Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η απελπισία της κρίσης φέρνει... αυτοκτονίες!

Πατήστε για μεγέθυνση 
Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που βάζουν τέλος στη ζωή τους ή εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καταγράφουν τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Στατική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και οι υπεύθυνοι της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής «Παρέμβαση για την Αυτοκτονία 1018». Οι ειδικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχή αύξηση των αυτοκτονιών, αλλά και για τη διαφοροποίηση, σε σύγκριση με το παρελθόν, των λόγων που επικαλούνται οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια.
«Μέχρι το 2009 μάς τηλεφωνούσαν κυρίως άνθρωποι που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Σήμερα, το ένα τέταρτο εκείνων που απευθύνονται σε εμάς βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο» λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος της τηλεφωνικής γραμμής 1018 της ΜΚΟ Κλίμακα, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η τηλεφωνική γραμμή είχε δεχτεί περισσότερες από 5.000 κλήσεις, έναντι 2.500 σε ολόκληρο το 2010. Στη χώρα μας οι αυτοκτονίες που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι δύο ή τρεις φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες και οφείλονται κυρίως σε παράγοντες όπως η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το διάστημα 1999-2009 αυτοκτόνησαν 4.042 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.288 ήταν άνδρες και οι 754 γυναίκες. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση που εμφανίζεται το 2009, με 393 αυτοκτονίες έναντι 328 το 2007. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Επικαλούνται μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 3% μπορεί να ανεβάσει κατά 4,5% τον αριθμό των αυτοκτονιών στον γενικό πληθυσμό μιας χώρας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι σε όλο τον κόσμο αυτοκτονούν κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι. Το παρήγορο για τη χώρα μας είναι ότι, παρά τη δραματική εξέλιξη του φαινομένου, εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, με βάση τον δείκτη θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας

2 comments:

  1. ΟΟΟΧΧΧΙΙΙΙ!!!!!
    Να μη γραφετε μαλακιες!
    Οι αυτοκτονιες δεν ειναι αποτελεσμα της κρισης!
    Οι αυτοκτονιες ειναι αποτελεσμα των φιλοδοξιων του καθε μαλακα να ζησει καλλιτερα απο οτι του επιτρεπουν οι δυνατοτητες του.
    Στην κριση περιοριζουμε το επιπεδο ζωης, κανουμε λιγοτερα οικονομικα ανοιγματα και γενικα ζουμε πιο φτωχα.
    Η φτωχεια δεν ειναι ντροπη!
    Ντροπη ειναι να χρωστας για να ζεις σαν πλουσιος.
    Αυτο δεν καταλαβαινουν ο μαλακες και επιδιωνουν καλη ζωη χωρις προσπαθεια.
    Η αυτοκτονια ειναι το φυσικο επακολουθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, και επειδή η μοναδική γνώση που έχεις επί του θέματος είναι μονάχα του καφενείου, κάνε τη χάρη και απάλλαξε το διαδικτυο από τη θλιβερή σου υπόσταση.

    Και κόψτε πια την καραμέλα "οι έλληνες ζούσαν παραπάνω από τις δυνάμεις τους". Διότι το μόνο που αποδεικνύετε είναι ότι δεν μπορείτε να διαχωρίσετε το δημόσιο από το ιδιωτικό χρέος.Ήθελα νά ξερα το "σφίξτε και άλλο λίγο το ζωνάρι" που έλεγαν συνέχεια οι κυβερνήσεις δεν τα θυμάται κανείς? Αλλά μου θέλετε να το παίζετε έξυπνοι χωρίς να έχετε καταβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια να διαβάσετε για το θέμα που καταπιάνεστε.

    Όταν αγαπητέ καραγκιόζη παίρνεις έναν άνθρωπο και του κατεβάζεις το βιωτικό επίπεδο στο ήμισυ και του εφαρμόζεις συνεχώς νέους φόρους ενώ πριν από λίγο τον διαβεβαίωνες ότι δεν θα του επιβάλλεις νέους, τότε δημιουργείται εντός του πολίτη ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. Ένα αδιέξοδο το οποίο δεν μπορεί να το υπερβεί.
    Δεν είναι το ίδιο με τη φτώχεια. Στην φτώχεια δεν έχεις τίποτα να χάσεις και επιβιώνεις όπως μπορείς. Εδώ χάνεις κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε μια μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή