Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Τα εφικτά και τα ...αναπόφευκτα!

Ακόμη και σήμερα -που σύμπασα η ελληνική κοινωνία αλλά και αρκετά στελέχη του Κινήματος αποκαθηλώνουν την πολιτική που άσκησε ο Γ. Παπανδρέου- υπάρχουν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που υπεραμύνονται της πολιτικής εκείνης (που συνεχίζεται) και, απλώς, αναγνωρίζουν και… κάποια λάθη, προφανώς για να μην τους πάρουν με τις πέτρες!
Οι υπουργοί αυτοί μάλιστα:...
  1. Αντιμετώπισαν με καταφανή δυσφορία τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου ότι το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα! Και,
  2. Αντιμετώπισαν, επίσης με ιδιάζουσα αμηχανία, την προαναγγελθείσα δήλωση του κ. Σημίτη ότι η προχειρότητα και η έλλειψη μελέτης κατέστησαν το Μνημόνιο ανεφάρμοστο και επιζήμιο για τη χώρα.
Κι επειδή τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα κάποιος άλλος επιφανής παράγοντας της δημόσιας ζωής να βγει και να πει ότι "διά δόλου ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέστησε αναπόφευκτα και την προσφυγή στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο". Άλλωστε, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» - κατά την προγονική ρήση.
Ας υπενθυμίσουμε, όμως, τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία οι επαιρόμενοι για την πολιτική τους υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καμώνονται ότι δεν τα γνωρίζουν και δεν τα γνώριζαν, μέσα από ένα ρεσιτάλ κομματικής υποκρισίας - μόνο και μόνο για να φανούν ευχάριστοι στον αρχηγό τους...
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το έλλειμμα ήταν κοντά στις 8 εκατοστιαίες μονάδες και, κάνοντας την αναγωγή του εννιάμηνου στο δωδεκάμηνο, ανέβαζε το έλλειμμα σε διψήφιο ποσοστό και γύρω στο 12%.
Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, όμως, προτού αποφασίσει τις πρόωρες εκλογές, είχε λάβει μια σειρά από εισπρακτικά μέτρα, προκειμένου όχι μόνο να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα αλλά και να μειωθεί. 
Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά ήταν:
  • Η Έκτακτη (Φορολογική) Εισφορά.
  • Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008 και 2009.
  • Οι ημιυπαίθριοι χώροι.
  • Και άλλα δευτερεύοντα εισπρακτικά μέτρα - όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση της τιμής σε κινητά, ποτά, τσιγάρα κ.λπ.
  • Ο ίδιος δε ο κ. Κ. Καραμανλής, κατά την προεκλογική περίοδο, όχι μόνο δεν υποσχέθηκε στο λαό παροχές αλλά και δήλωνε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι η κατάσταση της Οικονομίας τον υποχρεώνει να μην επιτρέψει αυξήσεις μισθών και συντάξεων και να λάβει περιοριστικά μέτρα.
Και όμως: Ο Γ. Παπανδρέου, μόλις ανέλαβε, φρόντισε να μην κινητοποιήσει την υπάρχουσα δημόσια μηχανή και να μην εισπράξει τίποτε απ’ όλ’ αυτά - μεριμνώντας για την είσπραξη ορισμένων κατά το 2010.
Έτσι αντί να μειωθεί το έλλειμμα, αυξήθηκε κι έφτασε αισίως στο 12%. Από εκεί και πέρα, με αλχημείες της κυβέρνησής του, αυξήθηκε κατά 3,4% ακόμη - με στόχους πάντα το ΔΝΤ και το Μνημόνιο!
Γιατί, λοιπόν, επαίρονται διάφοροι αμετανόητοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ; 
Και από πού τεκμαίρουν ότι η πορεία αυτή ήταν αναπόφευκτη;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου