Γιώργος Παπαδάκης λέει στην εφημερίδα: ''Όταν ήρθα εδώ δεν πίστευα ότι θα είχα Έλληνες ασθενείς. Νόμιζα ότι θα εργαζόμουν κυρίως με ξένους λαθρομετανάστες''. 
Αρκετοί όμως είναι τελικά οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν για νοσηλεία και φάρμακα. Η κρίση στην Ελλάδα τους έχει στερήσει και αυτό το βασικό δικαίωμα. Ένας 72χρονος Έλληνας ασθενής περιγράφει την κατάσταση: ''παλιότερα είχα ασφάλεια, όταν ήμουν νέος, αλλά τώρα δεν έχω τα κατάλληλα χαρτιά. Προσπαθώ να βγάλω τα χαρτιά για να έχω δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία αλλά αργούν''.
''Ακόμα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρειάστηκε να κάνουν μειώσεις στο budget'', τονίζει η Guardian στο ρεπορτάζ το οποίο καταλήγει ότι ήδη το ελληνικό σύστημα υγείας είναι υπό διάλυση...
Bookmark and Share

6 comments:

  1. Μερικές παρατηρησεις :
    1. Το Ελληνικό σύστημα Υγείας ήταν πάντα διαλυμένο. Από το 1974 που το θυμάμαι, έπρεπε να περάσεις από το ιδιωτικό ιατρείο του Διευθυντή της κλινικής ενός κρατικού νοσοκομείου για να εισαχθείς, - ΠΑΝΤΑ βέβαια υπήρχαν και οι εξαιρέσεις.
    2. Ο Γεννηματάς έκανε μιά καλή αρχή με το ΕΣΥ. Ασχετα αν μπήκαν αρκετοί Διευθυντές, με κομματικά κριτήρια, - ο Διευθυντής της Κλινικής γενικά καθορίζει το " πνεύμα" της λειτουργίας της. Εγιναν τα Κέντρα υγείας τα οποία εξοπλίστηκαν με καινούργια μηχανήματα, - αρκετά από αυτά τα πήραμε από τίς ανατολικές χ'ωρες με ανταλλαγή προιόντων κυρίως αγροτικών.
    3. Το πρόβλημα του ΕΣΥ ήταν η μη δυνατότης εξέλιξης των γιατρών, - η προσωπική φιλδοξία ειδικά μετά από τόσο μακροχρόνιες και δύσκολες σπουδές, είναι θεμιτή. δηλ. γινόταν κάποιος Διευθυντής και μέχρι να πάρει την ..συνταξή του, κανείς δεν τον έκρινε, δεν τον κούναγε, - κάτι σαν Μητροπολίτης ! Ετσι λίμνασε το συστημα, μετά κάπως βοηθητικά πήραν εσωτερική προαγωγή, - στην ουσία όμως μισθολογική και οι επιμελιτές Α έγιναν Αναπληρωτές Διευθυντές, πάντα όμως ο ..ΕΝΑΣ ο κανονικός διευθυντής διοικούσε..
    4 Η ΝΔ κύταξε να το αλλάξει, - στην Υγεία ήταν πάντα καταστροφική, - προσπάθησαν να επιτρέψουν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία οι γιατροί του ΕΣΥ, και κάποια εποχή το είχαν κάνει.
    5. Οι συνδικαλιστές πάντα αλλώνιζαν, - είναι συνήθως ..τρομερό να διευθυνεις μια Κλινική και να έχεις επιμελιτή .συνδικαλιστή... έρχεται ..όταν έρχεται, και το μυαλό του στην ..πάλη των τάξεων, που καιρός για επιστημονική ενημέρωση κτλ κτλ. και πάλι με ..εξαιρέσεις.

    6. Τώρα με την οικονομική πίεση αυξήθηκε η δουλειά στα κραατικά νοσοκομεία ενώ ταυτόχροβννα δεν γίνονται διορισμοί, οι νέοι γιατροί έρχονται με ετήσιες συμβάσεις, με τέτοια ανασφάλεια που μυαλό για άσκηση της Ιατρικής, τα παιδιά κάνουν ότι μπορούν, αλλά.....
    7. Η αγορά ιατρικών υπηρεσιών, δηλ. εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα , και η γνωστές " πιθανές" μη νόμιμες ανάλογες συναλλαγές, σε συνδιασμό με την ανικανότητα ελέγχου της συνταγμογραφίας από το κράτος , - γνωστό πάλι το ανέκδοτο : ο δικός σας κάποιος Τάσος Χατζής περιφεριάρχης υγείας, έστειλε εναν Ακτινολόγο να ..ελέγχει συνταγές φαρμάκων, ο άνθρωπος λόγω εικότητας ..30 χρόνια είχε να γραψει συνταγή, κυριολεκτικά στέγνωσαν το δημοσιο !

    8. Οφείλω να το πώ : ο Λοβέρδος προσπαθεί, παρασάγγας καλύτερος από Αβραμόπουλο και Ξενογιαννοπούλου...

    Τελειώνω με μια παρατήρηση, - εχω επαγγελματικά προσωπική εμπειρία: Γιατί τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που περιθάλπουν και μέλη οικογενιών των Αξιωματικών δουλεύουν παρασάγγας καλύτερα από το πολιτικά νοσοκομεία ; Τι μας έδωσε, ή καλύτερα μας δίδαξε η Στρατιωτική ιατρική Σχολή [ τώρα ΣΣΑΣ ] , - την οποία θέλει να καταργήσει ο Βενιζέλος, και δουλεύουν ολα ρολόι ; ....
    .................... ............
    ................................

    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΑΛΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΦΑΚΙ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΜΝΗΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ, ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΑΟΜΙΣΗΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ!!!! ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΧΑΔΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΥ!!!!ΗΛΙΘΙΕ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ, ΠΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ..ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αβραμόπουλος ο κ. " Τίποτα ", όπως επίσης και η ..Ξενοηλιθιοπούλου....
    Η Πετραλιά που αναφέριες φίλε μου, κοντά στην ..εμμηνόπαυση ήλθε στο Υπουργείο υγείας, θετικοί ο Σούρλας και η ο Γιαννόπουλος.....
    Οσο για τον 8.41 που τον λές ..πράσινο ..λαμόγιο, αδύνατον, γιατί την εποχή του έμπαινες στίς Στρατιωτικές σχολές με πιστοποιητικό φρονημάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, ΛΑΜΟΓΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ, ΚΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΥΒΛΑΚΑ!!!!!ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ , ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΗ, ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ!!!! Η ΒΛΑΚΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ, Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ. ΦΑΕ ΗΛΙΘΙΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΥ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ, ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ!!ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΡΕ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ, ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ, ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ, ΤΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ,ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΗ, ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ, ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ, ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ!!! ΠΡΟΣΕΧΕ ΒΛΑΚΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, Η ΩΡΑ ΖΥΓΩΝΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 7.42
    Εχεις προσωπικό, - όχι πολιτικό πρόβλημα φίλε μου...
    Τεράστιο !

    tabl Valium 10mgr 1x2
    κι απαγορεύεται να οδηγείς όσο θα τα παίρνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή