Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνεται η συμμετοχή στα φάρμακα;

Μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, με βάση το φάρμακο και όχι τη διάγνωση, αναμένεται να εισηγηθεί σύντομα στα συναρμόδια υπουργεία υγείας και εργασίας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Σκοπός είναι να περιοριστεί η πολυφαρμακία αλλά και να μπει τέλος στην πρακτική γιατρών, που γράφουν στις συνταγές διαγνώσεις με χαμηλή ή...μηδενική συμμετοχή, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
"Πολλές φορές οι γιατροί όταν συνταγογραφούν, στη διάγνωση που βάζουν, προτιμούν να βάζουν εκείνες τις κατηγορίες που έχουν μηδενική ή μικρή συμμετοχή και όχι τη σωστή διάγνωση που θα είχε μια μεγαλύτερη επιβάρυνση συμμετοχής στον άρρωστο", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας.
Κύκλοι του υπουργείου υγείας αναφέρουν ότι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων είναι απαραίτητη καθώς ενώ πέρυσι μεσοσταθμικά η συμμετοχή κυμαινόταν στο 11%, φέτος έχει πέσει στο 8%.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, θα υπάρξει εισήγηση να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στον καθορισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Πρόθεση είναι οι χρονίως πάσχοντες να έχουν μηδενική ή πολύ μικρή συμμετοχή, να εξαιρεθούν οι ογκολογικοί ασθενείς και να προστατευθούν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την υπερκατανάλωση φαρμάκων στην χώρα μας που προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής.
Μεταξύ άλλων, 1 στους 4 λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, 1 στους 2 δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει ενώ οι 9 στους 10 πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν στο σπίτι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου