Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Eλλήνων που σφαγίασε ο Στάλιν!

Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει η ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάγκ της Σιβηρίας, κατά την περίοδο 1937-1938, χάρη στη συμβολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ), βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη.
Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο του Μαγκαντάν, σε έκταση που παραχώρησε η διοίκηση της περιοχής Κολιμά, εκεί όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο πολλοί έλληνες εξόριστοι κατά την περίοδο των Σταλινικών διώξεων. Η «Στήλη της μνήμης», όπως αναμένεται να...ονομαστεί το μνημείο, θα κατασκευαστεί από άσπρο μάρμαρο και θα ζυγίζει περίπου δύο τόνους.
Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας , η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (μετέπειτα KGB), η οποία υπεγράφη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, οδήγησε στην εξαφάνιση τριάντα οκτώ χιλιάδων Σοβιετικών Πολιτών ελληνικής καταγωγής. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, χάθηκαν στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάγκ.
Η επιχείρηση έλαβε χώρα τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937, ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Περισσότεροι από 20.000 εκτελέστηκαν και οι μισοί από όσους απέμειναν στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι τελικά κατάφεραν να επιζήσουν.
«Μετά από επτά δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια των αδικοχαμένων ελλήνων ομογενών άρχισαν να μαθαίνουν για τον τόπο και την αιτία θανάτου τους, χάρη στο σχέδιο της Ομοσπονδίας , «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που ερευνά όλες τις διαστάσεις των καταπιέσεων της σταλινικής εποχής κατά των Ελλήνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Όπως φαίνεται, έστω και μετά το πέρας τόσων χρόνων, κάποιοι θυμήθηκαν να τιμήσουν τα αδικοχαμένα θύματα της αποτρόπαιας ενέργειας του Στάλιν… Αιωνία τους η μνήμη!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου