Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Οι Σοφοί, η Δημόσια Υγεία και το '60...

Της Τζένης Κ.
"Ω! γλυκιά μου Παναγία, πάνω απ’ όλα η υγεία…" που έλεγε και μια παρωδία ινδοπρεπούς κλαψουριστικού άσματος στην ταινία: «Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο» (βλ. υποκάτω κειμένου). Γι’ αυτό και για τις ανάγκες της ελληνικής Δημόσιας Υγείας (προσεχώς, σύντομο ανέκδοτο) συστάθηκε προ καιρού μία Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ή αλλιώς, επί το σοσιαλνεοφιλελευθερότερο, «Επιτροπή Σοφών»… η οποία επιφορτίστηκε με το καθήκον της γενικής βολιδοσκόπησης και της...

σύνταξης μίας εμπεριστατωμένης υγειονομικής έκθεσης προς ενημέρωση της Τρόικας… Ως dead (ωχ! για μας λένε) line είχε οριστεί η 30η Νοέμβρη του 2011, του Αγίου Ανδρέα ανήμερα, μεγάλη η χάρη Του…
Πλην όμως, οι σοφοί (ειδικά οι σοφοί που αυτοπεριγράφονται ως τέτοιοι) είναι ένα είδος αργοκίνητο. Μέχρι να εξέλθουν από το ρεμβασμώδες τους ενδόραμα, μέχρι να τροφοδοτηθεί ο λέβητας με κάρβουνο, μέχρι να πάρουν μπρος οι τουρμπίνες της Γνώσης, να ανεβοκατέβουν οι αντλίες του IQ, να δουλέψουν τα μπουζί της κατάρτισης, να αμολήσει καλούμπα το κομμάτι της φαιάς ουσίας που ζυμώθηκε με το μάστερ και να περάσει η βατονέτα της επιστημονικής στίλβωσης από τους εγκεφαλικούς έλικες που ιχνηλατήθηκαν τον καιρό του ντοκτορά, χρειάζεται κάμποσος χρόνος. Εντάξει, υπήρξαν και πρακτικά προβλήματα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηλίας Μόσιαλος, άφησε γεια στις όμορφες και γεια στις μαυρομάτες πριν της ώρας του, προκειμένου να πάει να γίνει Πεταλωτής στη θέση του Πεταλωτή (άμα τη εμφανίσει Μόσιαλου, Πεταλωτής δεδικαίωται) με αποτέλεσμα να μείνουν ορφαναί αι υπόλοιπαι 10 διάνοιαι… Κάθισε βέβαια στο πόδι του ο καθηγητής Άρης Σισσούρας, αλλά σαν τον Ηλία… κανένας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παρήλθαν οι προθεσμίες, ελαφρύ χώμα κόντευε να σκεπάσει το ΕΣΥ, αλλά οι σοφοί δεν είχανε ενεργηθεί. Αγρίεψε όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος ενόψει της ελεύσεως των Αφεντικών στην Αθήνα και αναγκάστηκαν κακήν κακώς, μερικοί από τους σοφούς που ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση (40χλμ ιδεών/ 1 ώρα) να καθίσουν να στενογραφήσουν ό,τι τους είπε ο Άγιος Ανδρέας ο β’, ήτοι ο Λοβέρδος. Και τι δεν προβλέπει-προτείνει λοιπόν αυτή η σοφή έκθεση για την Υγεία με το στανιό. Μειώσεις γιατρών, συνταγογράφηση από νοσοκόμες (όσο να’ ναι η νοσοκόμα θα συνταγογραφήσει ευκολότερα αυτό που θα της υποδείξουν), προώθηση των αντιγράφων (γενοσήμων) με νύχια και με δόντια, ξένους μάνατζερ στα νοσοκομεία (Πώς είναι το Ελ. Βενιζέλος; Κάπως έτσι…), αρμονική συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτών, αλλαγή στο καθεστώς της «αναπηρίας», αξιολογήσεις των νοσοκομείων, ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών κλπ κλπ κλπ. Κοινώς, κατόπιν της σύγκρουσης του ΕΣΥ με την Επιτροπή Σοφών και την Τρόικα, θα πειραχτεί το οπτικό μας νεύρο. Δημόσια Υγεία θα ακούμε και Δημόσια Υγεία δε θα βλέπουμε… Έτσι γινόταν πάντα στα ελληνικά δράματα του ’60…

Κι εμείς θα γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω…


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου